Dvoudenní návštěva guvernéra irácké provincie Al-Muthanna v Plzeňském kraji

24. července 2008 12:30, aktualizováno 11:30, Ing. Milan Kozel

Zástupci provincie Al-Muthanna spolu s představiteli Česko-irácké obchodní komory zavítali na dvoudenní návštěvu Plzeňského kraje, na kterou je pozval hejtman MUDr. Petr Zimmermann.

Program byl přizpůsoben požadavkům iráckých hostů, kteří měli zájem zejména o setkání s firmami, které by mohly navázat spolupráci s provincií na obnově a rekonstrukci provincie nebo by chtěly investovat v Iráku. Dále se zajímali o fungování státní správy a samosprávy v ČR a o fungování veřejných služeb - osvětlení, distribuce a úprava pitné vody, kanalizační systém, distribuce tepla atd.

Šestičlennou delegaci a 4 členy a spolupracovníky Česko-irácké obchodní komory přijali v pondělí 21. července představitelé PK v čele s hejtmanem MUDr. Petrem Zimmermannem a náměstkyní hejtmana Mgr. Olgou Kalčíkovou.

Provincie Al-Muthanna leží jižně od Bagdádu, má přibližně 1 milion obyvatel a tvoří ji z velké části poušť. Z hlediska bezpečnosti je to jedna z nejklidnějších částí Iráku, a  to co se týká i tzv. běžné kriminality. Významnou část tvoří zemědělská výroba, je tam ale obhospodařováno pouze 10% půd pro zemědělství využitelných.

Provincie má poměrně velké pravomoci, může sama uzavírat kontrakty a nabízí pomoc firmám, které mají zájem o investování. Znají české firmy, jejich výrobky, které pro ně představují symbol kvality. Provincie se potýká zejména s nedostatkem know-how, zkušeností, mají zájem o školení lidí, spolupráci univerzit a případně i o léčení v České republice, zejména dětí.

Plzeňský kraj může v řadě věcí působit jako zprostředkovatel spolupráce, v některých oblastech ale hejtman nabídl možnost přímé podpory jako například v územním plánování, v organizaci školství, zdravotnictví či životním prostředí.

Před odjezdem delegace podepsal hejtman Plzeňského kraje a guvernér provincie Al-Muthanna Protokol o návštěvě, kterým vyjádřili podporu vzájemným kontatkům a nastínili i možnosti budoucí spolupráce.

 

Jednání na krajském úřadě s hejtmanem PK MUDr. Petrem Zimmermannem

 

Zápis guvernéra provincie Al-Muthanna do pamětní knihy Plzeňského kraje

 

Plátno s arabskými texty, které dostal jako dar hejtman Petr Zimmermann

 

Společná fotografie představitelů Plzeňského kraje a provincie Al-Muthanna

 

Dispečer plzeňské vodárny vysvětluje fungování úpravy a distribuce pitné vody v Plzni

 

Ve firmě Kabex Holýšov se iráčtí hosté seznámili s výrobou kabelů a možností firmy na spolupráci

 

Distribuci tepla v Plzni vysvětlil technický ředitel firmy Plzeňská teplárenská Ing. Jiří Holoubek

 

O možnostech spolupráce a studia jednali iráčtí hosté na Západočeské univerzitě v Plzni...

 

... a diskutovali i o možnostech alternativních zdrojů energie

 

Na závěr návštěvy podepsali hejtman MUDr. Petr Zimmermann a guvernér Ahmed Marzook Salal Protokol o návštěvě