Rok průmyslu a technického vzdělávání zahájen

obrazek
21. ledna 2015 09:50, aktualizováno 03. února 2015 14:29, Bc. Petra Síbalová

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák vyhlásil rok 2015 Rokem průmyslu a technického vzdělávání. Na setkání s novináři vystoupil také předseda vlády Bohuslav Sobotka. Osobní záštitu převzal ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Hlavním záměrem Roku průmyslu a technického vzdělávání 2015 je především zvýšení zájmu veřejnosti o průmysl a technické obory. Předpokládá se prosazení koncepčních a systémových změn v oblasti technického vzdělávání. Snahou je podpořit zájem žáků, rodičů i celé veřejnosti o řemesla, změnit postupně pohled na průmysl jako na moderní součást ekonomiky 21. století.

Generálním partnerem Roku průmyslu a technického vzdělávání 2015 je Česká spořitelna. K dalším partnerům se řadí Škoda Auto, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, CzechInvest a Technologická agentura ČR. Rok průmyslu se rozhodlo podpořit rovněž ČVUT. „Technické vzdělávání se řadí mezi nejdůležitější stavební kameny podporující zdravý rozvoj a prosperitu země, udává vize a posiluje potenciál konkurenceschopnosti státu,“ uvedl rektor ČVUT Petr Konvalinka.

Nezastupitelnou roli mají školy a firmy. Také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, který si podporu technického vzdělávání stanovil jako jednu ze svých osobních priorit, zdůraznil: „Zachování průmyslu jako základny české ekonomiky je podmíněno obnovou a podporou technického vzdělávání. Věřím, že rok 2015 bude pro technické vzdělávání rokem zlomovým, ve kterém se nám ve spolupráci s rezortem školství a českými zaměstnavateli podaří zlepšit podmínky pro technické vzdělávání a zvýšit zájem mládeže o něj“.