13. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
22. května 2017 15:58, aktualizováno 14:58, Mgr. René Zeithaml

Poskytnutí dotací z dotačního programu „Podpora péče o válečné hroby na území Plzeňského kraje v roce 2017“
Členové Rady PK souhlasí s poskytnutím dotací v celkové výši 200 tisíc korun na opravu válečných hrobů. Níže uvedené dotace bude ještě schvalovat zastupitelstvo.

Žadatel
Název akce
Částka dotace v Kč
obec Čečovice
Rekonstrukce pomníku ev. č. CZE 3212-5839
80 000
obec Budětice
Oprava pomníku padlým ve Světových válkách v Obci Budětice
90 000
obec Srby
Oprava pomníku padlých v obci Srby
10 000
město Radnice
Oprava válečného hrobu - Emil Šťastný
20 000

Finanční podpora se vztahuje pouze na válečné hroby a pietní místa, které jsou v souladu se zákonem o válečných hrobech evidovány jako válečný hrob a které jsou řádně zavedeny do Centrální evidence válečných hrobů. Podpora je určena na opravu nepoznatelných válečných hrobů, válečný hrob tedy musí být v evidenci veden jako nepoznatelný v části „Opravy“. Podpora není určena na zřizování nových válečných hrobů a pietních míst.

Péči o válečný hrob dle zákona o válečných hrobech zabezpečuje vlastník válečného hrobu, a pokud není znám, tak je jím vlastník nemovitosti, na které je válečný hrob umístěn. Nejčastěji tato povinnost stíhá obce. Finanční spoluúčast kraje na realizaci akce opravy nepoznatelného válečného hrobu je max. 90% z celkových nákladů.


Poskytnutí dotací z rozpočtu kraje z dotačního programu „Podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje v roce 2017“
Rada PK souhlasí s poskytnutím dotací v celkové výši 14 348 509 Kč z dotačního programu „Podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje v roce 2017“.

Dle zákona o požární ochraně k zabezpečení plošného pokrytí území kraje jednotkami požární ochrany kraj přispívá obcím na financování potřeb jejich jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí (JSDHO). Za účelem splnění uvedené zákonné povinnosti Plzeňský kraj každoročně poskytuje obcím finanční příspěvky z prostředků kraje vyčleněných za tímto účelem v rozpočtu kraje. Finanční prostředky jsou obcím rozdělovány ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Plzeňského kraje (HZS PK). Z prostředků rozpočtu Plzeňského kraje jsou v rámci předmětného dotačního programu financovány tyto dotační tituly:

  • „Příspěvek na nákup nového dopravního automobilu“
  • „Příspěvek na věcné vybavení“
  • „Příspěvek na nákup nové cisternové automobilové stříkačky“
  • „Příspěvek na opravy cisternové automobilové stříkačky většího rozsahu“
  • „Příspěvek na opravy menšího rozsahu u cisternové automobilové stříkačky nebo rychlého zásahového automobilu“

Přidělení dotací budou schvalovat zastupitelé.


Příspěvky kraje na stavbu požárních zbrojnic pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí
Členové Rady PK souhlasí s poskytnutím dotací obcím na stavbu požární zbrojnice pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí takto:

Žadatel
 Název jednotky
Výše dotace v Kč
město Blovice
Blovice
3 000 000
obec Kařez
Kařez
3 000 000
statutární město Plzeň
Malesice
1 923 000
obec Kyšice
Kyšice
1 063 000
obec Hlavňovice                                                
Milínov
393 000

V letošním roce jsou z dotačního programu MV-GŘ HZS ČR poprvé v Plzeňském kraji financovány i stavby požárních zbrojnic, tedy rekonstrukce anebo výstavba nové požární zbrojnice. Generální ředitel HZS ČR schválil pořadníky pro přiznání dotací v roce 2017. Podle těchto pořadníků se bude postupovat při přidělování dotací, a to až do vyčerpání finančních prostředků vyčleněných pro tyto účely ze státního rozpočtu s dodržením alokací v jednotlivých krajích. Dotace MV-GŘ HZS ČR se poskytuje do výše 50 % nákladů akce, maximálně však 4 500 000 Kč.

Pořadník žádostí obcí o dotaci na stavbu v roce 2017 – Plzeňský kraj

Pořadí
Obec
Typ akce
Dotace MV-GŘ HZS ČR
1.
město Blovice
stavba
4 500 000
2.
obec Kařez
stavba
4 500 000
3.
statutární město Plzeň
rekonstrukce
2 884 900
4.
obec Kyšice
rekonstrukce
1 594 000
5.
obec Hlavňovice                                                
rekonstrukce
590 000

Obce Plzeňského kraje, kterým byla takto dotace ze státního rozpočtu přidělena, požádaly o individuální dotaci z rozpočtu kraje. Navrhovaná výše příspěvku kraje činí 2/3 výše dotace ze státního rozpočtu (čili 1/3 nákladů akce). Poskytnutí dotací z rozpočtu kraje musí být schváleno v Zastupitelstvu Plzeňského kraje


Poskytnutí neinvestičních dotací a neinvestičních příspěvků z programu/titulu „Podpora tělovýchovy a sportu v roce 2017“
Rada schválila poskytnutí neinvestiční dotace a neinvestičního příspěvku z programu/titulu „Podpora tělovýchovy a sportu v roce 2017" z rozpočtu Plzeňského kraje na rok 2017 v celkové výši 14 810 000 Kč. Celkem bude dotace poskytnuta 262 subjektům.


Vyhlášení 2. kola dotačního programu Podpora tělovýchovy a sportu v roce 2017
Rada PK vyhlásila 2. kolo dotačního programu/titulu Podpora tělovýchovy a sportu v roce 2017, ve kterém je alokována částka 5 000 000 Kč. Druhé kolo je vyhlášeno z důvodu zajištění přiměřené podpory sportu v regionu a vzhledem k vysokému počtu došlých žádostí a podílu nepodpořených žádostí v předchozím vyhlášeném kole.

Cílem programu je podpora k vytvoření dostatečných možností volnočasových sportovních aktivit dětí a mládeže na území Plzeňského kraje, podpora pravidelné
i ostatní sportovní činnosti dětí a mládeže, podpora při pořádání a organizaci sportovních akcí a sportovních soutěží pro děti a mládež zaměřených na reprezentaci a propagaci Plzeňského kraje. Dále podpora volnočasových aktivit dětí a mládeže zaměřených na sportovní a tělovýchovnou činnost, podpora propagace sportu a jeho pozitivního působení na hodnotovou orientaci dětí a mládeže, soutěživost, rozvoj všesportovní zdatnosti dětí, mládeže a dospělých, podpora tělovýchovné a sportovní činnosti dětí a mládeže s handicapem, vytváření vhodných podmínek pro sport a zájmové aktivity dětí, mládeže a osob s handicapem včetně podpory činnosti paralympijského týmu. Podpora materiálně technického vybavení sportovních organizací, příspěvek na náklady spojené s provozem a údržbou objektů sloužících k provozování pravidelné sportovní činnosti.


Poskytnutí investiční dotace z programu/titulu „Podpora vybudování a modernizace sportovišť v roce 2017“
Členové rady schválili poskytnutí investiční dotace z programu/titulu „Podpora vybudování a modernizace sportovišť v roce 2017” ve výši 1,7 milionu korun celkem 15 žadatelům. Rada též souhlasí s poskytnutím dotace dalším 49 žadatelům ve výši 11,3 milionu korun. Vzhledem k tomu, že výše dotace převyšuje u jednotlivých žadatelů 200 tisíc korun nebo byla žadatelem obec, je nutné, aby přidělení dotace schválilo zastupitelstvo.


Memorandum o spolupráci při realizaci výstavby nové budovy Západočeské galerie v Plzni
Rada PK souhlasí s návrhem Memoranda o spolupráci při realizaci výstavby nové budovy Západočeské galerie v Plzni mezi Plzeňským krajem, statutárním městem Plzeň a Ministerstvem kultury ČR (dále jen „Memorandum“) a doporučuje ZPK toto memorandum schválit.

V uplynulých letech byly hledány zdroje finanční podpory pro výstavbu nové budovy pro Západočeskou galerii v Plzni, náklady na stavbu byly aktuálně vyčísleny na 820 000 000 Kč s DPH. Na základě aktuálních jednání se zástupci Plzeňského kraje, přislíbilo Ministerstvo kultury ČR v souladu s platnou „Státní kulturní politikou na léta 2015 - 2020 (s výhledem do roku 2025)“, že se na financování výstavby nové budovy Západočeské galerie bude podílet významnou měrou též Česká republika prostřednictvím Ministerstva kultury ČR.

Ministerstvo kultury ČR by mělo spolufinancovat výstavbu nové budovy Západočeské galerie v Plzni prostřednictvím „Programu rozvoje materiálně technické základny regionálních kulturních zařízení“. O naplnění tohoto programu finančními prostředky požádá v nejbližší době vládu ČR i Rada Asociace krajů, jak ji k tomu vyzve Komise Rady AKČR pro financování a majetek krajů. Podíl Ministerstva kultury ČR, který by měl činit 480 mil. Kč, bude uvolněn ve čtyřech platbách po 120 mil. Kč v letech 2018/2019 - 2021/2022.

Dle uzavřené Smlouvy o budoucí smlouvě kupní včetně dodatků mezi statutárním městem Plzeň, které je vlastníkem pozemků, a Plzeňským krajem bude kupní cena za pozemky pro výstavbu nové galerijní budovy činit 1 Kč.

Plzeňský kraj se aktivně pokouší o výstavbu nové budovy pro Západočeskou galerii v Plzni, příspěvkovou organizaci, od svého vzniku. Dne 29. října 2009 byla rozhodnutím Zastupitelstva Plzeňského kraje vyhlášena Veřejná architektonická soutěž o návrh na řešení nové budovy galerie, v níž zvítězil návrh akad. arch. Ladislava Kuby a Ing. MA. Tomáše Pilaře (Kuba & Pilař architekti s. r. o.). V nové budově je počítáno s kvalitními, moderně vybavenými depozitáři, odpovídajícími soudobým muzejním standardům. Projekt pamatuje i na příruční depozity a prostory pro předávání uměleckých děl k výpůjčkám, což galerie za zastávající situace nemůže řešit jinak než s velkými obtížemi a improvizovaně.  Součástí bude též bohatá knihovna, která bude sloužit odborné i laické veřejnosti, restaurátorské a konzervátorské dílny s náležitým vybavením na úrovni srovnatelné s institucemi podobného významu; v návrhu nové budovy je pamatováno na přednáškový sál i na prostory pro pořádání workshopů. Výstavbou nové galerie vznikne v  historickém jádru města Plzně nové středisko společenského a kulturního života a atraktivní cíl pro tuzemské i zahraniční turisty. Nová galerie, resp. muzeum umění se díky nové budově stane klíčovou součástí nabídky pro zahraniční kulturní turismus, jelikož jazyk výtvarného umění nezávisí na znalosti národního jazyka.


Poskytnutí dotací z dotačního titulu Úprava lyžařských běžeckých tras 2016/2017
Radní Plzeňského kraje souhlasí s poskytnutím dotací z dotačního titulu Úprava lyžařských běžeckých tras 2016/2017 v celkové výši 400 tisíc Kč. Poskytnutí dotací musí projít schválením zastupitelstva.

obec Horská Kvilda
102 000 Kč
obec Hamry
5 000 Kč
město Hartmanice
7 000 Kč
obec Modrava
120 000 Kč
obec Prášily
80 000 Kč
město Domažlice
10 000 Kč
město Železná Ruda
64 000 Kč
obec Srní
12 000 Kč

Dotace budou poskytnuty jako neinvestiční, jsou určeny na úhradu nákladů spojených se strojovou údržbou lyžařských tras nebo na úhradu pohonných hmot v případě použití vlastní strojové techniky. Z dotace nelze hradit např. opravy a pojištění strojové techniky, mzdové náklady zaměstnanců obce, náklady na značení tras apod.


Program podpory sociálních služeb v Plzeňském kraji 2017 - rozdělení dotací
Rada PK schvaluje poskytnutí dotace organizaci Centrum pro dětský sluch Tamtam, o.p.s., ve výši 38.334 Kč. Radní souhlasí s rozdělením částky 11 661 666 Kč pro 20 žadatelů (55 služeb) a doporučuje ZPK schválení poskytnutí dotací.


Podpora revitalizace významných kulturních památek v Plzeňském kraji - poskytnutí peněžitých darů
Členové RPK souhlasí s poskytnutím peněžitého daru ve výši 3 000 000 Kč z rozpočtu Plzeňského kraje Biskupství plzeňskému, za účelem revitalizace významných kulturních památek v Plzeňském kraji. Jedná se o revitalizaci těchto kulturních památek: Katedrála sv. Bartoloměje, Jezuitský kostel v Klatovech a kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích.

U těchto památek s krajským i celostátním významem byly z důvodu potřeby jejich generální obnovy farnostmi jakožto jejich vlastníky podány žádosti o dotaci ve 13. výzvě IROP. Cílem projektů jsou stavební a technické úpravy kostelů pro zvýšení komfortu návštěvníků a restaurátorské práce s tím spojené. Též má dojít k rozšíření prohlídkových tras pro veřejnost a vzniku nových expozic, což přispěje ke zvýšení atraktivity těchto památek pro cestovní ruch v Plzeňském kraji.

S ohledem na význam památkových objektů a výši nákladů na jejich plánovanou revitalizaci/obnovu se biskupství obrátilo se žádostí o finanční příspěvek i na obce, na jejichž území se tyto objekty nacházejí. Finanční podporu přislíbila Plzeň, Klatovy, i Plasy. Finanční pomoc kraje bude poskytnuta na základě žádosti biskupa plzeňského Tomáše Holuba.

Radní souhlasí s poskytnutím peněžitého daru ve výši 1 000 000 Kč z rozpočtu Plzeňského kraje obci Chotěšov za účelem revitalizace/obnovy národní kulturní památky Klášter premonstrátek v Chotěšově.

Ve 13. výzvě IROP byla podána žádost o podporu projektu na záchranu a využití konventu kláštera v Chotěšově. Cílem je nejen obnova objektu, ale i odpovídající využití, které rozšíří možnosti prohlídek a umožní zvýšit počet návštěvníků. Finanční pomoc kraje bude poskytnuta na základě žádosti starosty obce Luďka Rosenbergera.

Poskytnutí dotací bude ještě schvalovat zastupitelstvo.


Zařazení investičních akcí do seznamu akcí na silnicích II. a III. třídy v PK
Rad PK schvaluje zařazení 14 investičních akcí do seznamu akcí na silnicích II. a III. třídy v Plzeňském kraji, které budou realizovány v roce 2017. Na základě úspory z ukončených výběrových řízení na realizace stavebních je možno zařadit do plánu další investiční akce.


Schválení dotací - Dotační program Podpora protipovodňových opatření 2017
Rada PK souhlasí a doporučuje zastupitelstvu schválit poskytnutí dotací v rámci Dotačního programu Podpora protipovodňových opatření 2017 v celkové výši 1 781 048 Kč celkem sedmi žadatelům (Chomle,Vrhaveč, Běšiny, Skašov, Štáhlavy, Olbramov, Erpružice).


Poskytnutí dotací z Dotačního programu vodohospodářské infrastruktury 2017
Členové rady souhlasí s poskytnutím finančních prostředků v celkové výši 46 421 000 Kč formou dotace z rozpočtu Plzeňského kraje z Dotačního programu vodohospodářské infrastruktury 2017 celkem 19 žadatelům. Poskytnutí dotací bude ještě schvalovat zastupitesltvo.

Celková požadovaná částka na poskytnutí dotací je 132 138 465,21 Kč, přičemž schválená částka v rozpočtu Plzeňského kraje pro rok 2017 činí 49 000 000 Kč. O rozdělení zbývající částky ze schválených 49 000 000 Kč v rámci Dotačního programu vodohospodářské infrastruktury 2017, tedy částky 2 579 000 Kč, mezi žadatele o dotaci bude hodnotící komise jednat v druhém kole hodnocení žádostí.