Ústavní výchova

27. února 2017 08:10, aktualizováno 24. února 2020 10:32, Petra Olivková

Děti jsou umísťované do ústavních zařízení na základě rozhodnutí soudu. Existuje systém několika typů školských zařízení pro výkon ústavní či ochranné výchovy, aby umístění dítěte bylo v jeho nejlepším zájmu. Popisy typů zařízení jsou uvedeny níže, v následujícím článku jsou pak uvedeny jednotlivé ústavy, které se nacházejí v Plzeňském kraji. Výkon ústavní výchovy se řídí právními předpisy, které jsou uvedeny v samostatné kapitole.

Diagnostický ústav
Diagnostický ústav přijímá děti s nařízeným předběžným opatřením, nařízenou ústavní výchovou nebo uloženou ochrannou výchovou; děti s uloženou ochrannou výchovou na základě výsledků komplexního vyšetření, zdravotního stavu dětí a volné kapacity jednotlivých zařízení umísťuje do dětských domovů se školou nebo výchovných ústavů. Do diagnostického ústavu se dítě umísťuje na dobu zpravidla nepřesahující 8 týdnů. Zřizovatelem všech diagnostických ústavů je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Dětský domov
Dětský domov pečuje o děti podle jejich individuálních potřeb. Ve vztahu k dětem plní zejména úkoly výchovné, vzdělávací a sociální. Účelem dětského domova je zajišťovat péči o děti s nařízenou ústavní výchovou, které nemají závažné poruchy chování. Tyto děti se vzdělávají ve školách, které nejsou součástí dětského domova. Do dětského domova mohou být umísťovány děti ve věku zpravidla od 3 do nejvýše 18 let. Mladí lidé, kteří se připravují na budoucí povolání, mohou zůstat v dětském domově po celou dobu studia, nejdéle však do 26 let věku. Do dětského domova se rovněž umísťují nezletilé matky spolu s jejich dětmi. Zřizovatelem dětských domovů jsou kraje.

Dětský domov se školou
Účelem dětského domova se školou je zajišťovat péči o děti s nařízenou ústavní výchovou, mají-li závažné poruchy chování
, nebo které pro svou přechodnou nebo trvalou duševní poruchu vyžadují výchovně léčebnou péči, nebo s uloženou ochrannou výchovou. Do dětského domova se školou jsou umisťovány i nezletilé matky (a jejich děti), které nemohou být vzdělávány ve škole, jež není součástí dětského domova se školou. Zřizovatelem dětských domovů se školou je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Výchovný ústav
Výchovný ústav pečuje o děti starší 15 let se závažnými poruchami chování,
u nichž byla nařízena ústavní výchova nebo uložena ochranná výchova. Ve vztahu k dětem plní zejména úkoly výchovné, vzdělávací a sociální. Do výchovného ústavu může být umístěno i dítě starší 12 let, má-li uloženu ochrannou výchovu, a v jeho chování se projevují tak závažné poruchy, že nemůže být umístěno v dětském domově se školou. Výjimečně, v případech zvláště závažných poruch chování, lze do výchovného ústavu umístit i dítě s nařízenou ústavní výchovou starší 12 let. Zřizovatelem výchovných ústavů je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.