36. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
27. února 2018 09:27, aktualizováno 08:27, Mgr. René Zeithaml

Finanční dar trojčatům narozeným ve Fakultní nemocnici Plzeň
Rada PK schválila poskytnutí finančního daru ve výši 30 tisíc korun mamince trojčat Elly, Emmy a Anny Kohoutových, narozených 20. 12. 2017 ve Fakultní nemocnici Plzeň. Naposledy se ve FN Plzeň trojčata narodila v roce 2010 a 2015, za posledních 15 let jsou tato trojčata čtvrtými narozenými na tamní Gynekologicko-porodnické klinice. Vedení Plzeňského kraje se proto rozhodlo podpořit rodiče trojčat finančním darem. Šek bude předán rodičům trojčat 1. března 2018 v 10:00 na Krajském úřadě PK.
 

Vyhlášení dotačního titulu Úprava lyžařských běžeckých tras 2017/2018
Členové rady schválili vyhlášení dotačního programu s názvem Úprava lyžařských běžeckých tras 2017/2018 v celkové výši 500 tisíc korun.

Do roku 2016 byly dotace obcím poskytovány před zahájením lyžařské sezóny na základě očekávaných nákladů na údržbu tras. Vzhledem ke špatným sněhovým podmínkám v sezónách 2014/2015 a 2015/2016 obce často vracely dotaci nebo její část. Některé obce přizpůsobovaly náklady na úpravu tras poskytnuté dotaci. V roce 2017 byly z výše uvedených důvodů dotace poskytnuty až po ukončení lyžařské sezóny na základě prokázání celkových nákladů na úpravu lyžařských běžeckých tras.

O dotaci mohou žádat pouze obce, které zajišťují pravidelnou strojovou údržbu lyžařských běžeckých tras na území Šumavy a Českého lesa. Maximální výše dotace je 150 tisíc korun. Kritériem pro poskytnutí dotace a její výši jsou celkové náklady na úpravu tras v sezóně 2017/2018, počet ujetých motohodin (hodina práce stroje na údržbu tras), atraktivita oblasti (Šumavu navštěvuje více běžkařů a poskytuje lepší podmínky a infrastrukturu než oblast Českého lesa) a dotační morálka žadatele.
 

Odstraňování havarijních stavů a naléhavé potřeby obcí Plzeňského kraje 2018 - vyhlášení dotačního titulu
Rada vyhlásila dotační titul Odstraňování havarijních stavů a naléhavé potřeby obcí Plzeňského kraje 2018, na který je vyčleněna částka 17 milionů korun.

Plzeňský kraj již mnoho let finančně pomáhá obcím kraje při jejich řešení nastalých havarijních stavů a naléhavých potřeb, a to i prostřednictvím tohoto dotačního titulu. Letos byla v rozpočtu vyčleněna částka 20 milionů korun, přičemž 17 milionů korun bude rozděleno v rámci výše uvedeného dotačního titulu, zbývající 3 miliony korun budou rozděleny v rámci dalšího dotačního titulu, který bude řešit naléhavou podporu obcí při zajišťování bezpečnosti na jejich území.
 

Podpora mikroregionů a místních akčních skupin v Plzeňském kraji 2018
Členové rady schválili vyhlášení dotačního programu Podpora mikroregionů a místních akčních skupin v Plzeňském kraji 2018 v celkové výši 2 miliony korun. Plzeňský kraj podporuje mikroregiony a MAS již několik let, v letošním roce je navrhováno poskytnout dotace nejen místním akčním skupinám, které mají sídlo na území Plzeňského kraje, ale i MAS, které mají v našem kraji působnost, ale sídlo mají na území jiných krajů. Jedná se o dvě MAS, a sice MAS Vladař o.p.s. a MAS Kraj živých vod, z.s.
 

Rozšíření Integrované dopravy Plzeňska, zařazení 255 obcí Plzeňského kraje  a stanovení cen jízdného IDP pro 32 nových vnějších tarifních zón IDP od 1. 7. 2018
Rada PK schválila zařazení dalších 255 obcí Plzeňského kraje do 32 nových tarifních zón IDP, což znamená, že od 1. 7. 2018 se stávající počet 34 vnějších tarifních zón v rámci 4. etapy projektu Rozvoje IDP s využitím bezkontaktní čipové karty, rozšíří o území 255 obcí v části Plzeňského kraje s nově stanovenými 32 tarifními zónami IDP na území Plzeňského kraje a 3 tarifními zónami na území sousedících krajů (Karlovarský, Jihočeský). Nově bude zařazeno do IDP pět dopravců veřejné linkové dopravy – Autobusy Karlovy Vary, ČSAD STTRANS, Město Kašperské Hory, Obec Chanovice a Pavel Pajer s účinností od 1. 7. 2018.

Výše cen základních, zlevněných a zvýhodněných časových předplatných jízdenek, respektive výše poskytovaných slev aktivovaných na bezkontaktních čipových kartách, pro nové vnější tarifní zóny IDP bude shodná s cenami platnými pro tarifní zóny 021 – 135 (současné zóny IDP).

Od 1.7.2018 bude tedy IDP rozšířena do celého Plzeňského kraje.
 

Zařazení projektových dokumentací do seznamu PD na silnicích II. a III. třídy a veřejně přístupných účelových komunikacích (cyklostezkách) v PK realizovaných v roce 2018
Členové Rady PK schválili v rámci přípravy staveb zařazení projektových dokumentací do seznamu PD na silnicích II. a III. třídy a veřejně přístupných účelových komunikacích (cyklostezkách) v PK realizovaných v roce 2018 v celkové výši 25 milionů korun.
Seznam projektových dokumentací najdte v příloze.
 

Vyhlášení dotačního programu/titulu MIKROGRANTY PRO OBLAST ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A SPORTU V ROCE 2018
Rada schválila vyhlášení dotačního programu/titulu MIKROGRANTY PRO OBLAST ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A SPORTU V ROCE 2018 v celkové výši 1 milion korun.

Cílem program je podpora činnosti zejména dětí a mládeže na území Plzeňského kraje v oblasti školství a mládeže:

  • Podpora organizacím, které pravidelně v průběhu roku zajišťují školní a mimoškolní volnočasovou činnost dětí a mládeže na území Plzeňského kraje.
  • Podpora při pořádání a organizování akcí celostátního a mezinárodního významu.
  • Podpora akcí škol a školských zařízení v Plzeňském kraji.
  • Podpora preventivních a ekovýchovných aktivit.
  • Podpora činnosti a aktivit dětí a mládeže s handicapem, vytváření vhodných podmínek pro zájmové aktivity dětí, mládeže a osob s handicapem

Žádosti budou přijímány v termínu od 1. 4. 2018 do 31. 8. 2018.

Soubory ke stažení