Velvyslanci Turecka a Španělska v Plzeňském kraji

obrazek
09. února 2012 09:24, aktualizováno 08:34, Mgr. René Zeithaml

Dvě velvyslanecké návštěvy hostil Plzeňský kraj 7.2.2012. Mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Turecké republiky v Praze  J.E. Cihad Erginay se setkal s hejtmanem Milanem Chovancem, dalšími členy rady PK a se zástupci Regionální hospodářské komory Plzeňského kraje na pracovním obědě.

Do PK přijel turecký velvyslanec se záměrem zvednout vzájemnou spolupráci, která v posledních letech kvete zvláště v oblasti cestovního ruchu.

Loni bylo v Turecku na dovolené 150 tisíc českých turistů, letos se to zvedne asi na dvojnásobek. Máme co nabídnout, kromě moře a podnebí také zlepšující se služby. Dokonce se v Turecku začínají budovat také lyžařská střediska,“ říká J.E. Cihad který budoucnost vidí také v obchodu. Jeho cílem je navštěvovat zástupce hospodářských komor, zemědělství i průmyslu a prohlubovat spolupráci.

Plzeňský kraj je na spolupráci připraven, jak potvrzuje hejtman Milan Chovanec: „Podpora podnikatelů je důležitá a my se jí nebráníme. Pokud bude zájem na obou stranách, uskutečníme společnou návštěvu se zástupci kraje a vybraných firem v Turecku. Stejně tak jsme připraveni přijmout delegaci Turecka a představit a ukázat jim Plzeňský kraj, protože především cestovní ruch u nás v kraji má co nabídnout.“

Návštěva velvyslance Španělska Jeho Excelence pana Pascuala Ignacia Navarra Ríose

V odpoledních hodinách přijal na krajském úřadu náměstek hejtmana Ivo Grüner a radní František Bláha velvyslance Španělska Jeho Excelenci Pascuala Ignacia Navarra Ríose. 

Velvyslanec Španělska se při své první návštěvě v Plzeňském kraji zajímal především o možnosti spolupráce v oblasti ekonomiky a vědy a výzkumu.  Především v souvislosti s navázáním a rozvíjením kvalitní fungující kooperace ve školství, konkrétně o zapojení vysokoškolských pedagogů Západočeské univerzity a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni do vzájemné spolupráce výměny zkušeností v oblasti vědy a výzkumu.

Jeho Excelence Pascual Ignacio Navarro RÍOS je ve své funkci od října 2011 a jeho návštěva měla především zdvořilostní a seznamovací charakter.

Dalším ze zajímavých témat rozhovoru byla problematika čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie. Náměstek hejtmana Ivo Grüner seznámil hosty se systémem fungování čerpání v Plzeňském kraji, se spolufinancováním projektů i krajskými prioritami.

Na závěr návštěvy pozval atašé pro vzdělávání Demetrio Fernandez zástupce Plzeňského kraje na březnové divadelní představení žáků Gymnázia L.Pika (hrané ve španělštině) do divadla Alfa, které je důkazem úspěšné spolupráce v oblasti školství.
 

oběd s tureckým velvyslancemoběd s tureckým velvyslancem

Náměstek hejtmana Ivo Grüner předává koš s regionálními potravinami velvyslanci Španělska