Vyhlášení ceny Plzeňského kraje za mistrovství v tradiční rukodělné výrobě

obrazek
10. října 2017 13:32, aktualizováno 13. října 2017 08:32, Ing. Josef Kuželka

Tradiční rukodělná výroba je nedílnou součástí kulturního bohatství naší země, našeho kraje. Žijí zde lidé zruční, s fortelem, proslavení pro své „zlaté ručičky“. S nástupem moderní doby však mnohé obory tradiční lidské činnosti ustupují a řemeslné mistrovství v rukodělných odvětvích se vytrácí. Je tedy potřeba tuto důležitou součást kulturního dědictví chránit, pečovat o ni a vyvíjet snahu o její zachování a rozvoj.

Proto se Plzeňský kraj rozhodl připojit k výzvě UNESCO „Žijící lidské poklady“ a navázal také na již od roku 2001 každoročně udělovaný celostátní titul „Nositel tradice lidových řemesel“ prostřednictvím vyhlášení ceny Plzeňského kraje za mistrovství v tradiční rukodělné výrobě spojené s udělením titulu „Mistr tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje“ (dále jen „Titul“).
K tomuto aktu došlo usnesením Rady Plzeňského kraje č. 1058/17 dne 2. října 2017. Současně byla schválena i pravidla pro udělení Titulu (viz příloha).
Došlo tak k naplnění dvou usnesení vlády České republiky, k aktualizaci Strategie účinnější státní podpory z roku 2001 a ke Koncepci účinnější péče o tradiční lidovou kulturu v České republice z roku 2003.

Titul je určen osobám s trvalým pobytem v Plzeňském kraji, které dokonale ovládají dovednosti, postupy a technologie tradiční rukodělné výroby, a to v oborech, které jsou zásadním způsobem ohroženy, nebo jim hrozí zánik, a přiměřeně svým možnostem předávají svoje znalosti a prezentují své výrobky na veřejnosti.

Titul se uděluje řemeslníkovi na dobu neurčitou a osvědčuje se certifikátem se znakem Plzeňského kraje a podpisem hejtmana. Současně obdrží oceněný řemeslník i oprávnění používat na svých výrobcích speciální označení, jakožto marketingovou známku kvality.

Titul je udělován zpravidla jednou ročně.

Titul není určen pro ocenění výrobců potravin či pokrmů.


Postup pro nominování kandidátů na udělení titulu (viz článek II Pravidel):

  1. Návrhy na udělení Titulu mohou průběžně předkládat vědecké a odborné instituce, muzea, občanská sdružení, jiné neziskové a zájmové organizace, fyzické osoby, působící v daném oboru, orgány státní správy a samosprávy.
  2. Návrhy na udělení Titulu se podávají Vlastivědnému muzeu Dr. Hostaše v Klatovech, příspěvkové organizaci, Regionálnímu pracovišti Plzeňského kraje pro dokumentaci tradiční lidové kultury a péči o ni (dále jen „pověřené pracoviště“), se sídlem Hostašova 1, 339 01 Klatovy, a to písemnou formou nebo do datové schránky (ID cnurb82). Návrh musí obsahovat údaje uvedené v příloze č. 2 Pravidel.
  3. Na základě obdržených návrhů a na základě odborných výzkumů a případných expertních vyjádření zpracuje pověřené pracoviště nominační list s komplexní písemnou, obrazovou, případně trojrozměrnou dokumentací k jednotlivým návrhům a postoupí jej prostřednictvím Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje k projednání Komisi pro výběr kandidátů na udělení titulu (dále jen „Komise“).
  4. Komise návrh posoudí podle kritérií dle článku III Pravidel. Návrh Komise je poté předkládán Radě Plzeňského kraje ke konečnému posouzení a případnému schválení.

Soubory ke stažení