Dívčí kapela RAILTALE finančně podpořila mobilní hospic

obrazek
11. září 2019 09:02, aktualizováno 08:02, Mgr. René Zeithaml

Členky dívčí kapely RAILTALE se zúčastnily projektu Nadace VIA, díky kterému vybraly 118 235 Kč jako výtěžek ze vstupného na svých koncertech a mohly tak podpořit mobilní hospic "Domov – plzeňská hospicová péče". Předání šeku se uskutečnilo na krajském úřadě, kde za Plzeňský kraj poděkovala členkám kapely a jejich třídnímu učiteli radní Milena Stárková. Za hospic Domov šek přebrala jeho ředitelka Jana Červánková.

Oblast hospicové péče se v poslední době rozvíjí a je třeba, aby se o tomto tématu hodně hovořilo. Nejen narození, ale také odchod ze života je zásadním okamžikem, který je často opomíjený. Proto jsem velmi hrdá na to, že právě děvčata z Plzeňského kraje se rozhodla touto cestou podpořit hospic a ukázat tak veřejnosti, že pomáhat může každý," uvedla při setkání radní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková, která studentkám krajského gymnázia předala symbolické dárky v podobě stříbrného šperku s motivem hudby.

Čtyřčlenná kapela RAILTALE (Adéla Járová, Anežka Hnojská, Markéta Járová, Barbora Žitníková) už společně hraje řadu let, její členky studují Gymnázium Blovice, které zřizuje Plzeňský kraj. Škola studentkám poskytuje prostor ke zkoušení a uskladnění aparatury.

V projektu Nadace VIA "Dobrodruzi" obstály blovické gymnazistky nejlépe v Plzeňském kraji a postoupily mezi užší výběr patnácti finalistů z celé ČR. Ve volném čase a bez nároku na honorář a na vlastní náklady uspořádaly 5 koncertů. První se uskutečnil v prosince 2018 v Nepomuku, další pak v Neurazech, Blovicích, Švihově. Patronem kapely se stal jejich třídní učitel Ivo Barca. Ten zajišťoval kompletní komunikaci s nadací, hospicem i důležité administrativní zázemí projektu a nezbytný dohled.

Hospic Domov – plzeňská hospicová péče pořádá 12. října 2019 Den pro hospic, kde bude kapela RAILTALE vystupovat. Akce je pro širokou veřejnost.

Fotogalerie: