Doporučující postup při konkursním řízení

06. dubna 2012 09:33, aktualizováno 15. června 2020 10:27, Mgr. Hana Schimmerová MBA

Doporučující postup při konkursním řízení

Rada obce v souladu s ustanovením § 102 odst. 2 písm. b) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů a v souladu s ustanovením § 166 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, jmenuje ředitele škol a školských zařízení na základě vyhlášeného konkursního řízení. Průběh konkursního řízení upravuje vyhláška č. 54/2005 Sb., o náležitostech konkursního řízení a konkursních komisích, ve znění pozdějších předpisů.

  1. Rada obce bere na vědomí vzdání se funkce ředitele nebo odvolává ředitele (podmínky v případě odvolání stanoví § 166 odst. 4 a 5 školského zákona) a rozhodla vyhlásit konkurs  (viz příloha: Návrh usnesení).
  1. Vyhlášení konkursu je nedílnou součástí usnesení, musí být v souladu s § 3 vyhlášky ‚č. 54/2005 Sb., o náležitostech konkursního řízení a konkursních komisích, ve znění pozdějších předpisů (viz příloha: Vyhlášení konkurzu)

Rada obce jmenuje členy konkursní komise včetně předsedy (viz příloha: Jmenování člena konkurzní komise)pověří tajemníka konkursní komise nejpozději 30 dní před konáním konkurzního řízení. (Zřizovatel pověří fyzickou osobu funkcí tajemníka komise, který organizačně a administrativně zabezpečuje jednání komise. Tajemník není členem komise. Pokud člen komise přestane vykonávat svou funkci, zřizovatel jej odvolá a jmenuje nového člena komise v souladu s § 1 odst. 3 vyhlášky č. 54/2005 Sb.) Jednání komise je neveřejné.

  1. Požádat příslušné orgány a instituce o nominaci členů konkursní komise podle § 2 odst. 3 vyhlášky č. 54/2005 Sb., o náležitostech konkursního řízení a konkursních komisí, ve znění pozdějších předpisů:   Zřizovatel může přizvat k jednání komise v případě potřeby další odborníky s hlasem poradním, kteří nejsou členy konkurzní komise.
    • dva členové určení zřizovatelem,
    • jeden člen určený krajským úřadem,
    • dva členové, kterými jsou odborník v oblasti státní správy, organizace a řízení v oblasti školství podle druhu a typu příslušné školy nebo školského zařízení, personalista nebo psycholog, určení Českou školní inspekcí,
    • jeden školní inspektor České školní inspekce
    • jeden pedagogický pracovník příslušné právnické osoby vykonávající činnost školy, určený tajnou volbou pedagogické rady, v níž získá nadpoloviční většinu hlasů všech přítomných členů pedagogické rady.
    • jeden člen školské rady zvolený zákonnými zástupci nezletilých žáků a zletilých žáků nebo studentů určený volbou školské rady, je-li zřízena. Pokud zastupuje je za zákonné zástupce nezletilých žáků a zletilých žáků nebo studentů do školské rady zvolen jen 1 člen, považuje se za určeného tento člen.

Jmenovat komisi bez pedagogického pracovníka příslušné školy nebo jiného zaměstnance lze :                                                               -  

  • u právnické osoby, která vykonává pouze činnost základní školy, které nemá všechny ročníky a ve které se všichni pedagogičtí pracovníci hlásí do konkursního řízení, 
  • u právnické osoby, která vykonává pouze činnost mateřské školy nebo školského zařízení, ve kterých se všichni pedagogičtí pracovníci hlásí do konkurzu,
  • u nově zřizované právnické osoby vykonávající činnost školy
  • při splynutí nebo sloučení právnických osob vykonávajících činnost školy.

Neurčí–li pedagogická rada nebo školská rada člena komise nejpozději do 30 dnů od předložení žádosti zřizovatele, nebo pokud určený člen odmítne funkci vykonávat, jmenuje člena komise, kterým je pedagogický pracovník příslušné právnické osoby vykonávající činnost školy nebo člen školské rady, zřizovatel.

  1. Na prvém jednání konkursní komise posoudí, zda přihlášky uchazečů splňují náležitosti vyhlášení konkursu, usnese se, zda využije doplňkové hodnocení, pokud bylo uvedeno ve vyhlášení konkursu. Přihlášku podanou pozdě nebo přihlášku nesplňující požadavky vyhlášení konkursního řízení vrátí předseda komise uchazeči bez dalšího projednání a s uvedením důvodu vrácení. Tento uchazeč se konkursního řízení dále neúčastní. Z tohoto jednání pořizuje tajemník konkursní komise zápis(viz příloha: zápis z 1. jednání konkurzní komise).
  1. Konkurzní komise zasílá doporučenou zásilkou s dodejkou na adresu uvedenou uchazečem v přihlášce, nebo do datové schránky uvedené v přihlášce, nebo na adresu elektronické pošty uchazeče uvedené v přihlášce nejpozději 14 dní přede dnem konání konkursu pozvánku ke konkursu, v níž je uvedeno místo, datum a hodina konání konkurzu, včetně informace o obsahu a průběhu doplňkového hodnocení, pokud bude v konkursu použito.

6. Na druhém jednání konkurzní komise se na základě přihlášky, řízeného rozhovoru zaměřeného zejména na pedagogické aspekty práce ředitele školy, pedagogickou koncepci uchazeče, jeho představy o vedení pedagogického sboru, znalosti trendů ve výchově a vzdělávání a schopnosti koncepční práce v oblasti školství, výchovy a vzdělávání, a na základě doplňkového hodnocení, pokud bylo použito a popřípadě na základě dosavadních pracovních výsledků uchazeče zejména v oblasti školství, mládeže a tělovýchovy, doplňkového hodnocení a vyjádření odborníků se komise usnáší hlasováním o vhodnosti uchazeče. Předseda komise do zápisu uvede, zda pro výkon činnosti ředitele není vhodný žádný uchazeč, je vhodný jeden z  uchazečů nebo jsou-li vhodní dva nebo více uchazečů. V případě, že se komise usnesla, že pro výkon činnosti ředitele jsou vhodní dva a více uchazečů, sestaví následně každý člen komise vlastní pořadí těchto uchazečů. Předseda konkursní komise provede celkové vyhodnocení konkursu podle vyhlášky č. 54/2005 Sb., v platném znění, a určí konečné pořadí uchazečů konkursu. Po vyhodnocení konkurzu vyhlásí výsledné pořadí přítomným uchazečům bez zbytečného odkladu předseda komise za přítomnosti členů komise. Uchazeči budou o výsledném pořadí vyrozuměni předsedou konkurzní komise též písemnou formou se způsobem doručení uvedeným v přihlášce, a to do 7 dnů od vyhlášení výsledného pořadí uchazečů. O průběhu konkurzu pořizuje tajemník konkurzní komise zápis (viz příloha: zápis z konkurzní komise), který obsahuje:

a) úplné znění vyhlášení konkurzu,

b) datum a způsob vyhlášení konkurzu,

c) seznam členů komise,

d) seznam uchazečů,

e) usnesení komise o vhodnosti uchazeče,

f) pořadí uchazečů u jednotlivých členů komise a doklad o výsledném pořadí uchazečů, u nichž se komise usnesla, že jsou vhodní pro výkon činnosti ředitele,

g) informace o obsahu a průběhu doplňkového hodnocení a jeho vyhodnocení v případě, že bylo použito.

Tajemník konkursní komise předá zřizovateli bez zbytečného odkladu zápis podepsaný všemi členy komise, kteří byli přítomni u konkursu. V případě odmítnutí podpisu zápisu členem komise se do zápisu uvede důvod odmítnutí.

  1. Rada obce bere na vědomí zápis z konkursního řízení a jmenuje (viz příloha) uchazeče na vedoucí pracovní místo ředitele a stanoví mu plat v souladu se zákonem č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, nařízením vlády č. 341/2017 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů a nařízením vlády č. 222/2010 Sb., o katalogu prací ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů.

Legislativní zdroje :    Zákon č. 561/2004 Sb., Zákon č. 128/2000 Sb., Zákon č. 563/2004 Sb., Vyhláška č. 54/2005 Sb., vše v platném znění.  

                           

Soubory ke stažení