Návštěva Historického parku Bärnau – Tachov

obrazek
19. ledna 2018 10:30, aktualizováno 09:30, Mgr. René Zeithaml

Do Historického parku Bärnau – Tachov v bavorském příhraničním městečku Bärnau se přijel 3. listopadu 2017 podívat hejtman Josef Bernard se svojí náměstkyní Ivanou Bartošovou.

Návštěvy se zúčastnili také zástupci politického života z Čech a Bavorska, Techmanie Science Center a ZOO Plzeň. Přítomné po parku provedli vědecký ředitel Stefan Wolters a vedoucí kanceláře Gertraud Zeitler. Hejtmanovi Josefu Bernardovi se projekt velice líbil a ze strany Plzeňského kraje slíbil jeho podporu.

Historický park je mimořádným archeologickým muzeem v přírodě. Ukazuje, jak vypadal život v době od 9. do 13. století. V historické části se nachází raně středověká vesnice, hrádek typu motte z 11. století a osada z období vrcholného středověku. Nejedná se o kulisy, ale věrné kopie velkosti 1:1. Vedle se nachází archeocentrum a o kousek dál se již staví archeodílna. Celý projekt je financován z evropských peněz.

Již nyní zde probíhá 15 % studia archeologie studentů na univerzitě v Bambergu, jezdí sem i studenti z Regensburgu, z Univezity Karlovy a domlouvá se spolupráce se Západočeskou univerzitou. Návštěvu historického parku je vhodné zařadit i na základních a středních školách. Největší část návštěvníků jsou rodiny s dětmi, které zde získají kompletní servis.

Fotogalerie: