Chytrá klíčenka může pomoci zachránit lidský život

obrazek
14. října 2019 09:25, aktualizováno 08:25, Petra Olivková

Jedna událost, která se stala před deseti lety, docela změnila Martinu Prachařovi studentský život. Jako spolutvůrce nápadu na vytvoření Chytré klíčenky se krom přípravy na maturitní zkoušku totiž začíná věnovat podnikání. Společně s ním další tři spolužáci, kteří myšlenku rozpracovali a zhmotnili v konkrétní výrobek. S ním pak získali unikátní ocenění  - 1. místo v mezinárodním finále soutěže studentských firem Social Innovation Relay. Jedná se o mimořádný úspěch českých středoškoláků v zahraniční konkurenci.

Chytrá klíčenka vznikla jako produkt studentské firmy MON(K)EYS, která působí při Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole elektrotechnické Plzeň. „Kluci společně vymysleli chytrý čip, který lze jednoduše připnout na klíče a který by mohl velmi pomoci záchranářům, zejména zdravotníkům, při jejich práci,“ říká Pavla Bystřická, vyučující ekonomických předmětů. „Samotný čip nenese žádná citlivá data, vše je v zabezpečeném systému ukládáno pouze v zabezpečených databázích. Díky čipu a aplikaci v mobilu se však mohou záchranáři do databáze připojit a během několika sekund získají přesné informace o zdravotním stavu člověka, ke kterému byli povolání,“ popisuje učitelka.

Nápad na chytrou klíčenku vznikal postupně. „Nejprve jsme vyvinuli čip, který by sloužil pro přístupy do budovy naší školy či pro vyzvednutí obědů. Na 3D tiskárně jsme vyrobili pouzdro a do něho vložili čip. Ale chtěli jsme se posunout,“ říká Jan Pilař. Na Chytré klíčence pracuje čtveřice kamarádů od letošního února. Shodují se, že nejnáročnější se vyvinout funkční software, který bude použitelný pro různé operační systémy a samozřejmě i zabezpečený. Této činnosti se nejvíce věnuje právě Jan Pilař. „Cílovou skupinou chytré klíčenky jsou senioři, kteří však příliš nepoužívají smartphony. Důležité je, aby je klíčenka nezatěžovala a nosili ji u sebe třeba právě na svazku klíčů,“ zdůrazňuje.

Právě taková klíčenka by se před lety hodila dědečkovi Martina Prachaře. „Bylo mi devět a děda měl přijít k nám, aby mne hlídal. Cestou dostal na ulici infarkt. Protože bydlel asi jen 500 metrů od nás, nevzal si ani doklady nebo telefon, jen klíče,“ vypráví Martin Prachař. „V nemocnici ho proto nemohli identifikovat, aby kontaktovali rodinu a ani nemohli zjistit nic o jeho předchozím zdravotním stavu. Díky čipu na klíčích, který by záchranáři či poté lékaři v nemocnicích načetli přes aplikaci v chytrém mobilu nebo přes mikropočítač, by se dostali k veškerým zdravotním údajům o pacientovi včetně kontaktních údajů na blízké osoby. Hned by věděli, zda má pacient cukrovku, je neslyšící nebo jestli se neléčí s něčím, co může ovlivnit jeho akutní stav,“ přibližuje význam klíčenky Martin Prachař.

Nápad čtyřech žáků střední školy zaujal nejen ve studentských soutěžích. Jeho autoři začali jednat například s městem Plzní a různými společnostmi zapojenými do zdravotnického systému o jeho využití v praxi. „Získali jsme obrovskou zkušenost s prezentací našeho nápadu v různých soutěžích. Nejlepší na něm je jeho příběh a jednoduchost použití. Byli bychom rádi, kdybychom ho opravdu přenesli do praxe,“ dodává závěrem Václav Steiner.

Všichni čtyři jsou žáky oboru Podnikání v informačních technologiích VOŠ a SPŠE Plzeň a v letošním školním roce je čeká maturitní zkouška. Krom podnikatelských plánů by však ještě rádi pokračovali v dalším studiu. Krom mnoha dalších aktivit v krajském kole soutěže T-Mobile Rozjezdy vyhráli druhé místo a zúčastnili se týdenního akceleračního workshopu pro sociální inovátory pořádaného Nadací Karla Janečka. Projekt Chytré klíčenky je zcela ojedinělým projektem nejen v České republice, ale i v zahraničí. Existují určité alternativy, ale žádná z nich neřeší tento problém z hlediska bezpečnosti takto komplexně jako Chytrá klíčenka. Výtěžek z činnosti studentských firem působících při VOŠ a SPŠE Plzeň ve výši 12 000,- Kč věnovali žáci neziskové společnosti Pomocné tlapky o.p.s.

 

Na snímku Ing. Pavla Bystřická, učitelka ekonomiky, Václav Steiner, Marek Princl, Martin Prachař a Jan Pilař