25. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
02. října 2017 16:23, aktualizováno 15:35, Mgr. René Zeithaml

Stipendium Plzeňského kraje 2017
Rada PK schválila poskytnutí částky 180 000 Kč pro udělení "Stipendií Plzeňského kraje" pro rok 2017 dle návrhů Západočeské univerzity v Plzni a Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy. Stipendia se udělují každoročně na základě usnesení Rady Plzeňského kraje z roku 2004. Jedná se o "Stipendia Plzeňského kraje" pro nejlepší studenty a doktorandy fakult plzeňských veřejných vysokých škol u příležitosti Dne boje studentů za svobodu a demokracii. Předání pamětních listů a stipendií navrženým studentům při slavnostním Ocenění vynikajících studentů ZČU a LF UK dne 24. října 2017 v Měšťanské besedě v Plzni.

Jméno
Fakulta
Částka
Mgr. Jaroslava Brašnová
Fakulta aplikovaných věd
20.000 Kč
MgA. Eva Majerová
Fakulta designu a umění L. Sutnara
20.000 Kč
Bc. Libor Kůs
Fakulta ekonomická
20.000 Kč
Ing. Kristýna Khodlová
Fakulta elektrotechnická
20.000 Kč
Bc. Josef Zeman
Fakulta filozofická
20.000 Kč
Bc. Bohumil Blecha
Fakulta pedagogická
20.000 Kč
JUDr. Kateřina Burešová
Fakulta právnická
20.000 Kč
Ing. Lukáš Richter
Fakulta strojní
20.000 Kč
Jan Peterka
Lékařská fakulta v Plzni Univerzity Karlovy
20.000 Kč

 

Dotace na vybudování místního informačního systému ve městě Tachově napojeného na jednotný systém vyrozumívání a varování obyvatelstva provozovaný HZS
Členové rady souhlasí s poskytnutím účelové finanční dotace na "Vybudování místního informačního systému ve městě Tachově napojeného na jednotný systém vyrozumívání a varování obyvatelstva provozovaný HZS" v celkové výši 1 000 000 Kč městu Tachov. Poskytnutí dotace bude schvalovat ještě Zastupitelstvo PK.

Dotace bude poskytnuta za účelem vybudování místního informačního systému k zabezpečení vyrozumění a varování obyvatelstva města o hrozícím nebezpečí, který bude napojen na jednotný systém vyrozumívání a varování obyvatelstva provozovaný HZS ve městě Tachov. Do současné doby ve městě chyběl kvalitní obecní rozhlas a jeho vybudování je nezbytné pro kvalitní a rychlé podávání informací a pokynů obyvatelstvu. Celkové náklady akce jsou odhadovány na 1 127 133 Kč.

Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje vypracoval v roce 2015 "Návrh zkvalitnění varování a  yrozumění obyvatelstva za mimořádných událostí v Plzeňském kraji". Na základě bezpečnostních priorit a navržených opatření byla v roce 2016 poskytnuta účelová finanční dotace 1 000 000 Kč na stejný účel městu Třemošná, které bylo v návrhu Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje vyhodnoceno jako nejrizikovější. Město Tachov je vyhodnoceno v pořadí rizikovosti na druhém místě.

 

Vyhlášení soutěže "Památka Plzeňského kraje"
Členové rady schválili vyhlášení soutěže "Památka Plzeňského kraje" a každoroční poskytnutí věcných darů v celkové hodnotě do 25 000 Kč jako ocenění vítězům soutěže.

Cílem soutěže "Památka Plzeňského kraje" je ocenění úsilí vlastníků památek, snaha o jejich podporu a také určitá motivace dalších vlastníků k obnově kulturních památek a k příkladné péči o ně. Dalším záměrem je rozšíření povědomí o kulturním dědictví Plzeňského kraje mezi širokou veřejnost. Do soutěže budou nominovány nemovité kulturní památky, jejichž obnova (či etapa obnovy) byla dokončena v průběhu daného roku, ve dvou kategoriích:

  1. drobná architektura a sochy,
  2. stavby.

Nominaci vybraných kulturních památek do soutěže provede Krajský úřad Plzeňského kraje na základě nominací orgánů státní památkové péče (obecní úřady obcí s rozšířenou působností v Plzeňském kraji) a Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Plzni. Maximální počet nominovaných památek by měl být 32 nominovaných objektů ve 2 kategoriích.

Hlasování v soutěži bude probíhat formou internetové ankety. Oceněny budou nejlépe provedené obnovy kulturních památek. Na základě výsledků internetového hlasování budou vyhlášeny ceny „Památka Plzeňského kraje – ceny veřejnosti“. Podle počtu hlasů se udělí první cena v každé kategorii zvlášť.

Hlavní ceny "Památka Plzeňského kraje" (v obou kategoriích) budou vybrány odbornou komisí sestavenou Krajským úřadem Plzeňského kraje (nezávisle na elektronickém hlasování veřejnosti). Ocenění budou předána hejtmanem Plzeňského a náměstkem hejtmana pro oblast kultury a památkové péče na slavnostním vyhlášení výsledků soutěže.

Součástí propagace soutěže bude fotografická výstava a informace o průběhu soutěže na internetových stránkách Plzeňského kraje a ve vybraných médiích. Výstupem ze soutěže bude brožura věnovaná vítězným i ostatním nominovaným památkám a prezentace vítězných projektů na webovém portálu Plzeňského kraje a na vybraných akcích.

 

Vyhlášení ceny Plzeňského kraje za mistrovství v tradiční rukodělné výrobě spojené s udělením titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje
Rada PK schvaluje vyhlášení ceny Plzeňského kraje za mistrovství v tradiční rukodělné výrobě spojené s udělením titulu "Mistr tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje" (dále jen Titul). V současné době nemá Plzeňský kraj na regionální úrovni přímý nástroj pro ocenění občanů v oblasti tradiční rukodělné výroby, která tvoří významnou část lidové kultury. Schválit vyhlášení výše uvedené ceny se rada rozhodla v návaznosti na Koncepci účinnější péče o tradiční lidovou kulturu v České republice na léta 2016 až 2020 schválenou usnesením Vlády České republiky, ve vztahu k udělování celostátního titulu „Nositel tradice lidových řemesel“ a v souladu s výzvou UNESCO "Žijící lidské poklady".

Titul se uděluje výrobci/řemeslníkovi na dobu neurčitou a osvědčuje se jmenovacím dekretem v podobě pamětního grafického listu se znakem Plzeňského kraje a podpisem hejtmana. Současně s dekretem obdrží oceněný řemeslník i oprávnění používat na svých výrobcích speciální označení, jakožto marketingovou známku kvality.

Ceny budou předány na slavnostním vyhlášení nových nositelů Titulu, kde budou laureáti oceněni uměleckým předmětem vyrobeným za tímto účelem na důkaz veřejného uznání a podpory osobám s trvalým pobytem v Plzeňském kraji, které se snaží udržet znalosti a dovednosti nutné pro provozování tradičních rukodělných technologií, účinně a kvalifikovaně je prezentují a předávají dalším generacím. Titul může být udělen výrobcům činným v oborech tradiční rukodělné výroby, které jsou ohroženy, či jim přímo hrozí zánik.

 

Zařazení investičních akcí do seznamu akcí na silnicích II. a III. třídy v PK
Členové rady schválili zařazení níže uvedených investičních akcí do seznamu akcí na silnicích II. a III. třídy v Plzeňském kraji, které budou realizovány v roce 2017. Stavební akce v hodnotě 58 735 000 Kč je možné realizovat na základě úspor z předchozích výběrových řízení.

 

Rozšíření Integrované dopravy Plzeňska - zařazení dalších 37 obcí Plzeňského kraje, 4 obcí Středočeského kraje, 3 obcí Karlovarského kraje a 2 obcí Ústeckého kraje do jedenácti nových tarifních zón IDP
Členové rady schválili zařazení dalších 37 obcí Plzeňského kraje, 4 obcí Středočeského kraje, 3 obcí Karlovarského kraje a 2 obcí Ústeckého kraje do jedenácti nových tarifních zón IDP – tj. do tarifních zón IDP 135 Úterý, 133 Bezvěrov, 132 Úněšov, 029 Kralovice, 028 Kozojedy, 027 Manětín, 024 Žihle, 023 Mladotice, 031 Toužim (KV), 032 Tis (ÚK), 033 Jesenice (SČ) a zařazení obcí do jednotlivých tarifních zón IDP.

V centrální části Plzeňského kraje (v Plzeňské aglomeraci) existuje od 1. 1. 2016 celkem 28 tarifních zón Integrované dopravy Plzeňska (IDP) s tím, že úplné pokrytí území Plzeňského kraje tarifními zónami IDP bude dokončeno nejpozději v prosinci roku 2019 s vyřešením výběru dopravce/dopravců ve veřejné linkové dopravě (VLD). K rozšíření IDP na území Kralovicka dochází zejména z důvodu zapojení nového dopravce na železnici, GWTR místo dosavadních Českých drah, který od prosince 2016 provozuje rychlíky objednávané MD na této trati. Od prosince 2017 bude provozovat i rychlíky objednávané Plzeňským kraje. Na trati však budou i nadále provozovány osobní a spěšné vlaky dopravcem České dráhy. Jelikož mezi oběma dopravci nedošlo ke vzájemnému uznávání jízdného a cestující právě toto často kritizují, přistupuje Plzeňský kraj k rozšíření IDP do této oblasti. Cestující tak budou mít možnost cestovat na jeden jízdní doklad (integrovaný jízdní doklad) se všemi dopravci, kteří veřejnou službu přepravy osob v tomto regionu zajišťují.

K rozšíření IDP je nutné schválení rozsahu a hranic tarifních zón IDP pro tuto oblast a smluvně stanovit ceny základních a zlevněných časových předplatných jízdenek aktivovaných na bezkontaktní čipové Plzeňské kartě, které budou akceptovány dopravci i v nově stanovených vnějších tarifních zónách IDP - 135 Úterý, 133 Bezvěrov, 132 Úněšov, 029 Kralovice, 028 Kozojedy, 027 Manětín, 024 Žihle, 023 Mladotice, 031 Toužim (KV), 032 Tis (ÚK), 033 Jesenice (SČ).

K rozšíření IDP o oblast Kralovicka dojde k 1. 1. 2018. Návrh zónování je upraven s ohledem na stávající dopravní řešení v oblasti a rozděluje oblast Kralovicka na jedenáct tarifních zón. Rozsah tarifních zón je navržen s ohledem na přepravní proudy a na počty cestujících tak, aby bylo možné využívat výhodnost cestování s využitím předplatného IDP. Přepravní proudy z území Kralovicka směřují především do Plzně a Kralovic.

 

Záměr projektu - využití Plzeňské karty v rámci poskytování slev a rozšíření území Integrované dopravy Plzeňska v roce 2018
Rada schválila záměr využívat Plzeňskou kartu jako nosič jízdného a slev poskytovaných ve veřejné dopravě. Vzhledem k tomu, že Plzeňský kraj se rozhodl poskytovat vyšší slevy, než nařizuje Cenový výměr MF, a to i na jednotlivé jízdné dopravce, je nutné zajistit takové podmínky, aby slevy mohly být jednoznačně poskytnuty, ale také jednoznačně prokázány dopravcem, kterému poskytováním slev vzniká vyšší ztráta. Aby cestující byli rychle a pravdivě odbaveni (aby jim byla poskytnuta sleva, na kterou prokázali, že mají nárok) a aby dopravci prokazovali jen takovou ztrátu, která jim opravdu vznikla, budou slevy prokazovány Plzeňskou kartou.

Proto je nezbytné, aby Plzeňská karta byla dostupná i cestujícím z celého kraje. V rámci záměru projektu bude nutné distribuovat Plzeňskou kartu a upravit softwary odbavovacích zařízení dopravců. V neposlední řadě je pro úspěšné zvládnutí projektu nutné propojit distribuční místa se systémem Plzeňské karty prostřednictvím krajského CamelNETu.

Plzeňská karta slouží od roku 2004 jako nosič jízdného v oblasti Integrované dopravy Plzeňska (IDP). Dnes je aktivních více než 200 tisíc Plzeňských karet. Jsou využívány zejména v okolí Plzně, kde je zavedena IDP.

 

Slevy v jízdném ve veřejné dopravě poskytované od roku 2018 (18. jednání RPK, 26. 6. 2017)
Členové RPK schválili s platností od 1. 1. 2018:

  • sjednocení slev poskytovaných Plzeňským krajem v IDP mezi vnitřní a vnějšími zónami za podmínky prokázání se Plzeňskou kartou,
  • poskytnutí slev Plzeňským krajem na linkách a spojích jezdících v závazku veřejné služby na území Plzeňského kraje za podmínky prokázání se Plzeňskou kartou.

V Plzeňském kraji dopravci, zejména autobusoví, slevy neposkytují (vyjma slev nařízených státem pro žáky, studenty a držitele ZTP). V oblasti IDP, byly poskytovány slevy rozdílně pro cestující ve městě a v kraji.

Nově jsou slevy tímto v převážné většině sjednoceny, a to i mimo oblast IDP. Současně budou slevy poskytnuty také v jednotlivém jízdném dopravců a bude umožněno všem cestujícím slevy na krajských linkách čerpat. Výrazné slevy se týkají zejména žáků, studentů a důchodců.

Za 50 % základního jízdného budou cestovat studenti, důchodci, držitelé zlaté Jánského plakety, váleční veteráni a ti, kteří čerpají mateřskou/rodičovskou dovolenou. Studenti navíc budou za uvedenou slevu cestovat v kterékoli relaci v kraji po celý kalendářní rok.

Za 25 % základního jízdného budou cestovat žáci ve věku 6 až 15 let a držitelé ZTP. Zdarma budou i nadále přepravování "bojovníci" - důchodci - držitelé průkazů vydaných Ústředním výborem Českého svazu bojovníků za svobodu, Konfederací politických vězňů ČR, Sdružením bývalých politických vězňů ČR a Spolek PTP-Plzeň-Západní Čechy (nástupce Svazu PTP-VTNP).

Čerpání všech slev bude podmíněno pouze prokázáním se Plzeňskou kartou.

Navrhované slevy budou poskytovány jak v oblasti IDP (tj. ale jen v oblasti cca do 30 km od Plzně), ale i na jednotlivé jízdné dopravců, tj. v celém Plzeňském kraji.

 

Přijetí finančního daru od Nadačního fondu Podpora technického vzdělávání v Plzeňském kraji
Radní schválili přijetí finančního daru v celkové výši 150 400 Kč od Nadačního fondu Podpora technického vzdělávání v Plzeňském kraji níže uvedeným školám zřizovaných Plzeňským krajem:

  1. Střední průmyslová škola, Tachov, Světce 1 (příspěvek ve výši 70 000 Kč). Škola požádala o příspěvek pro dva žáky 2. ročníku oboru Obráběč kovů Jakuba Hutta a Tomáše Kampfa na úhradu cestovních výloh do místa konání šestiměsíční odborné stáže v Rakousku. Stáže jsou součástí programu ECVET a jsou plně kompatibilní s Evropským rámcem vzdělávání WQF 3.
  2. Střední průmyslová škola strojnická a Střední odborná škola profesora Švejcara, Plzeň, Klatovská 109 (příspěvek ve výši 80 400 Kč). Příspěvek je určen na úhradu lektorů kroužků odborného německého jazyka. Účelem kroužků je zvýšení znalosti odborné němčiny, a tím vyšší uplatnitelnost absolventů školy na trhu práce. Tyto kroužky jsou kladně hodnoceny a podporovány ze strany firem.  

Rada dále schválila přijetí finančního daru v celkové výši 900 000 Kč od Nadačního fondu Podpora technického vzdělávání v Plzeňském kraji, níže uvedeným školám zřizovaných Plzeňským krajem na nákup stavebnice Merkur a Boffin, které budou na školách využívány pro kroužky žáků ze základních škol a dále na pokrytí části nákladů k zajištění materiálů pro odborný výcvik učebních oborů: strojírenství, elektrotechnika, stavebnictví a zemědělství:

  1. Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 120 žáků, příspěvek ve výši 47 200 Kč
  2. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Horšovský Týn, Littrowa 122, 145 žáků, příspěvek ve výši 56 900 Kč
  3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Sušice, U Kapličky 761, 174 žáků, příspěvek ve výši 68 300 Kč
  4. Střední odborné učiliště elektrotechnické, Plzeň, Vejprnická 56, 251 žáků, příspěvek ve výši 98 400 Kč
  5. Střední odborné učiliště stavební, Plzeň, Borská 55, 212 žáků, příspěvek ve výši 83 200 Kč
  6. Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640, 169 žáků, příspěvek ve výši 66 300 Kč
  7. Střední průmyslová škola dopravní, Plzeň, Karlovarská 99, 246 žáků, příspěvek ve výši 96 500 Kč
  8. Střední průmyslová škola strojnická a Střední odborná škola profesora Švejcara, Plzeň, Klatovská 109, 203 žáků, příspěvek ve výši 79 600 Kč
  9. Střední průmyslová škola, Klatovy, nábřeží Kpt. Nálepky 362, 111 žáků, příspěvek ve výši 43 600 Kč
  10. Střední průmyslová škola, Tachov, Světce 1, 107 žáků, příspěvek ve výši 42 000 Kč
  11. Střední škola a Základní škola, Oselce, 62 žáků, příspěvek ve výši 24 400 Kč
  12. Střední škola, Bor, Plzeňská 231, 95 žáků, příspěvek ve výši 37 300 Kč
  13. Střední škola, Kralovice, nám. Osvobození 32, 119 žáků, příspěvek ve výši 46 700 Kč
  14. Střední škola, Rokycany, Jeřabinová 96/III, 158 žáků, příspěvek ve výši 62 100 Kč
  15. Střední škola živnostenská a Základní škola, Planá, Kostelní 129, 27 žáků, příspěvek ve výši 10 600 Kč
  16. Základní škola a Odborná škola, Horšovský Týn, Nádražní 89, 41 žáků, příspěvek ve výši 16 100 Kč
  17. Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy, Národních mučedníků 141, 20 žáků, příspěvek ve výši 7 900 Kč
  18. Střední škola, Horažďovice, Blatenská 313, 25 žáků, příspěvek ve výši 9 900 Kč
  19. Odborná škola, Mateřská škola a Základní škola, Zbůch, V Sídlišti 349, 7 žáků, příspěvek ve výši 3 000 Kč

 

Poskytnutí neinvestičních dotací a neinvestičních příspěvků z dotačního programu/titulu "Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje v roce 2017"
Rada PK schvaluje poskytnutí neinvestiční dotace z programu/titulu „Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje v roce 2017“ Regionální hospodářské komoře Plzeňského kraje, ve výši 80 000 Kč.

Rada schválila poskytnutí neinvestičního příspěvku z programu/titulu „Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje v roce 2017“ těmto příjemcům:

  1. Střednímu odbornému učilišti, Domažlice, Prokopa Velikého 640, ve výši 110 000 Kč
  2. Gymnáziu a Střední odborné škole, Rokycany, Mládežníků 1115, ve výši 40 000 Kč
  3. Gymnáziu, Sušice, Fr. Procházky 324, ve výši 25 000 Kč
  4. Střední průmyslové škole, Tachov, Světce 1, ve výši 75 000 Kč
  5. Střednímu odbornému učilišti stavebnímu, Plzeň, Borská 55, ve výši 80 000 Kč
  6. Střední škole, Kralovice, nám. Osvobození 32, ve výši 35 000 Kč
  7. Střední průmyslové škole strojnické a Střední odborné škole profesora Švejcara, Plzeň, Klatovská 109, ve výši 42 000 Kč
  8. Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole elektrotechnické, Plzeň, Koterovská 85, ve výši 40 000 Kč
  9. Gymnáziu a Střední odborné škole, Plasy ve výši 30 000 Kč
  10. Střední škole, Bor, Plzeňská 231, ve výši 30 000 Kč
  11. Gymnáziu, Plzeň, Mikulášské nám. 23, ve výši 30 000 Kč

Cílem dotačního programu „Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje v roce 2017“ je žáky včas seznámit s možnostmi a zaměřeními studia na střední škole včetně možností uplatnění po ukončení technického oboru střední školy. Na základě posouzení jednotlivých žádostí programu "Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje v roce 2017" komise vybrala pro poskytnutí dotace/příspěvku 12 žadatelů v celkové částce 617 000 Kč.

 

Odstoupení členky a zároveň předsedkyně představenstva Domažlické nemocnice, a.s., a volba nového člena představenstva
Členové Rady PK vzali na vědomí odstoupení Ing. Aleny Vyrutové z funkce členky a zároveň předsedkyně představenstva společnosti Domažlická nemocnice, a.s., s tím, že její funkce skončí ke dni 2. 10. 2017 a zvolila MUDr. Petra Hubáčka, MBA, LL.M., do funkce člena představenstva společnosti Domažlická nemocnice, a.s., a to s účinností od 3. 10. 2017.

Usnesením rozhodla Rada Plzeňského kraje o vypsání výběrového řízení na obsazení funkce předsedy představenstva společnosti Domažlická nemocnice, a.s. Organizaci výběrového řízení zajistila společnost Nemocnice Plzeňského kraje, a.s. Výběrová komise jako nejvhodnějšího kandidáta na obsazení uvedené funkce doporučila MUDr. Petra Hubáčka, MBA, LL.M.

Současná členka a zároveň předsedkyně představenstva Ing. Alena Vyrutová se rozhodla odstoupit z funkce a požádala o skončení funkce ke dni projednání odstoupení, tj. ke dni 2. 10. 2017. Ve funkci předsedkyně představenstva a v minulosti také ředitelky společnosti působila od jejího vzniku, tj. od 15. 9. 2003.

 

Dovolení člena představenstva společnosti Domažlická nemocnice, a.s.
Rada zvolila Ing. Janu Naarovou do funkce člena představenstva společnosti Domažlická nemocnice, a.s., a to s účinností od 3. 10. 2017. Na základě změny stanov společnosti schválené dne 12. 6. 2017 došlo k navýšení počtu členů představenstva společnosti Domažlická nemocnice, a.s., ze stávajících 3 na 5 členů. Z toho důvodu bylo nutné obsadit volné funkce volbou nových členů tak, aby skutečný stav odpovídal stanovám. Jako pátého člena představenstva RPK zvolila Ing. Janu Naarovou, která je v současné době v nemocnici zaměstnána jako vedoucí ekonomického úseku. Do budoucna by však měla působit již jen jako členka představenstva.