21. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
28. srpna 2017 08:59, aktualizováno 07:59, Mgr. René Zeithaml

Dovolba člena představenstva společnosti Nemocnice Plzeňského kraje, a.s. (dříve Zdravotnický holding Plzeňského kraje, a.s.)
Rada PK schválila do funkce člena představenstva společnosti Nemocnice Plzeňského kraje, a.s., MUDr. Pavla Vepřeka. V rámci hromadných změn v orgánech nemocnic Plzeňského kraje a Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje, a.s. (nově Nemocnice Plzeňského kraje, a.s.) byli v nedávné době odvoláni všichni stávající členové představenstva společnosti Zdravotnický holding Plzeňského kraje, a.s., a do těchto funkcí zvoleni noví členové. Na základě změny stanov společnosti schválené dne 12. 6. 2017 došlo ke snížení počtu členů představenstva společnosti Zdravotnický holding Plzeňského kraje, a.s., ze stávajících 5 na 4 členy. Do dnešního dne však byli do funkce zvoleni pouze 3 členové. Nyní po dovolení chybějícího člena bude představenstvo kompletní.


Poskytnutí finančních prostředků v rámci dotačního programu Ukliďme svůj kraj 2017
Členové rady schválili poskytnutí prostředků organizacím:
  • SK Starý Smolivec z.s., ve výši 17 833 Kč na projekt Ukliďme cestu vedle Pahorku v Radošicích
  • SH ČMS - Sbor dobrovolných hasičů Němčovice, ve výši 37 083 Kč na projekt Likvidace starých černých skládek - Ukliďme svůj kraj 2017
  • TJ Jiskra Erpužice, z.s., ve výši 26 000 Kč na projekt Ukliďme svůj kraj 2017 – Erpužicko

Jednotlivé subjekty prostřednictvím systému eDotace požádaly o poskytnutí finančních prostředků z rozpočtu Plzeňského kraje na rok 2017. Hodnocení probíhalo bodovým systémem na základě předem stanovených kritérií hodnocení uveřejněných v podmínkách dotačního programu. Vzhledem k tomu, že součet požadavků nepřevyšuje alokovanou částku pro daný dotační program, tj. 1 milion Kč, navrhla hodnotící komise, aby byli uspokojeni všichni žadatelé, kteří splnili podmínky vyhlášeného dotačního programu.


Poskytnutí neinvestičních dotací/příspěvků z programu/titulu "Podpora tělovýchovy a sportu v roce 2017 – 2. kolo"
Členové rady schvalují poskytnutí neinvestiční dotace a neinvestičního příspěvku z programu/titulu "Podpora tělovýchovy a sportu v roce 2017 – 2. kolo" v celkové výši 5 190 000 Kč celkem 104 příjemcům. Dotaci obdrží například SK Senco Doubravka, z.s., na činnost mládeže; HC Meteor Třemošná na celoroční činnost dětí a mládeže; AC Domažlice na atletické kroužky; GO-GO Horšovský Týn na florbal pro děti; GALA FIGHT na Mezinárodní turnaj Muay Thai a bojových sportů a další.


Dotační titul Odstraňování havarijních stavů a naléhavé potřeby obcí Plzeňského kraje 2017 - souhlas s rozdělením dotací
Rada PK souhlasí s poskytnutím finančních dotací z dotačního titulu Odstraňování havarijních stavů a naléhavé potřeby obcí Plzeňského kraje 2017 celkem 70 příjemcům v souhrnné výši 17 570 000 Kč. Návrh na rozdělení dotací bude schvalovat ještě Zastupitelstvo PK.

Obce kraje celkem požadují dotace ve výši 55 078 000 Kč (při uvedených celkových nákladech na realizaci akcí 100 093 543,89 Kč). Celkový alokovaný objem finančních prostředků je 17 570 000 Kč (pozn.: celková částka 18 milionů Kč z rozpočtu PK na rok 2017 ponížena o 250 tisíc Kč z důvodu zajištění finančního krytí individuální dotace pro město Stříbro na nákup sestavy vyprošťovacího zařízení pro JSDH Stříbro a ponížena dále o 180 tisíc Kč z důvodu zajištění finančního krytí individuální dotace pro obec Ejpovice na opravu topení sportovní haly – tyto dotace budou řešeny samostatnými usneseními).


Mikrogranty Plzeňského kraje na podporu a oživení kulturních a uměleckých aktivit pro rok 2017 - 2. sběr žádostí - poskytnutí dotací
Členové rady schválili poskytnutí účelových neinvestičních dotací v celkové výši 113 500 Kč celkem 7 žadatelům v rámci programu Mikrogranty Plzeňského kraje na podporu a oživení kulturních a uměleckých aktivit pro rok 2017. Dále rada souhlasí s poskytnutím účelových neinvestičních dotací v celkové výši 107 000 Kč celkem 8 žadatelům (bude ještě postoupeno ke schválení zastupitelstvu).

Finančně tak budou podpořeny například projekty a akce: IX. Chotěšovské zahradní slavnosti, Volšovský jazzýček, Revival fest Plzeň, Festival Na konci léta, Slyšíme se na ranči?, Maloměstské slavnosti ve Stříbře nebo Výstava k výročí 100 let plzeňského skautingu.


Žádost města Stod o poskytnutí dotace na stavbu úseku D4 cyklotrasy CT3 Praha–Plzeň–Regensburg
Rada PK souhlasí s poskytnutím dotace v celkové výši 1 329 000 Kč městu Stod na stavbu úseku D4 cyklostezky na cyklotrase CT3 Praha–Plzeň–Regensburg. Poskytnutí dotace bude schvalovat na svém jednání ještě Zastupitelstvo PK.

Úsek D4 navazuje na úsek cyklostezky D3 na hranici katastrálních území obce Chotěšov a města Stod. Úsek D4, na který navazuje úsek D5, začíná u jezu na řece Radbuze, je přístupný po polní cestě z obce Chotěšov, Klostermannovy ulice, případně polní cestou z města Stod, vedoucí k Divokému rybníku. V rámci výstavby úseku D4 je řešena stezka pro pěší a cyklisty a nezbytná úprava polní cesty k obsluze zemědělských pozemků.

Základní charakteristiky:
  • stezka pro pěší a cyklisty - nemotoristická komunikace, obousměrná, směrově nerozdělená stezka pro pěší a cyklisty délky 1023,98 m, šířka zpevnění min. 2,0 m, nezpevněné krajnice 0,25 m
  • polní cesta – jednopruhová, obousměrná účelová komunikace délky 34,80 m, šířka zpevnění 3,0 m, nezpevněné krajnice 0,5 m
  • Celkové náklady projektu činí 1 898 893 Kč.

Důvodem pro výstavbu cyklostezky D4 je mimo jiné také to, že denně dochází k velkému přesunu obyvatel mezi městem Stod a obcí Chotěšov, neboť jsou zde významní zaměstnavatelé, jejichž zaměstnanci cestují každý den za prací. Mnozí z nich využívají nemotorové dopravní prostředky, což je z hlediska bezpečnosti chodců a cyklistů na silnici I/26, která obě obce spojuje, velmi riskantní. Od realizace projektu se očekává zvýšení bezpečnosti silničního provozu na silnici I/26, snížení emisí v dané lokalitě a zlepšení občanské vybavenosti.

V roce 2016 se podařilo za podpory Plzeňského kraje realizovat úsek cyklotrasy CT3, a to E1, který leží v intravilánu města Stod a díky kterému se podařilo odklonit chodce a cyklisty od přecházení frekventované hlavní silnice I/26.


Žádost obce Luženičky o poskytnutí dotace na vybudování dílčího úseku cyklostezky Regensburg–Praha, úsek U16, N6, Luženičky – k. ú. Domažlice
Členové rady souhlasí s poskytnutím dotace v celkové výši 2 400 000 Kč obci Luženičky na vybudování dílčího úseku cyklostezky Regensburg–Praha, úsek U16, N6, Luženičky – k.ú. Domažlice. Návrh na přidělení dotace musí ještě projít schválení zastupitelstvem.

Plánovaný úsek o délce 695,43 m a šířce 2,5 m navazuje na stávající komunikaci, po které se lze připojit na mezinárodní cyklotrasu CT3. Začátek cyklostezky je v obci Luženičky. Vozovku bude lemovat zpevněná krajnice o šířce 0,5 m na každé straně. Navržená cyklostezka patří do funkční podskupiny D2 a bude na ni vyloučen, nebo omezen přístup motorové dopravy. Navržená cyklostezka přibližně z jedné poloviny kopíruje stávající polní cestu a z druhé poloviny cestu zanesenou v katastrálních mapách. Celkové náklady projektu činí 2 541 000 Kč.


Vyhlášení technických soutěží Technická olympiáda Plzeňského kraje a Technika má zlaté dno
Členové rady schválili vyhlášení 5. ročníku soutěže na podporu technického vzdělávání Technická olympiáda Plzeňského kraje, která i letos bude realizována ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni. Soutěž je určena pro žáky a žákyně středních a základních škol v kraji. Týmy jednotlivých škol pak soutěží v řešení tematických okruhů a technických problémů stanovených Západočeskou univerzitou v Plzni. Přihlášky lze podávat do 29. září 2017.

Členové rady dále schválili vyhlášení další motivační soutěže, a to Technika má zlaté dno. Soutěž je určena pro žáky a žákyně středních a základních škol Plzeňského kraje. Téma soutěže je: „Mechanická sestava jednoduchého pracovního stroje na elektrický pohon s elektronickou regulací“ ze stavebnice Merkur a Boffin. Tým tvoří 2 žáci střední školy a 2 žáci základní školy (podmínkou je jedna dívka ze ZŠ). Přihlášky lze podávat do 22. září 2017.


Vyhlášení soutěže Řemeslo má zlaté dno
Rada schválila vyhlášení 9. ročníku soutěže Řemeslo má zlaté dno, která je vyhlašována v několika kategoriích a je určena pro žáky základních škol až po žáky 2. ročníku středních škol. Každá škola může do 27. dubna 2018 odevzdat vlastnoručně řemeslně vyrobený předmět pro každou kategorii bez omezení techniky. Předmět může být suvenýr, šperk, oděv, hlavolam či zahradní pomůcka a nářadí. Podmínkou je práce jednotlivce bez asistence dospělého. Hodnotí se nápad, originalita i technické provedení.


Projekt "Podpora odborného vzdělávání v Plzeňském kraji" inovuje vybavení škol a zajistí vzdělávání pedagogů
Rada schválila předložení žádosti o finanční podporu projektu "Podpora odborného vzdělávání v Plzeňském kraji" z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, následně pak kofinancování projektu z rozpočtu Plzeňského kraje ve výši 5 % způsobilých výdajů projektu a dofinancování do 100 % případných nezpůsobilých výdajů projektu. Partnerem projektu bude čtrnáct středních škol Plzeňského kraje. Projekt řeší komplexní rozvoj odborného vzdělávání na středních školách Plzeňského kraje zejména s důrazem na technické a řemeslné obory. Realizovány budou aktivity zaměřené na rozvoj kompetencí pedagogických pracovníků, motivační aktivity pro žáky MŠ, ZŠ a SŠ a dovybavení odborných učeben na SŠ, spolupráce škol a zaměstnavatelů, rozvoj kariérového poradenství a podpora čtenářské a matematické gramotnosti.


Vyhlášení veřejné zakázky "Zajištění lékařské pohotovostní služby a pohotovostní služby v oboru zubní lékařství na území Plzeňského kraje pro rok 2018 až 2020"
Rada PK schvaluje vyhlášení nadlimitní veřejné zakázky na služby s názvem "Zajištění lékařské pohotovostní služby a pohotovostní služby v oboru zubní lékařství na území Plzeňského kraje pro rok 2018 až 2020" rozdělené na části a zadávané v otevřeném řízení. Veřejná zakázka bude vyhlášena na tři roky, tj. od 1. 1. 2018 do 31. 12. 2020. Celková výše předpokládané hodnoty veřejné zakázky je 139 700 000 Kč.

Podle zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování nese odpovědnost za organizaci a zajištění lékařské pohotovostní služby (dále jen „LPS“), lékárenské pohotovostní služby a pohotovostní služby v oboru zubní lékařství (dále také jen „LPS zubní“) na svém území kraj. LPS se rozumí ambulantní péče poskytovaná pacientům v případech náhlé změny zdravotního stavu nebo zhoršení průběhu onemocnění vzniklého v době mimo pravidelný provoz ambulantních zdravotnických zařízení, jestliže stupeň postižení nevyžaduje zásah zdravotnické záchranné služby.

LPS pro dospělé i děti je poskytována v krajských akutních nemocnicích (Klatovy, Domažlice, Stod a Rokycany), na třech místech jí poskytuje krajem zřizovaná Zdravotnická záchranná služba PK (ZZS PK) a v oblastech, kde není možné tuto službu zajistit předchozími dvěma způsoby, je LPS a LPS zubní zajišťována smluvně poskytovateli zdravotních služeb vybranými na základě veřejné zakázky. Zubní pohotovost je zajištěna v Plzni na Denisově nábřeží. V okresech Klatovy a Domažlice se na ní podílejí téměř všichni zubaři dle rozpisu ve svých ordinacích dle rozpisu služeb vypracovaného Oblastní stomatologickou komorou Klatovy – Domažlice.

Vzhledem k tomu, že ke konci tohoto roku skončí smlouvy se všemi stávajícími smluvními poskytovateli zdravotních služeb vybranými v rámci předcházejících veřejných zakázek na zajištění LPS, je třeba vyhlásit novou veřejnou zakázku, ta bude rozdělena na 9 částí:

  • Část 1 (Tachov – LPS pro dospělé)
  • Část 2 (Bor – LPS pro dospělé)
  • Část 3 (Planá – LPS pro děti a dorost)
  • Část 4 (Sušice – LPS pro dospělé)
  • Část 5 (Sušice – LPS pro děti a dorost)
  • Část 6 (Plzeň – LPS pro děti a dorost)
  • Část 7 (Plzeň – LPS zubní)
  • Část 8 (Plzeň - městské obvody Plzeň 1 a Plzeň 3 – LPS pro dospělé)
  • Část 9 (Plzeň - městské obvody Plzeň 2 a Plzeň 4 – LPS pro dospělé)


Vyhlášení veřejné zakázky "Zajištění prohlídek těl zemřelých na území Plzeňského kraje pro rok 2018 až 2020"
Členové Rady PK schválili vyhlášení nadlimitní veřejné zakázky na služby s názvem "Zajištění prohlídek těl zemřelých na území Plzeňského kraje pro rok 2018 až 2020". Podle zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování odpovídá kraj za organizaci a zajištění prohlídek těl zemřelých mimo zdravotnické zařízení na svém území. Smlouva se současným poskytovatelem této služby (se společností 1. KORONÉRSKÁ s.r.o.) je platná do konce letošního roku. Vzhledem k tomu, že se tento systém zajištění prohlídek dlouhodobě osvědčil, bude vyhlášena nová veřejná zakázka na období dalších třech let. Předpokládaná hodnota zakázky činí 6 630 000 Kč.

Předmětem plnění veřejné zakázky bude zajistit na území kraje nepřetržité provádění prohlídek těl zemřelých mimo zdravotnické zařízení v roce 2018 až 2020 a za tímto účelem provozovat nepřetržitě dostupné telefonní číslo, na kterém budou 24 hodin denně přijímány výzvy k provedení prohlídky.


Vyhlášení dotačního titulu "Pořízení ekologického vytápění v domácnostech II"
Plzeňský kraj vyhlásí druhé kolo dotačního titulu "Pořízení ekologického vytápění v domácnostech II". Žádosti budou podávány elektronicky v aplikaci eDotace od 30. 10. 2017 do 31. 1. 2018 nebo do dne vyčerpání alokace, pokud tento den nastane dříve. Dotace je určena fyzickým osobám – konečným uživatelům na výměnu stávajících kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním za tepelné čerpadlo, kotel pouze na biomasu, automatický kotel na uhlí a biomasu (kombinovaný) nebo plynový kondenzační kotel a to v rodinném domě. Finanční alokace této výzvy činí 223 880 000 Kč.


Poskytnutí individuální finanční dotace na podporu včelařských kroužků
Rada schválila poskytnutí dotace základním organizacím Českého svazu včelařů, z.s., provozujícím včelařské kroužky dotace v celkové výši 126 150 Kč na podporu zájmové činnosti dětí ve včelařských kroužcích.