Hejtmanka Milada Emmerová jednala s představiteli Francouzské aliance Plzeň

18. března 2009 15:00, aktualizováno 14:00, Ing. Milan Kozel
 

Hejtmanka Plzeňského kraje doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc. přijala 18. března členy Francouzské aliance Plzeň - předsedu pana Jaroslava Lobkowicze a ředitele pana Thibaulta Haiouna. Cílem jejich návštěvy bylo nejen představit fungování tohoto občanského sdružení, ale i zhodnotit dosavadní spolupráci s Plzeňským krajem a projednat užší spolupráci do budoucna. Ta by měla vycházet i z partnerství Plzeňského kraje s francouzským regionem Franche-Comté, se kterým se spolupráce bude nadále rozvíjet zejména v oblastech kultury a cestovního ruchu, školství a vzdělávání, sportu a mládeže.

 

Předseda sdružení pan Jaroslav Lobkowicz představil historii i současnost Alliance francaise, která je celosvětovou organizací zabývající se především propagací Francie, její kultury, společnosti a francouzského jazyka. Její první odnož v České republice byla již na počátku minulého století založena právě v Plzni.  Prvním předsedou byl významný český spisovatel Karel Klostermann. Dnes již působí v šesti českých městech a její plzeňská pobočka má kolem 350 členů.

 

Pan ředitel Haioun z bohaté činnosti Alliance francaise představil  festival frankofonní kultury Bonjour Plzeň, na kterém se letos již bude také podílet partnerský region Plzeňského kraje  Franche-Comté. Pan ředitel informoval paní hejtmanku o záměru rozšířit působení aliance i do jiných míst kraje, a to právě ve spolupráci s krajským úřadem.

 

Francouzská aliance v minulosti napomohla vzniku partnerství Plzeňského kraje a regionu Franche-Comté a je připravena napomoci i dalšímu rozvíjení vztahů. Ty mají velice dobrý základ z loňského roku, kdy proběhla třídenní návštěva představitelů regionu v Plzeňském kraji, účast regionu na veletrhu cestovního ruchu ITEP v Plzni nebo naopak účast Plzeňského kraje včetně hejtmanky na veletrhu Talents Comtois v Besanconu.

 

Kraj také velmi podporuje i rozběhnutý projekt na výuku češtiny na univerzitě v Besanconu, na čemž se podílí Pedagogická fakulta ZČU v Plzni, nebo např. výměnu studentů medicíny mezi Lékařskou fakultou UK v Plzni a francouzskou univerzitou v Besanconu.

 

Další formou spolupráce, o které se na setkání jednalo, je podílení se kraje na překladu a vydání francouzských povídek z regionu Franche-Comté do češtiny a využití francouzsko-české verze knížky pro studijní účely.

 

Paní hejtmanka ujistila představitele Francouzské aliance, že Plzeňský kraj má velký zájem na dalším rozšiřování styků s regionem Franche-Comté i na další spolupráci s Francouzskou aliancí v Plzni.

 

Informace o činnosti Francouzské aliance v Plzni můžete získat na jejich webových stránkách www.afplzen.cz

 

Hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová jedná s ředitelem AF Plzeň Thibaultem Haiounem (uprostřed) a předsedou Jaroslavem Lobkowiczem