Informace poskytnuté dle zákona č. 106/1999 Sb. - spádovost nemocnic

12. května 2017 11:52, aktualizováno 10:52, Mgr. Gabriela Petrášová

Dne 23. 4. 2017 byla Krajskému úřadu Plzeňského kraje (dále jen „KÚPK“) doručena žádost o poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, resp. o podání informace na jakém zákonném základě je v rámci území města Plzně upravena spádovost nemocnic a rozhoduje se o umístění pacienta k přijetí na lůžko nemocnice.

KÚPK k žádosti o poskytnutí informace týkající se poskytnutí informace k  zákonným podkladům při výběru poskytovatele zdravotních služeb a při odmítnutí přijetí pacienta do péče sdělil, že v současné době žádný zákonný podklad pro spádovost při poskytování zdravotní péče není.

Pacient při výběru poskytovatele zdravotních služeb má jako pojištěnec právo podle ustanovení § 11 odst. 1 písm. b) zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, na výběr poskytovatele, který je ve smluvním vztahu k příslušné zdravotní pojišťovně, a na výběr zdravotnického zařízení tohoto poskytovatele; v případě registrujícího poskytovatele může toto právo uplatnit jednou za 3 měsíce. Podle § 28 odst. 3 písm. b) zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o zdravotních službách“), má pacient právo zvolit si poskytovatele oprávněného k poskytování zdravotních služeb, které odpovídají zdravotním potřebám pacienta, a zdravotnické zařízení. Poskytovatel, kterého si pacient zvolil, může podle ustanovení § 48 odst. 1 písm. a) zákona o zdravotních službách odmítnout přijetí pacienta do péče, pokud by přijetím pacienta bylo překročeno únosné pracovní zatížení nebo jeho přijetí brání provozní důvody, personální zabezpečení nebo věcné a technické vybavení zdravotnického zařízení; překročením únosného pracovního zatížení se rozumí stav, kdy by zajištěním zdravotních služeb o tohoto pacienta došlo ke snížení úrovně kvality a bezpečnosti zdravotních služeb poskytovaných pacientům již přijatým. Podle § 48 odst. 5 zákona o zdravotních službách, důvody odmítnutí přijetí pacienta do péče podle odstavce 1 posuzuje poskytovatel. Poskytovatel dále může podle § 48 odst. 2 zákona o zdravotních službách z tam uvedených důvodů i ukončit péči o pacienta, např. v případě, že prokazatelně předá pacienta s jeho souhlasem do péče jiného poskytovatele.