Plzeňský kraj prohlubuje spolupráci s Dolním Bavorskem

obrazek
09. listopadu 2011 13:43, aktualizováno 12:43,

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec společně se svým náměstkem Ivo Grünerem a dalšími členy rady přivítali 7.11.2011na krajském úřadu vládního prezidenta Dolního Bavorska Heinze Grunwalda a landráty bavorských okresů.

Dopravní infrastruktura, demografický vývoj, cestovní ruch i zdravotnictví-to byla hlavní témata pracovního jednání představitelů Plzeňského kraje a bavorských zemských radů.

„Vážíme si vaší návštěvy a jsme rádi, že se spolupráce mezi námi velmi dobře vyvíjí. Společně vylepšíme už tak dobré pracovní vztahy tím, že některá z nosných témat přeneseme k řešení na státní úroveň. Dalším společným cílem je účelné čerpání evropských prostředků na rozvoj příhraničních oblastí,“ řekl při svém úvodním slovu k jednání hejtman Milan Chovanec.

Všichni účastníci pracovního jednání se shodli na bilaterální spolupráci a vymezili si její konkrétní možnosti.
„Plzeňský kraj je pro nás důležitý a silný partner. Máme hodně podobných problémů i společných cílů a během naší činnosti objevíme jistě další,“ uvedl Heinz Grunwald.

Regionální kooperace dále podporuje iniciativy a kroky směřující k výstavbě dunajsko-vltavského regionu a také Evropskou unií schválenou dunajskou strategii pro sousední obyvatele v okolí Dunaje a pro jejich sousedy.  Práce k rozvoji bavorsko-českého příhraničního prostoru je orientována do budoucnosti. 

„Naše vzájemné vztahy chceme posunout zase o krok dál především kvůli příštímu plánovacímu období, kvůli velkým strukturálním projektům-jako je například zkapacitnění silnice I/27 tedy hlavní spojka Plzeň –Klatovy-Železná Ruda , dále pak silnice I/26 –Plzeň Domažlice. Je to důležité nejen pro občany těchto okresů, ale i pro obyvatele Bavorska, protože přístup do ČR by se tím zrychlil a zjednodušil,“ doplňuje náměstek Ivo Grüner.

V závěru jednání se zástupci obou regionů dohodli na nutnosti vymezení jasně definovaných projektů v oblastech cestovního ruchu, školství, vědy a výzkumu, hospodářství a dopravy. Zkapacitnění důležitých dopravních tepen a zpřístupnění pohraničí nejenom z vnitrozemí, ale i z ostatních států Evropské unie je důležitým krokem k rozvoji možností zaměstnání, podnikání a cestovního ruchu v těchto regionech. 

Třídenní návštěvu dnes zakončila bavorská delegace prohlídkou zámku ve Zbiroze.

Návštěva se uskutečnila v rámci projektu "Poznávací a kooperační dny v Plzeňském kraji“.
Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj – Investice do vaší budoucnosti.

společná fotografie bavorských zemských radů a členů Rady Plzeňského kraje

Heinz Grunwald a Milan Chovanec

´

jednání na KÚPK