40. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
21. května 2018 15:46, aktualizováno 14:46, Mgr. René Zeithaml

Finanční dar vybraným politickým vězňům z Plzeňského kraje
Rada PK schválila poskytnutí finančního daru pro bývalé vězně nacistických koncentračních táborů z Plzeňského kraje v celkové výši 60 tisíc korun. Jedná se celkem o 12 osob, každý obdrží částku 5 000 korun.

 

Poskytnutí finančních prostředků v rámci dotačního programu Podpora sportovců reprezentujících Plzeňský kraj na mistrovství světa/mistrovství Evropy v roce 2018
Členové rady schválili poskytnutí finančních prostředků v rámci dotačního programu Podpora sportovců reprezentujících Plzeňský kraj na mistrovství světa/mistrovství Evropy v roce 2018 v celkové výši 664 416 Kč, kterou si rozdělí 18 sportovců. Dotaci obdrží například reprezentanti na Mistrovství Evropy ve fitness, Mistrovství světa v Rackletonu, Mistrovství Evropy v kulturistice a fitness nebo lukostřelci na Mistroství Evropy a světa.

 

Poskytnutí neinvestičních dotací z programu/titulu „Podpora tělovýchovy a sportu v roce 2018“
Rada schválila poskytnutí neinvestiční dotace z programu/titulu „Podpora tělovýchovy a sportu v roce 2018" v celkové výši 15 000 000 Kč, a to 53 příjemcům. Částku 100 tisíc korun obdrží například FK Staňkov, z.s., TJ Jiskra Domažlice, Svaz karate Plzeňského kraje, Fotbalový klub Horažďovice, z.s. nebo TJ Start Luby, z.s. Částku 200 tisíc korun získá například BK Klatovy, z.s. nebo HC Domalžice, z.s.

 

Vyhlášení dotačního programu/titulu Podpora tělovýchovy a sportu v roce 2018 – 2. kolo
Radní schválili vyhlášení druhého kola dotačního programu/titulu Podpora tělovýchovy a sportu v roce 2018 ve výši 5 milionů korun.

Cílem programu je podpora k vytvoření dostatečných možností volnočasových sportovních aktivit dětí a mládeže na území Plzeňského kraje, podpora pravidelné i ostatní sportovní činnost dětí a mládeže, podpora při pořádání a organizaci sportovních akcí a sportovních soutěží pro děti a mládež zaměřených na reprezentaci a propagaci Plzeňského kraje, podpora volnočasových aktivit dětí a mládeže zaměřených na sportovní a tělovýchovnou činnost, podpora propagace sportu a jeho pozitivního působení na hodnotovou orientaci dětí a mládeže, soutěživost, rozvoj všesportovní zdatnosti dětí, mládeže a dospělých, podpora tělovýchovné a sportovní činnosti dětí a mládeže s handicapem, vytváření vhodných podmínek pro sport a zájmové aktivity dětí, mládeže a osob s handicapem včetně podpory činnosti paralympijského týmu. Podpora materiálně technického vybavení sportovních organizací, příspěvek na náklady spojené s provozem a údržbou objektů sloužících k provozování pravidelné sportovní činnosti.

Druhé kolo je vyhlášeno z důvodu zajištění přiměřené podpory sportu v regionu a vzhledem k vysokému počtu došlých žádostí a podílu nepodpořených žádostí v předchozím vyhlášeném kole.

 

Vyhlášení dotačního programu „Podpora obcí Plzeňského kraje při zajišťování bezpečnosti v souvislosti s rozvojem průmyslových zón“
Na základě schválení Rady PK bude vyhlášen dotační program „Podpora obcí Plzeňského kraje při zajišťování bezpečnosti v souvislosti s rozvojem průmyslových zón“ ve výši 3 miliony korun.

Jedním z aktuálních bezpečnostních problémů je problematika zaměstnávání cizinců v průmyslových zónách a s ní spojená proměna bezpečnostní situace. Plzeňský kraj je jedním z krajů, kterých se tato problematika dotýká velmi významně. K řešení problematiky byla ustavena pracovní skupina koordinovaná ministerstvem vnitra, kde jsou zastoupeny jak dotčené úřady, tak kraje a obce. Jedním ze závěrů z jednání se starosti dotčených obcí je potřeba finanční podpory menších obcí při zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku na jejich území prostřednictvím obecní policie. Za tímto účelem byl zpracován uvedený dotační program.

Žadatelem o dotaci může být obec Plzeňského kraje s počtem obyvatel do 2 000, která nemá zřízenou obecní policii. Finanční podpora bude poskytnuta maximálně do výše 85 % celkových nákladů na realizaci projektu. Maximální výše dotace v jednotlivém případě je 500 000 Kč. Financovat z dotace lze maximálně 12 měsíců činnosti obecní policie na území obce. Podpora se poskytuje na neinvestiční výdaje bezprostředně a nezbytně nutné pro činnost obecní policie. V případě zajištění veřejného pořádku prostřednictvím veřejnoprávní smlouvy je dotace určena na náklady hrazené příjemcem dotace obci zřizující obecní policii, jejíž strážníci plní úkoly na území příjemce na základě veřejnoprávní smlouvy. V případě zajištění veřejného pořádku zřízením vlastní obecní policie je dotace určena na neinvestiční náklady jako jsou např. náklady na mzdy, pojistné na sociální zabezpečení, školení, kurzy, výstroj, provozní náklady. Z dotace nelze hradit náklady na výzbroj.

 

Poskytnutí dotací z rozpočtu kraje z dotačního programu „Podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje v roce 2018“

Členové rady odsouhlasili poskytnutí dotací na podporu jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje v roce 2018 v celkové výši 11 400 000 . Rada také doporučila zastupitelstvu schválit návrh poskytnutí výše uvedených dotací.

Z prostředků rozpočtu Plzeňského kraje jsou v rámci předmětného dotačního programu financovány tyto dotační tituly:
-           „Příspěvek na nákup nového dopravního automobilu“
-           „Příspěvek na věcné vybavení“
-           „Příspěvek na nákup nové cisternové automobilové stříkačky“
-           „Příspěvek na opravy cisternové automobilové stříkačky většího rozsahu“
-           „Příspěvek na opravy menšího rozsahu u cisternové automobilové stříkačky nebo rychlého zásahového automobilu“.

 

Individuální dotace na nákup cisternových automobilových stříkaček
Členové Rady PK souhlasí s poskytnutím individuální dotace na nákup cisternových automobilových stříkaček pro obec Vejprnice a město Sušice. Obec Vejprnice a město Sušice požádaly o mimoprogramovou dotaci za účelem spolufinancování nákupu starší cisternové automobilové stříkačky pro jednotku sboru dobrovolných hasičů obce. Rada navrhuje zastupitelstvu schválit poskytnutí účelové dotace ve výši 1 milion Kč obci Vejprnice a 500 000 Kč městu Sušice.

 

Smlouva o spolupráci při provozu aktivních traumabodů
Rada schválila uzavření smlouvy o spolupráci při provozu aktivních traumabodů se státním podnikem Vojenské lesy a statky ČR, s.p.

Pro realizaci projektu aktivních traumabodů v Brdech je nezbytná spolupráce se státním podnikem Vojenské lesy a statky ČR, s.p. (dále též jen VLS). Plzeňský kraj na své náklady zajistí realizaci aktivních traumabodů, tedy výrobu a instalaci nouzových tlačítek a jejich nosičů, pravidelnou kontrolu jejich funkčnosti, provoz i servis celé technologie, která zůstane v jeho majetku. VLS umožní instalaci a provoz technologie aktivních traumabodů na jím zřízených traumabodech, případně i na těch, které v budoucnu zřídí.

Rozsah a termíny realizace projektu dle navrhované smlouvy určuje Plzeňský kraj. Momentálně jsou vytipovány tři traumabody, na kterých by byla technologie instalována, a je zpracovávána zadávací dokumentace zakázky malého rozsahu zahrnující dodávku technologie a všechny související služby.

 

Dotační titul Odstraňování havarijních stavů a naléhavé potřeby obcí Plzeňského kraje 2018 - souhlas s rozdělením dotací
Členové Rady PK souhlasí s poskytnutím finančních dotací z dotačního titulu Odstraňování havarijních stavů a naléhavé potřeby obcí Plzeňského kraje 2018 celkem 63 příjemcům v souhrnné výši 17 000 000 . Poskytnutí dotací musí ještě chválit Zastupitelstvo PK.

 

Poskytnutí dotací na stavbu nebo rekonstrukci požární zbrojnice - 1. část
Rada souhlasí s poskytnutím dotací obcím na stavbu nebo rekonstrukci požární zbrojnice v souhrnné výši 8 967 706  čtyřem obcím. Dotace bude ještě schvalovat ZPK.

  • Městys Zvíkovec (výstavba požární zbrojnice)                                            2 316 510 Kč
  • Město Kdyně (rekonstrukce požární zbrojnice)                                           3 000 000 Kč
  • Statutární město Plzeň (Plzeň-Litice přístavba hasičské zbrojnice)               1 934 788 Kč
  • Obec Rochlov (rekonstrukce požární zbrojnice)                                          1 716 408 Kč

Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR vyhlásilo i pro rok 2018 program Dotace pro jednotky SDH obcí. V rámci tohoto programu mohly obce požádat také o investiční dotaci na rekonstrukci nebo výstavbu nové požární zbrojnice pro jednotku požární ochrany, pokud je zařazena v kategorii plošného pokrytí JPO II, JPO III nebo JPO V. Finanční podpora Ministerstva vnitra (MV) byla alokována pro 7 obcí Plzeňského kraje (tento návrh usnesení řeší 1. část dotací - 4 obce již obdržely od Ministerstva vnitra Registraci akce - Zvíkovec, Plzeň, Kdyně, Rochlov). Dotace MV může dosáhnout až 50 % uznatelných nákladů stavby, maximálně však 4,5 mil. Kč. Podle Zásad pro poskytování účelových investičních dotací obcím v rámci programu Dotace pro jednotky SDH obcí může být dalším finančním zdrojem finanční příspěvek poskytnutý krajem. Příspěvek kraje by měl být optimálně ve výši 2/3 výše dotace MV. Poskytnutí dotace Plzeňského kraje je podmíněno poskytnutím dotace MV.

 

Program podpory sociálních služeb v Plzeňském kraji
Rada schválila rozdělení dotací v rámci Programu podpory sociálních služeb v Plzeňském kraji, který byl vyhlášen letos v únoru. V oblasti neinvestičních dotací rozdělí Plzeňský kraj 11,6 mil. korun poskytovatelům sociálních služeb, kteří o dotaci požádali. V oblasti investičních akcí pak bude rozdělena částka téměř 3,6 mil. korun. Rozhodnutí rady musí schválit ještě zastupitelstvo.

 

Podpora literární tvorby a publikační činnosti
Rozdělení dotací 13 žadatelům v rámci programu Podpora literární a publikační činnosti 2018 schválila krajská rada, a to ve výši 780 000 . Dotační program byl vyhlášen letos v lednu. Nejvyšší dotaci ve výši 120 tis. Kč obdrží vydání knihy „Západočeská terapie J. K. Tyla“, románu spisovatelky Marie Korandové. Román popisuje i vazby J. K. Tyla s tehdy významnými osobnostmi v Plzni, s prof. Sedláčkem, s Josefem Františkem Smetanou či Martinem Kopeckým. V knize je zachycen i Tylův pohřeb coby nekonečný pohřební průvod až k mikulášskému hřbitovu.  Dotací 100 000 Kč bude podpořena také kniha Plzeňská čára, která popisuje stavební a vojenské události v 2. polovině 30. let minulého století při výstavbě linie lehkého opevnění. Dále ve výši 90 000 Kč obdrží dotaci 5. díl série knížek veršů pro předškoláky Kniha o zvířatech 5, nebo unikátní příběh vyprávěný malým chlapcem z vesnice poblíž Plzně Kozí válka, který obdrží dotaci 80 000 Kč.

 

Podpora péče o pomníky, válečné hroby a pietní místa na území Plzeňského kraje“ pro rok 2018
Pro rok 2018 byla z krajského rozpočtu vyčleněna na tento dotační titul částka 1 000 000 , přičemž rada schválila jednu žádost ve výši 8 000 Kč a doporučila zastupitelstvu rozdělení dotací ve výši 815 000 celkem 14 obcím. Částka 80 tisíc korun je navržena obcím Dobřív, Kralovice a Svojkovice na  obnovu památníků obětem obou světových válek.  Částka 70 tisíc korun je také navrženo městu Starý Plzenec na kompletní rekonstrukci pomníku legionářů a stejná částka i na obnovu pomníků světových válek pro obce  Chříč a Plasy.

 

Mikrogranty Plzeňského kraje na podporu a oživení kulturních a uměleckých aktivit pro rok 2018
V prosinci minulého roku vyhlásila krajská rada dotační program Mikrogranty Plzeňského kraje na podporu a oživení kulturních a uměleckých aktivit pro rok 2018 s tím, že z rozpočtu Plzeňského kraje je uvolněna částka 1 000 000 . V prvním kole sběru žádostí rada schválila dotaci ve výši 422 000 Kč 31 subjektům, s částkou 132 000 pak rada souhlasí a doporučuje zastupitelstvu ke schválení.

V rámci tohoto projektu budou podpořeny kulturní akce v obcích v Plzeňském kraji, jakou jsou městské slavnosti, oslavy osvobození, pouť nebo akce pro děti.

 

Uzavření smlouvy mezi SFDI, SÚS PK a Plzeňským krajem o poskytnutí finančních prostředků z rozpočtu SFDI na rok 2018
Na základě žádosti Plzeňského kraje prostřednictvím jeho zřizované organizace SÚS PK  o poskytnutí finančních prostředků ze Státního fondu dopravní infrastruktury kraj získal částku 376 746 000 , která bude využita na realizaci stavebních akcí na silnicích 2. a 3. třídy, které jsou ve vlastnictví kraje. Příjemcem částky bude Správa a údržba silnic Plzeňského kraje.

 

Poskytnutí dotace na ekologickou dopravu Zelené autobusy v NP Šumava
Na základě žádosti Správy Národního parku Šumava schválila Rada Plzeňského kraje poskytnutí dotace 300 tisíc korun na částečné krytí nákladů projektu ekologické dopravy Zelené autobusy v NP Šumava v roce 2018. Poskytnutí dotace ještě musí schválit ZPK.

 

Program „Podpora výstavby cyklostezek a cyklotras v Plzeňském kraji pro rok 2018“ - 1. výzva
Sedmi žadatelům (Spálené Poříčí, Milínov, Břasy, Klatovy, Bezdružice, Mikroregion Nepomucko) schválila RPK poskytnutí účelových investičních dotací v celkové výši 16 milionů korun v rámci 1. výzvy programu „Podpora výstavby cyklostezek a cyklotras v Plzeňském kraji pro rok 2018“. Poskytnutí dotace ještě musí schválit ZPK.

 

Program „Podpora rozvoje cykloturistiky a cyklistické dopravy v PK pro rok 2018“
Mezi 5 žadatelů (Mikroregion Radnicko, Rybník, Bor, Dobřany, Újezd u Svatého Kříže) schválila RPK rozdělit částku 884 600 v rámci dotačního programu „Podpora rozvoje cykloturistiky a cyklistické dopravy v PK pro rok 2018“. Poskytnutí dotace ještě musí schválit ZPK.

 

Dotační titul „Podpora domácí hospicové péče v PK“
Poskytnutí dotace 876 tisíc korun Domovu – plzeňská hospicová péče a 456 tisíc korun Hospici Sv. Jiří schválila RPK. Jedná se o poskytnutí neinvestiční finanční dotace v rámci dotačního titulu „Podpora domácí hospicové péče v PK“. Poskytnutí dotací ještě musí schválit ZPK.

 

Dotační program vodohospodářské infrastruktury 2018
RPK souhlasí s poskytnutím finančních prostředků ve výši 85 354 000 na projekty žadatelů v rámci Dotačního programu vodohospodářské infrastruktury 2018. Největší projekty hodlají realizovat obce Běšiny, Kramolín, Dlouhá Ves a Malý Bor. Poskytnutí dotací ještě musí schválit ZPK.