39. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
23. dubna 2018 15:18, aktualizováno 14:21, Bc. Eva Mertlová

Poskytnutí neinvestiční dotace a neinvestičního příspěvku z programu/titulu "Bezpečné branky 2018"

Rada PK schválila poskytnutí neinvestiční dotace či neinvestičního příspěvku ve výši 1 682 000 korun z dotačního programu/titulu „Bezpečné branky 2018“. Jedná se celkem o 44 žadatelů, kteří obdrží dotaci. Dále rada doporučila ke schválení zastupitelstvu přidělit dotaci dalším 7 žadatelům (obce) ve výši 318 tisíc korun.

Vesnice roku Plzeňského kraje 2018

V únoru letošního roku byl vyhlášen 24. ročník soutěže Vesnice roku. Jako každý rok se i letos na organizaci krajského kola podílí také Plzeňský kraj (jednotlivé kraje). Rada dnes schválila poskytnutí částky 395 000 Kč na odměny pro oceněné obce v krajském kole soutěže, z čehož celkový vítěz, obec oceněná Zlatou stuhou, získá 100 000 Kč. Dále pak rada schválila poskytnutí finančních prostředků ve výši 135 000 Kč na zajištění věcných ocenění, na přípravu a tisk brožury Vesnice Plzeňského kraje 2018, na částečné krytí nákladů na slavnostní vyhlášení výsledků soutěže a náklady na činnost hodnotící komise.

Vyhlašovateli soutěže jsou Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Spolek pro obnovu venkova ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství ČR. Cílem soutěže je vyzdvihnout a podpořit aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat své okolí, ale také rozvíjí místní tradice a zapojují se do společenského života v obci. Soutěže se mohou zúčastnit obce vesnického charakteru, které mají maximálně 7 500 obyvatel a mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce. Loňským vítězem krajského kola byly Břasy. Slavnostní vyhlášení krajského kola připadá každoročně na prázdninové měsíce.

Zařazení akcí z prostředků SFDI do seznamu akcí na silnicích II. a III. třídy, jejich příprava a pověření realizací a podpisem smlouvy SÚS PK

Členové rady schválili zařazení celkem 13 neinvestičních akcí do seznamu akcí na silnicích II. a III. třídy v Plzeňském kraji, kdy realizace bude prováděna za podmínek, že budou poskytnuty prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) v roce 2018. Předpokládaná přidělená částka od SFDI je 361 746 tisíc korun.

Poskytnutí dotací v oblasti školství

Rada schválila poskytnutí neinvestiční dotace a neinvestičního příspěvku ve výši 905 000 Kč  z programu "Podpora mezinárodní spolupráce dětí a mládeže v roce 2018" a zároveň doporučila zastupitelstvu schválit částku 95 000 Kč z výše uvedeného programu na podporu partnerské spolupráce škol a dalších zařízení, která spolupracují s institucemi v zahraničí na pořádání společenských akcí a výměnných pobytů studentů. Schváleno bylo také 600 tisíc korun z dotačního programu „Podpora preventivních aktivit a výchovy k toleranci v roce 2018“.

Dále rada schválila poskytnutí dotace ve výši 900 000 Kč z titulu "Podpora poskytovatelů primární prevence rizikového chování v Plzeňském kraji v roce 2018" šesti subjektům, které se zabývají preventivními programy na školách, programem prevence psychických problémů na školách nebo všeobecnou prevencí drogově závislých. Část dotace musí být schválena zastupitelstvem.

Na "Podporu volnočasových aktivit dětí  a mládeže 2018" schválila krajská rada poskytnutí dotace v celkové výši 1 400 000 Kč (z toho dotace určené obcím ve výši 80 tisíc korun bude schvalovat zastupitelstvo).  Mezi žadateli jsou například Středisko volného času Radovánek, domy dětí a mládeže z Plzeňského kraje a dětský folklórní soubor Mladinka, Pionýr a Junák. Dotaci musí schválit krajské zastupitelstvo na svém dalším zasedání.

Schválení projektového záměru k projektu "Obědy do škol v Plzeňském kraji 2018/2019"

Členové rady vzali na vědomí potenciální možnost financování projektu „Obědy do škol v Plzeňském kraji 2018/2019“ ve výši 100 % způsobilých výdajů z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám a státního rozpočtu v rámci 4. výzvy č. 30_18_008 specifického cíle I Operačního programu potravinové a materiální pomoci, jehož vyhlašovatelem je Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Předpokládané celkové výdaje projektu „Obědy do škol v Plzeňském kraji 2018/2019“ ve výši 1 225 168,35 Kč vč. DPH.

Cílem projektu je zabezpečit školní stravování dětem mateřských škol a žákům základních škol (případně žákům víceletých gymnázií odpovídajících ročníků – nižší stupeň gymnázia) ze sociálně slabých rodin ve věku 3–15 let. Jedná se o děti, které se jako společně posuzované osoby z hlediska nároku na příspěvek na živobytí nacházely v hmotné nouzi, a snížit tak potravinovou a materiální deprivaci těchto dětí. Cílem je tedy zabezpečit školní stravování úhradou stravného (nákladů na potraviny) ve školních jídelnách dětem ze sociálně slabých rodin ve školním roce 2018/2019 (tj. od 1. 9. 2018 do 30. 6. 2019).

Z celkového seznamu zapojených škol, který je uveden v projektovém záměru k projektu „Obědy do škol v Plzeňském kraji 2018/2019“, je Plzeňský kraj zřizovatelem pouze jediné školy, a to příspěvkové organizace Plzeňského kraje s názvem Základní škola a Mateřská škola pro zrakově postižené a vady řeči, Plzeň, Lazaretní 25, Plzeň. Tato příspěvková organizace požádala v souladu s podmínkami vyhlášené výzvy o souhlas zřizovatele se zapojením do projektu „Obědy do škol v Plzeňském kraji 2018/2019“. Finanční podíl této příspěvkové organizace na projektu činí 41 440,00 Kč. Jedná se o zajištění stravování pro 4 děti a žáky školy.

U ostatních škol zapojených do tohoto projektu jsou zřizovatelem jednotlivá města a obce.

Vyhlášení Dotačního programu překládací stanice odpadu - podpora přípravných prací (2018)

Rada PK schválila vyhlášení Dotačního programu překládací stanice odpadu – podpora přípravných prací (2018) v celkové výši 1 milion korun.

Účelem dotačního programu je podpora přípravných prací (zejména zpracování projektové dokumentace pro vydání stavebního povolení) pro výstavbu překládacích stanic směsného a ostatního energeticky využitelného komunálního odpadu v Plzeňském kraji.

Vyhlášení Dotačního programu podpora zpracování projektových dokumentací - vodohospodářská infrastruktura 2018

Členové Rady PK schválili vyhlášení Dotačního programu podpora zpracování projektových dokumentací - vodohospodářská infrastruktura 2018 v celkové výši 2 miliony korun.

Tento dotační program je určen na podporu spolufinancování pořízení projektové dokumentace pro účely výstavby vodohospodářské infrastruktury (vodovody, vodárenské objekty, kanalizace a čistírny odpadních vod pro veřejnou potřebu).

Zapojení Plzeňského kraje do projektu Zelený týden EU 2018 (EU Green Week 2018)

Rada vzala na vědomí zprávu o zapojení Plzeňského kraje do projektu Zelený týden EU 2018. Plzeňský kraj se společně s Městem Plzeň rozhodl zapojit do každoroční významné akce EU, při které jsou města prezentována jako vedoucí aktéři řešení globálních environmentálních problémů.