31. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
02. ledna 2018 09:23, aktualizováno 08:23, Mgr. René Zeithaml

Vyhlášení dotačních programů/titulů v oblasti sportu v roce 2018
Rada PK schválila vyhlášení dotačních programů/titulů v oblasti sportu v roce 2018 v celkové výši 36 milionů korun. Jedná se o následující dotační programy/tituly:

  1. Podpora tělovýchovy a sportu v roce 2018 (20 milionů korun)

Cílem programu je podpora k vytvoření dostatečných možností volnočasových sportovních aktivit dětí a mládeže na území Plzeňského kraje, podpora pravidelné sportovní činnost dětí a mládeže, podpora při pořádání a organizaci sportovních akcí a sportovních soutěží pro děti a mládež zaměřených na reprezentaci a propagaci Plzeňského kraje, podpora volnočasových aktivit dětí
a mládeže zaměřených na sportovní a tělovýchovnou činnost, podpora propagace sportu a jeho pozitivního působení na hodnotovou orientaci dětí a mládeže, soutěživost, rozvoj všesportovní zdatnosti dětí, mládeže a dospělých, podpora tělovýchovné a sportovní činnosti dětí a mládeže s handicapem, vytváření vhodných podmínek pro sport a zájmové aktivity dětí, mládeže a osob s handicapem včetně podpory činnosti paralympijského týmu. Podpora materiálně technického vybavení sportovních organizací, příspěvek na náklady spojené s provozem a údržbou objektů sloužících k provozování pravidelné sportovní činnosti.

  1. Bezpečné branky 2018 (2 miliony korun)

Cílem tohoto programu zvýšit bezpečnost dětí na fotbalových, házenkářských hřištích, hřištích pro pozemní hokej a na ostatních sportovištích v Plzeňském kraji instalací bezpečných branek.

  1. Podpora vybudování a modernizace sportovišť v roce 2018 (14 milionů korun)

Cílem programu je poskytnout podporu na vybudování a modernizaci sportovišť, která jsou ve vlastnictví obcí, škol a školských zařízení nebo spolků působících v oblasti tělovýchovy a sportu, a tím přispět k vytvoření dostatečné nabídky moderních sportovních a tělovýchovných zařízení v Plzeňském kraji. Podpora se týká sportovních zařízení, která mají charakter obecních sportovišť, využívaných v dopoledních hodinách školami a školskými zařízeními, odpoledne a ve volných dnech sportovními oddíly a sportující veřejností. Žádat o dotaci mohou též organizace, které pravidelně v průběhu roku zajišťují sportovní činnost dětí a mládeže na území Plzeňského kraje.

Příjem žádostí do programů v oblasti sportu se uskuteční v termínu od 5. 2. 2018 do 26. 2. 2018.

 

Vyhlášení dotačních programů/titulů v oblasti mládeže v roce 2018
Členové rady schválili vyhlášení dotačních programů/titulů v oblasti mládeže v roce 2018 v celkové výši 4,17 milionu korun. Jedná se o tyto dotační programy/tituly:

  1. Podpora mezinárodní spolupráce dětí a mládeže v roce 2018 (1 milion korun)

Cílem tohoto programu je výchova mladých lidí k solidaritě, toleranci a porozumění prostřednictvím interkulturního vzdělávání. Program je zpřístupněn i těm mladým lidem, kteří jsou zdravotně, sociálně, ekonomicky, geograficky či etnicky znevýhodněni. Zdokonaluje se jazyková vybavenost a dochází k odbourávání bariér při vzájemné komunikaci, což je důležitou součástí přípravy dětí a mládeže na soužití ve sjednocené Evropě. Cílem je také podpora spolupráce s partnerskými regiony Plzeňského kraje v oblasti školství a mládeže.

  1. Podpora preventivních aktivit a výchovy k toleranci v roce 2018 (1,5 milionu korun včetně programu v bodě c))

Cílem dotačního titulu podpora je realizace aktivit škol a školských zařízení v oblasti primární prevence rizikového chování, zejména programů všeobecné, selektivní a indikované prevence rizikového chování zaměřené na děti a mládež na území Plzeňského kraje, adaptačních pobytů zejména žáků 1. a 6. ročníků základních škol a studentů 1. ročníků středních škol, dále podpora projektů zaměřených na vzdělávání pedagogických pracovníků škol v oblasti primární prevence rizikového chování, specializační studium školních metodiků prevence či supervizi pedagogických sborů.

  1. Podpora poskytovatelů primární prevence rizikového chování v Plzeňském kraji v roce 2018

Cílem dotačního titulu je podpora realizace aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování, zejména programů všeobecné, selektivní a indikované prevence rizikového chování zaměřené na děti a mládež na území Plzeňského kraje, dále podpora projektů zaměřených na vzdělávání pedagogických pracovníků škol v oblasti primární prevence rizikového chování, specializační studium školních metodiků prevence či supervizi pedagogických sborů. Dotační titul je určen osobám a organizacím, které poskytují aktivity v oblasti primární prevence rizikového chování školám a školským zařízením Plzeňského kraje. Prioritou jsou projekty zaměřené na realizaci certifikovaných programů primární prevence rizikového chování ve školách a školských zařízeních.

  1. Nadání 2018 (270 tisíc korun)

Cílem programu je podporovat a rozvíjet nadání a zájem žáků středních škol o přírodovědné, společenskovědní a jazykové obory, rozvíjet péči o nadané děti a mládež ve středních školách, zlepšovat materiální vybavení středních škol pro práci s nadanými žáky.

  1. Podpora volnočasových aktivit dětí a mládeže v roce 2018 (1,4 milionu korun)

Cílem programu je vytvářet a rozšiřovat stávající nabídku volnočasových aktivit určených pro organizované i neorganizované děti a mládež v Plzeňském kraji, navýšit objem finančních prostředků určených na podporu dětí a mládeže v Plzeňském kraji s cílem všestranně působit na pozitivní osobnostní rozvoj dětí a mládeže prostřednictvím smysluplných volnočasových aktivit.

Příjem žádostí do výše uvedených programů se uskuteční v termínech od 5. 2. 2018 do 26. 2. 2018; program Nadání 2018 od 1. 8. 2018 do 24. 8. 2018.