11. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
25. dubna 2017 07:43, aktualizováno 06:43, Mgr. René Zeithaml

Vyhlášení dotačního programu „Ukliďme svůj kraj 2017“
Členové Rady PK schválili vyhlášení dotačního programu „Ukliďme svůj kraj 2017“ v celkové výši 1 milion korun. Cílem dotačního programu je podpořit činnosti zaměřené na vyčištění přírody, veřejného prostranství Plzeňského kraje od vnesených odpadů, nebo likvidaci neoprávněných (tzv. černých) skládek. Jedná se zejména o čištění břehů řek a potoků, okrajů lesů a jiných porostů, cest apod. Důvodem vyhlášení dotačního programu je nejen snížení ekologické zátěže, ale i podpora environmentální výchovy a zvýšení zájmu o veřejné prostranství. Dotace budou poskytovány ve výši max. 50 tisíc korun.

 

Poskytnutí neinvestiční dotace z programu/titulu „Bezpečné branky 2017“
Rada PK schválila poskytnutí neinvestiční dotace z programu/titulu „Bezpečné branky 2017" z rozpočtu Plzeňského kraje na rok ve výši 1 769 000 korun celkem 64 příjemcům a dále doporučuje zastupitelstvu schválit poskytnutí částky 231 000 korun dalším 8 příjemcům (obcím). Cílem dotačního programu „Bezpečné branky 2017“ je zvýšit bezpečnost dětí na fotbalových, házenkářských hřištích, hřištích pro pozemní hokej a na ostatních sportovištích v Plzeňském kraji instalací bezpečných branek.

 

Dotační program Podpora mikroregionů a místních akčních skupin se sídlem v Plzeňském kraji 2017 - schválení dotací
Členové Rady PK schválili poskytnutí účelových dotací z dotačního programu Podpora mikroregionů a místních akčních skupin se sídlem v Plzeňském kraji 2017 – dotačního titulu Podpora mikroregionů se sídlem v Plzeňském kraji 2017 ve výši 330 000 korun celkem 8 mikroregionům (Mikroregiony Nepomucko; Přešticko; Radbuza; Úslava; Radyně; Horní Berounka, povodí Klabavy; Radnicko; Konstantinolázeňsko).

Rada schválila poskytnutí účelových dotací z dotačního programu Podpora mikroregionů a místních akčních skupin se sídlem v Plzeňském kraji 2017 – dotačního titulu Podpora místních akčních skupin se sídlem v Plzeňském kraji 2017 ve výši 1 670 000 korun celkem 9 příjemcům (MAS Aktivios, z.s.; MAS Český les, z.s.; MAS Český Západ, z.s.; Místní akční skupina Pošumaví, zapsaný spolek; MAS Radbuza, z.s.; Místní akční skupina svatého Jana z Nepomuku, z.s.; MAS Světovina o.p.s.; MAS Zlatá cesta, o.p.s.; Ekoregion Úhlava, z.s.).

Plzeňský kraj dlouhodobě podporuje mikroregiony sídlící na území Plzeňského kraje. Kromě vlastních realizačních projektů, na které žádají mikroregiony o dotace z Programu stabilizace a obnovy venkova Plzeňského kraje, je pro stabilizaci personálního zajištění vhodné částečně se podílet i na mzdových nákladech manažerů či pečovatelů mikroregionů.

 

Dotační titul Podnikatelské vouchery Plzeňského kraje 2017 - schválení dotací
Rada schválila poskytnutí dotací v rámci dotačního titulu Podnikatelské vouchery Plzeňského kraje 2017 celkem 25 příjemcům v souhrnné výši 2 725 000 korun. Výzkumnými organizacemi, které by měly služby pro podnikatele zajišťovat, jsou ZČU v Plzni (u 14 žádostí); Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. (u 6 žádostí); COMTES FHT a.s., Dobřany (u 4 žádostí); Univerzita Karlova, Lékařská fakulta Plzeň (u 1 žádosti).

Cílem tohoto titulu je posílit rozvoj malých a středních firem velkých podnikatelských subjektů na území Plzeňského kraje, a přispět tím ke zvýšení jejich konkurenceschopnosti. Formou podpory je neinvestiční dotace podnikatelským subjektům na nákup služeb o výzkumné organizace z regionu (např. na tyto činnosti: měření a diagnostika, návrhy systémů, vývoj softwaru, návrhy optimalizace procesů, návrhy aplikace nových materiálů, design výrobků aj.).

 

Odstraňování havarijních stavů a naléhavé potřeby obcí Plzeňského kraje 2017 - vyhlášení dotačního titulu
Rada PK vyhlásila dotační titul Odstraňování havarijních stavů a naléhavé potřeby obcí Plzeňského kraje (HS a NPO PK) 2017 v celkové výši 18 milionů korun. Plzeňský kraj již mnoho let finančně pomáhá obcím kraje při jejich řešení nastalých havarijních stavů a naléhavých potřeb, a to i prostřednictvím Dotačního titulu HS a NPO PK. Z tohoto dotačního titulu lze požadovat od PK dotaci investičního nebo neinvestičního charakteru. Podávat žádosti bude možné prostřednictvím systému eDotace.

 

Soutěž Vesnice roku 2017
Rada PK vzala na vědomí informaci o vyhlášení soutěže Vesnice roku 2017. Radní také schválili následující:

  • Změnu názvu ocenění z „Druhé místo“ v krajském kole soutěže na „Cena hejtmana Plzeňského kraje“
  • Změnu názvu ocenění z „Třetí místo“ v krajském kole soutěže na „Cena Rady Plzeňského kraje“
  • Poskytnutí finančních prostředků ve výši 395 tisíc korun obcím oceněným v krajském kole soutěže:
  1. obec oceněná Zlatou stuhou – vítěz krajského kola: 100 tisíc korun
  2. obce oceněné Modrou, Bílou, Oranžovou a Zelenou stuhou: za každou stuhu
         30 tisíc korun, celkem 120 tisíc korun
  3. obec, která získá Cenu hejtmana Plzeňského kraje: 60 tisíc korun
  4. obec, která získá Cenu Rady Plzeňského kraje: 45 tisíc korun
  5. obec, která získá Diplom za moderní knihovnické a informační služby: 10 tisíc korun
  6. obec, která získá Diplom za vzorné vedení kroniky: 10 tisíc korun
  7. obec, která získá Cenu naděje pro živý venkov: 10 tisíc korun
  8. obce, které získají Zlatou cihlu v Programu obnovy venkova – tři kategorie
         oceňovaných staveb: za každé toto ocenění 10 tis. Kč, celkem 30 tisíc korun
  9. obec, která získá Fulínovu cenu: 10 tisíc korun

Dne 7. března 2017 byl vyhlášen 23. ročník soutěže Vesnice roku. Vyhlašovateli soutěže jsou Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Spolek pro obnovu venkova ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství ČR. Pro krajská kola jsou spoluvyhlašovatelem soutěže příslušné kraje.

Cílem soutěže je vyzdvihnout a podpořit aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat své okolí, ale také rozvíjí místní tradice a zapojují se do společenského života v obci. Soutěže se mohou zúčastnit obce vesnického charakteru, které mají maximálně 7 500 obyvatel a mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce. Obce musí uhradit registrační poplatek, který je stanoven ve výši 2 Kč za jednoho občana přihlášené obce.

Soutěž je organizována ve dvou kolech – krajském a celostátním. Všechny přihlášené obce jsou nejdříve hodnoceny v krajském kole na základě předem stanovených podmínek soutěže. Podklady pro hodnocení získává hodnotitelská komise zejména z prezentace obce, z rozhovorů se zástupci obce, z prohlídky obce a z materiálů, které obec předloží jako součást přihlášky.

 

Poskytnutí neinvestiční dotace a neinvestičního příspěvku z programu/titulu „Podpora preventivních aktivit a výchovy k toleranci v roce 2017“
Členové rady schválili poskytnutí finančních prostředků z programu/titulu „Podpora preventivních aktivit a výchovy k toleranci v roce 2017" z rozpočtu Plzeňského kraje na rok 2017 v celkové výši 1 050 000 korun. Částku si rozdělí celkem 36 žadatelů. Rada také doporučila zastupitelstvu schválit poskytnutí dotace z tohoto programu ve výši 150 tisíc korun pro subjekt Centrum protidrogové prevence a terapie, o.p.s.

 

Poskytnutí neinvestiční dotace a neinvestičního příspěvku z programu/titulu „Podpora mezinárodní spolupráce dětí a mládeže v roce 2017“
Radní schválili poskytnutí finančních prostředků z programu/titulu „Podpora mezinárodní spolupráce dětí a mládeže v roce 2017" z rozpočtu Plzeňského kraje na rok 2017 celkem příjemcům 50 příjemcům ve výši 575 tisíc korun. Rada doporučila ZPK schválit v rámci tohoto dotačního titulu také příspěvek ve výši 25 tisíc korun na akci Mezinárodní setkání partnerských škol DSO Ostružná 2017.

 

Poskytnutí neinvestiční dotace a neinvestičního příspěvku z programu/titulu „Podpora volnočasových aktivit dětí a mládeže v roce 2017
Rada PK schválila poskytnutí finančních prostředků ve výši 755 tisíc korun z programu/titulu „Podpora volnočasových aktivit dětí a mládeže v roce 2017" z rozpočtu Plzeňského kraje na rok 2017 pro celkem 40 žadatelů. Poskytnutí dotací dalším čtyřem žadatelům (obce/města) ve výši 45 tisíc korun bude ještě schvalovat zastupitelstvo.

 

Poskytnutí neinvestiční dotace z programu/titulu „Naplňování Koncepce podpory mládeže v Plzeňském kraji“
Radní schválili poskytnutí neinvestiční dotace ve výši 573 713 korun z programu/titulu „Naplňování Koncepce podpory mládeže v Plzeňském kraji" z rozpočtu Plzeňského kraje na rok 2017 celkem 25 příjemcům. Mezi podpořenými akcemi jsou například výtvarné dílny, olympiáda mladých chovatelů, klub pro zvídavé děti a další.

 

Smlouva o dílo s Povodím Vltavy, státní podnik
Rada Plzeňského kraje souhlasí s uzavřením Smlouvy o dílo s Povodím Vltavy, s. p. ve výši 477 536 Kč  bez DPH, jejímž předmětem je rozšířený monitoring povrchových a odpadních vod v povodí řeky Mže zaměřený výhradně na část povodí, která má přímý vliv na kvalitu vody ve vodním díle Hracholusky.

Tento monitoring by měl být podkladem pro zpracování projektu na zlepšení stavu vod na vodním díle Hracholusky, kde se předpokládá, že dodavatel bude soutěžen v průběhu léta tohoto roku tak, aby mohl začít se zpracováním projektu již v souběhu s probíhajícím monitoringem. Výsledky a návrhy řešení celého projektu se očekávají na konci roku 2018.