Letní barokní festival 2019 byl zahájen, nabízí bohatý program

obrazek
10. června 2019 15:26, aktualizováno 14:26, Bc. Eva Mertlová

V pátek 7. června byl v Centru baroka v Mariánské Týnici zahájen již 4. ročník Letního barokního festivalu, který je součástí unikátního projektu Plzeňského kraje Západočeské baroko. Barokní festival letos nabízí 11 hlavních akcí doplněných řadou menších na mnoha místech po celém kraji.

Slavnostního zahájení se zúčastnili také náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová a Ivana Bartošová společně s náměstkem Vladislavem Vilímcem, do jehož gesce festival spadá.

Slavnostní zahájení také letos zavedlo návštěvníky do časů barokních a ukázkami kostýmů i různých dobových pochutin se tak mohli naladit na letní měsíce, kdy program festivalu nabízí řadu zajímavých akcí. Na různých místech celého kraje se konají nejen koncerty barokní hudby, divadelní představení, ochutnávky dobové gastronomie, ale též komponované pořady pro děti či ukázky sokolnictví nebo řemesel. „Jednou z velmi zajímavých akcí bude Kočárová slavnost v Plasích 22. června, při níž po příjezdu historické osobnosti bude rozložen dvorní kočár, aby následně bylo návštěvníkům ukázáno nejen jeho opětného sestavení, ale též zápřah čtyřspřeží  a noční výcvik hulánů,“ uvedla vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje Alena Svobodová.

Barokní písně, ukázka dobových vůní či svatojánský koncert se uskuteční při Barokní svatojánské noci v Klatovech, originální divadelní představení na chůdách mj. nabídne klášterní slavnost v Tachově, tance a život šlechtičen uvidí návštěvníci na Zámku Hrádek, tradiční květinová slavnost bude ve Svojšíně nebo barokní den z pohledu služebnictva na zámku v Manětíně. Nově se připojuje dvůr Gigant v Záluží u Stoda s barokní mysliveckou hostinou či šermířskými souboji, Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích zase na místním zámku představí komentované prohlídky či virtuální prezentace barokní podoby zámku. Celý festival pak zakončí 14. září klášter v Chotěšově.

Fotogalerie

                

Doprovodné akce po celém kraji

Připravena je i celá řada doprovodných akcí, ať už se jedná o barokní odpoledne pro děti v Nepomuku, zajímavý koncert Beatles ve fraku aneb Baroko naruby v Jízdárně ve Světcích u Tachova, procházky barokní Plzní nebo barokní slavnost na bylinkovém panství Rochlov.

Již podruhé se k festivalu připojuje vynikající česká violistka Jitka Hosprová se svou sérií koncertů vážné hudby v kostelích a památkách pod názvem Procházky uměním.

Do barokních památek, jichž je na území Plzeňského kraje nebývalé množství, chce projekt Západočeské baroko přilákat co největší množství návštěvníků z tuzemska i z ciziny. Jedním z významných partnerů je společnost DEPO2015, která festival prezentuje v rámci přeshraničního projektu „Barokní region Čechy Bavorsko“.

Podrobné informace nejen k Letnímu baroknímu festivalu 2019, ale ke všem akcím a projektům Západočeského baroka jsou k dispozici na modernizovaném portále www.zapadoceskebaroko.cz a na facebookovém profilu Západočeské baroko. Na vybrané akce lze využít dopravu speciálním festivalovým autobusem tam i zpět, předprodej na www.plzenskavstupenka.cz.