42. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
25. června 2018 16:12, aktualizováno 15:12, Mgr. René Zeithaml

Kraj podpoří sportovce
Dotace v celkové výši 490 tisíc korun pomohou s přípravou například lyžaře Adama Linharta na lyžařské závody v alpských disciplínách, dále bude podpořena výprava na vysokohorskou expedici Manaslu 2018, účast Davida Křížka na jachtařských soutěžích Phantom Extreme Sailing Series nebo budou podpořeni rybáři, kteří ČR reprezentují v lovu ryb na udici.
 

Dotace pro LÉTOFEST i mistrovství v lukostřelbě
Necelý milion korun bude rozdělen na podporu akcí pořádaných v Plzeňském kraji. Nejvyšší částkou 150 tisíc korun bude podpořeno Mistrovství Evropy v para lukostřelbě dospělých 2018. Celých 100 tisíc korun získali pořadatelé na akci s názvem LÉTOFEST, která se uskuteční v lochotínském amfiteátru.
 

Brdy budou bezpečnější
V současné době v Brdech v případě nouze není možné přivolat pomoc prostřednictvím mobilního telefonu. Kraj na tuto skutečnost reaguje zavedením speciálních míst, tzv. traumabodů. Občané se díky tomu budou cítit v této lokalitě bezpečněji.

Nyní je zahájeno poptávkové řízení na veřejnou zakázku v předpokládané hodnotě 1 900 000 Kč bez DPH s názvem "Aktivní traumabody v Brdech". Ze soutěže vzejde firma, která zajistí instalaci technologie aktivních traumabodů. Momentálně jsou vytipovány tři traumabody, kde instalace proběhne.

Zajištění bezpečnosti návštěvníků na území bývalého vojenského újezdu Brdy je jednou z priorit Plzeňského kraje. Aby bylo možné v případě potřeby přivolat pomoc z míst, kde není dosah mobilního signálu, budou na území instalovány aktivní traumabody. Traumabod neboli bod záchrany je místo označené tabulkou s unikátním kódem, který usnadňuje složkám IZS lokalizaci místa, kde je potřeba zasahovat. K přivolání pomoci bude sloužit zvláštní technologie pro přenos nouzového volání, instalovaná v místě těch traumabodů, kde signál GSM není dostupný.
 

Kraj láká filmaře
Realizace filmů jako např. Nabarvené ptáče, Čertí pírko nebo Benzína Dehtov přispívají k popularizaci našeho kraje a poskytují dočasné pracovní příležitosti. V poslední době filmaři o náš region projevují zájem, a to i díky podpoře kraje.

Podporu ve výši 400 tisíc korun obdrží producentská společnost Slothmachine, s.r.o., na částečné krytí nákladů produkce filmu "Benzína Dehtov". Film je černou komedií o partě chlapů, pro které se hra na URNU (Útvar rychlého nasazení) stala únikem z jejich nudných životů. Hrají si na vojáky, evakuují kulturáky a do svých her zatahují nic netušící okolí. Žene je touha po adrenalinu a falešná představa, že jsou tak trochu Robin Hood. Bohatým brát a chudým dávat. Všechno jde hladce až do okamžiku, kdy se octnou v nesprávnou chvíli na nesprávném místě. Režisérem filmu je Českými lvy oceněný režisér Vladimír Michálek.

Natáčení filmu proběhne v letošním roce (červenec, srpen) kompletně v Plzeňském kraji (např. Železná Ruda, Čepice, Horažďovice, Kašperské Hory, Rabí, Dlouhá Ves, Sušice).

Poskytnutí dotace bude ještě schvalovat Zastupitelstvo PK.
 

Cykloboxy a cyklostojany na nádražích v kraji 
Kraj činí další krok k zatraktivnění cyklistické dopravy, v souvislosti s tím byly vyhlášeny dotační tituly na výstavbu cyklostezek v celkové výši 11,76 milionu v roce 2017, letos je alokována částka 16 milionů korun.  Na podporu cykloturistiky fungují v kraji cyklobus a nově také cyklovlak z Plzně do Bělé nad Radbuzou. Všechna nová výběrová řízení na operátora vlaků a autobusů počítají s prostorem pro kola či se speciálními úchyty na ně.

Zadání designové soutěže na návrh jednotných uzamykatelných modulově řešených cykloboxů a cyklostojanů, které budou umísťovány na vybraných železničních zastávkách v Plzeňském kraji je dalším krokem ke zlepšení komfortu cyklistů a rozšíření možností využití kola jako dopravního prostředku do práce nebo za zábavou.

V současné době ve vybavení železničních stanic a zastávek v Plzeňském kraji chybí zařízení umožňující bezpečné uložení jízdního kola. Tento stav ovšem neodpovídá současným trendům v dopravě a požadavkům cestujících. Záměrem Plzeňského kraje je umožnit bezpečné ukládání jízdních kol na železničních zastávkách tak, aby byli cestující měli možnost využívat dopravní spojení kolo+vlak.

Předběžné finanční nároky činí 357 300 Kč, z toho 157 300 Kč na designovou studii a 200 000 Kč na projektovou dokumentaci cykloboxů a cyklostojanů.
 

Nová jízdenka TURISTA pro občany kraje
Od prvního července 2018 bude možné na jednu jízdenku jezdit po celém kraji v autobusu, vlaku a MHD. Nová jízdenka s názvem TURISTA bude platit na linkách a spojích financovaných Plzeňským krajem. Nově také bude od 1. ledna 2019 upraveno předplatné jízdného IDP – volný tarif 1 – 365denní.

V IDP zatím neexistuje přestupní jízdné, které by mohli využít turisté pro celodenní cestování po Plzeňském kraji. Jednodenní přestupní jízdenka Turista Plzeňskem (TUPL) tuto možnost turistům z jiných krajů, ale i turistům z Plzeňského kraje, nabídne.

V letošním roce bude TURISTA distribuován jako papírová jízdenka, která bude prodávána na prodejních místech dopravců a po označení bude platit v uvedený den, měsíc a rok. Jízdenka bude platná na všech linkách a spojích, na kterých jsou uznávány slevy Plzeňského kraje. Bude nabízena ve variantě pro jednotlivce nebo skupinu, s MHD Plzeň a bez MHD Plzeň. Skupina jsou myšleni dva dospělí cestující a maximálně 3 děti do 15 let.

Přestupní jednodenní jízdenka Turista Plzeňskem

Jednotlivec s MHD Plzeň
180 Kč
Jednotlivec bez MHD Plzeň
130 Kč
Skupina s MHD Plzeň
350 Kč
Skupina bez MHD Plzeň
250 Kč

POVED zajistil tisk jízdenky na papír s ochrannými prvky, připravil distribuci jízdenky mezi dopravce a jedná s informačními centry o možném prodeji také na těchto místech. Po 1. 7. bude spuštěna informační kampaň k tomuto jízdnému.

Od 1. 1. 2019 bude prodloužen volný tarif kraje v IDP 1 až 123denní na 1 až 365denní. Průběh tohoto předplatného jízdného byl, zejména pro 1. až 30. den, snížen tak, aby bylo i krátkodobé jízdné pro cestující atraktivní a využívali ho pro každodenní cestování ve veřejné dopravě.
 

Jmenování generálního ředitele příspěvkové organizace SÚS
Na základě výsledků výběrového bude do funkce  generálního ředitele organizace Správa a údržba silnic Plzeňského kraje jmenován Ing. Miroslav Doležal, a to s účinností od 1. 8. 2018.

Přihlášky do výběrového řízení podalo sedm uchazečů. Výběrová komise na podkladě obdržených dokladů od uchazečů, výsledků psychologických testů a na podkladě ústních pohovorů provedla hodnocení uchazečů a určila jako nejvhodnějšího uchazeče na funkci generálního ředitele SÚS PK Ing. Miroslava Doležala. Komise doporučila RPK, aby Ing. Miroslava Doležala jmenovala do funkce generálního ředitele SÚS PK.
 

Kraj bojuje s kamionovou dopravou na silnicích II. a III. třídy
První vlaštovkou v omezení kamionové dopravy na silnicích II. a III. třídy je umístění dopravního značení, které omezuje průjezd těžké tranzitní dopravy, na Rokycansku. Značení bude v průběhu července a srpna osazeno v úseku Rokycany-Cerhovice na silnici II/605. Plzeňskému kraji se po dlouhém vyjednávání podařilo prosadit umístění dopravní značení, které zvýší bezpečnost obyvatel v blízkosti této komunikace. Předpokládaná cena projektu, na kterém se podílí i město Rokycany, je 85 tisíc korun. V těchto krocích plánuje kraj do budoucna pokračovat.
 

Přírodní památka Šlovický vrch ochrání kuňku žlutobřichou
Na nově zřízené přírodní památce "Šlovický vrch" bude lépe zajištěna ochrana stanoviště evropsky významného druhu kuňky žlutobřiché (Bombina variegata). Zdejší prostředí tvoří soustava několika desítek tůní a kaluží. Tyto tůně slouží jako biotop několika ohrožených organizmů, mezi nimiž vynikají zejména kriticky ohrožení korýši listonoh letní a žábronožka letní se silnými a stabilními populacemi. Výskyt silné a stabilní populace evropsky významného druhu kuňky žlutobřiché byl důvodem vyhlášení evropsky významné lokality Dobřany, se kterou se zřizovaná přírodní památka překrývá. Celková výměra přírodní památky činí 41,2026 ha, výměra ochranného pásma 7,8363 ha. Ochranné pásmo zabezpečuje území přírodní památky před rušivými vlivy z jejího okolí.