Delegace z kraje navštívila krajany v Banátu

19. srpna 2009 11:24, aktualizováno 10:24, Ing. Milan Kozel

Folkórního festivalu Čechů žijících v Rumunsku, který se konal v české vesnici Svatá Helena v rumunském Banátu, se letos zúčastnili také představitelé Plzeňského kraje. Oblast Banátu se nachází v župě Caras-Severin, se kterou Plzeňský kraj připravuje podepsání deklarace o partnerství. Deklarace by se měla podepsat na letošním veletrhu cestovního ruchu ITEP 2009, kterého se bude rumunská delegace také účastnit.

Zástupci Plzeňského kraje se nejprve v pátek 13. srpna setkali se zástupci regionu Caras-Severin. Prohlédli si novou, moderní budovu úřadu župy a na následném setkání diskutovali zejména o připravované deklaraci a účasti zástupců župy v čele s předsedou na veletrhu ITEP v Plzni.

Sobota a neděle pak byla ve znamení účasti na folklórním festivalu Čechů žijích v Rumunsku, který se tento rok konal ve vesnici Svatá Helena. Festival byl rozdělen na dvě části. V sobotu předvedli své umění folkórní soubory z českých vesnic, ale zastoupení měly i "domácí" rumunské soubory a hosté ze Srbska i České republiky. Ve velmi příjemné atmosféře trvala vystoupení až do večerních hodin a zakončila je tancovačka, která se protáhla hodně přes půlnoc. Neděle se nesla ve znamení modernější hudby za účasti českých kapel jako O5&Radeček, Terne Čhave a hlavní hvězdy festivalu kapely MIG 21. Jedním z organizátorů festivalu byl i pan Ivo Dokoupil ze společnosti Člověk v tísni, který se postaral o ubytování pro krajskou delegaci a zajímal se i o další spolupráci jednak kraje s župou, ale i přímo s českými vesnicemi.

Krajští představitelé navštívili během svého pobytu i další české vesnice, jež si zachovaly svou autentičnost a romantiku ještě příliš nezasaženou naším konzumním způsobem života. Odvezli si odtud cenné poznatky o životě našich krajanů, o jejich potřebách, starostech a problémech.

Plzeňský kraj se v rámci své plánované spolupráce se župou Caras-Severin samozřejmě bude zajímat i o české krajany a projekty, které jim mají pomoci.

 

Jednání se zástupci župy Caras-Severin vedli členové Rady PK Ivo Grüner, Václav Koubík a Jiří Struček

 

Folkórní festival zahájil soubor z vesnice Svatá Helena

 

Po vystoupení přišlo ve velkém vedru k duhu studené pivo

 

České vesnice si zachovaly svou jedinečnou tvář a poezii

 

Na návštěvě u potomka českých osadníků

 

Svatá Helena leží takřka na hranicích, za řekou Dunaj je již Srbsko