Hejtmanka Plzeňského kraje přeje všem občanům

obrazek
30. prosince 2009 16:00, aktualizováno 15:00,

Ad. 1

Rok působení v roli hejtmanky utekl jako voda, a to přesto anebo právě proto, že můj pracovní čas se pohybuje kolem 12 hodin denně. Činnost na krajském úřadu je velmi pestrá a její výsledky jsou často brzy zřetelné. Vše je závislé na spolupráci jednak Rady a Zastupitelstva Plzeňského kraje, jednak je vše odvislé od pružnosti úředníků krajského úřadu. Celé zastupitelstvo je z mého pohledu příznivě politicky zastoupené. Převahou má tzv. levice, takže návrhy Rady jsou zpravidla bezproblémově schválené. V tom je velký rozdíl oproti Parlamentu, kdy jeho složení představuje určitou blokádu pro jakékoliv užitečné návrhy. Převládá tam politikaření a zcela neplodná diskuze. Právě proto, že mohu tato dvě působiště srovnávat z vlastní politické praxe, jsem na krajském úřadu více spokojena s výsledky naší práce. Za velký úspěch považuji zahájení stavby monobloku klatovské nemocnice, na kterou jsme na rozdíl od našich předchůdců získali předběžně třetinu prostředků z regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad. Zdá se, že po finanční stránce je budování této významné krajské investice zajištěno. Nezapomínáme však na „péči o lidské zdroje“, což je v současném zdravotnictví vyslovená nutnost. Vždyť bez kvalitního zdravotnického personálu by se nákladné stavbě nemohlo říkat „nemocnice“. Navrhli jsme pevné organizační schéma pro fungování zdravotnictví v celém kraji, které bere v úvahu všechna zdravotnická zařízení, a to bez ohledu na zřizovatele. Tím, že všechna tato zařízení čerpají prostředky z veřejného zdravotního pojištění, působí tento společný jmenovatel skutečnost, že se stávají menšími či většími kamínky v ucelené mozaice. V této souvislosti musím zmínit zavedený systém hrazení poplatků ve zdravotnictví, který má jedině Plzeňský kraj v souladu se zákonem. Ostatní kraje buď na náš systém přecházejí (např. Karlovarský kraj) anebo dosavadní kritizovaný způsob řeší jinak. Je jisté, že i všichni hejtmané by přivítali, kdyby byly poplatky zrušeny úplně, neboť mj. předpokládanou regulační funkci nesehrály. Spíše komplikují život nemocným, a to hlavně v seniorském věku. Byla zahájena rozsáhlá rekonstrukce silniční sítě, která rovněž představuje důležitý faktor pro zajištění prosperity našeho kraje. Nemohu vynechat ani revokaci usnesení našich předchůdců, což se stalo hned na počátku činnosti nové politické reprezentace kraje. V novém usnesení jsme vyjádřili nesouhlas s umístěním amerického radaru v Brdech. Jsem ráda, že snahy prezidenta Obamy vyhovují vůli většiny našich občanů.

Ad 2.

Všechny naše snahy a plány pochopitelně poněkud zhatila ekonomická krize, kdy musíme velmi přísně vážit, na co budeme vynakládat finanční prostředky. Po našich předchůdcích jsme převzali kraj s mnoha vnitřními dluhy, jejichž likvidace by nebyla snadná i bez ekonomické krize. Skutečnost, že v návrhu státního rozpočtu na příští rok bylo počítáno jen s 45% dotací na zajištění provozu sociálních zařízení, mi připadá zcela nepochopitelné. Na schůzce s panem premiérem Fischerem a s několika ministry jsme jasně vyslovili požadavek na nápravu tohoto stavu, což se zásluhou parlamentu stalo. Časté výčitky ve sdělovacích prostředcích, jak „levice rozmetala úsporný rozpočet“, jsou tedy nepřístojné. Ohrozit existenční jistotu zcela bezbranných seniorů a zdravotně postižených v sociálních ústavech bych považovala za vyhraněný cynismus a velký kaz civilizované společnosti! Naše úsilí o budování dalších zařízení hlavně pro seniory je tedy hudbou budoucnosti, avšak nezbytnou. S prodlužováním střední délky života společnost stárne a musí počítat s prioritami ve všech věkových kategoriích. Starost a péče o seniory přece bývá základním měřítkem úrovně a prosperity jakékoliv společnosti!

Ad 3.

S jistými předsevzetími jsem do funkce nastupovala a chci je zachovat. Chci působit spolu se svými kolegy v Radě PK a v Zastupitelstvu PK tak, abychom nadále vykonávali službu lidem v našem kraji s velkým nasazením, abychom měli na mysli vždy veřejný zájem a v žádném případě nepreferovali zájmy skupinové nebo dokonce individuální. Chtěla bych udržet politickou i lidskou kulturu. Chci usilovat o to, abychom pěstovali permanentní týmovou práci, uměli vždy naslouchat lidem a stejně tak uměli účinně řešit jejich vůli, stížnosti i náměty. Abychom měli vždy čisté svědomí ... a radost, že se nám přes různé obtíže daří.

Ad 4.

Vyšší pracovní nebo politická funkce, pokud má být vykonávána ke spokojenosti vlastní, ale hlavně těch druhých, se musí vykonávat s plným nasazením. Takovou zkušenost mám z medicínské praxe, takové jsem měla i učitele jak ve fakultní nemocnici v Plzni, tak i některé ve vysoké politice. Vnoučátka jsou kouzelná a přímo se v nich vidím. Tím, že je navštěvuji zhruba 1x týdně, sleduji tím lépe jejich pokroky v pohybech, ve vnímání okolního světa atd. V tom vlastně spatřuji určitou výhodu. Jako matka jsem to u svých dvou dětí tak neprožívala. On (Zdeněček) i ona (Helenka) mne v mojí náruči pozorně sledují, a to hlavně moje světlé vlasy. Ty je očarovaly! Zkrátka – „blondýny“ mají v životě výhodu ...

Ad 5.

Všem občanům našeho kraje přeji do roku 2010 spokojenost a jistotu, že na krajském úřadu mají vždy podporu a porozumění. Všem dětem přeji život v harmonické rodině, školákům a studentům přeji spravedlivé a příkladné učitele, lidem v produktivním věku přeji spokojenost v zaměstnání a seniorům přeji důstojný život v lásce a pochopení. No – a úplně nám všem ... přeji pevné zdraví.

                                                                             

 

                                                                                                                                                                                                                                                         Milada Emmerová