Hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová zahájila sérii návštěv po zařízeních sociálních služeb v kraji

obrazek
03. června 2009 10:17, aktualizováno 09:17,

Ve středu 20.5. 2009 navštívila hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová spolu s vedoucím odboru  kancelář hejtmana Bohuslavem Borovanským Domov důchodců ve Kdyni. Domov byl první zastávkou v sérii návštěv zařízení sociálních služeb v Plzeňském kraji.

Domov ve Kdyni poskytuje dlouhodobé pobytové služby pro 99 obyvatel. O spokojenost klientů se zde stará 78 zaměstnanců. Na dvou podlažích je 12 jednolůžkových pokojů a 43 dvoulůžkových. Všechny pokoje mají WC se sprchou a balkon nebo lodžii.

V přízemí se nachází krásná a prostorná jídelna, která zároveň slouží jako společenský sál pro kulturní akce. Klienti mají možnost připojení na internet a funguje zde i vnitřní přenos například pravidelných bohoslužeb, které ve společenském sále probíhají. Je zde také knihovna.

Každé patro má společenskou místnost, jídelnu a koupelnu s hydraulickou vanou.

Z prvního patra je přístupná venkovní terasa, kterou lze využít v jarních a letních měsících k odpočinku i drobným aktivitám.

V Domově probíhá arteterapie( léčebný postup, který využívá výtvarného projevu jako hlavního prostředku poznání a ovlivnění lidské psychiky a mezilidských vztahů), taneční terapie , canisterapie(1x měsíčně sem jezdí canisterapeutický tým z Horšovského Týna s labradorkou Jackie ,potěšit obyvatele, kteří mají o setkání s psem zájem), petterapie(chov drobného zvířectva- andulky, zakrslý králík Eda).

V Domově samozřejmě nechybí občerstvení pro obyvatele i návštěvníky, rehabilitační středisko s tělocvičnou a vířivou vanou, rukodělná dílna a prádelna. Domov má vlastní kuchyni.

Na jižní straně budovy se rozkládá upravená zahrada,-nabízí příjemné posezení.

Na budovy Domova navazuje prosklený zahradní pavilon, který imobilním obyvatelům poskytuje kontakt s přírodou.

Ředitel DD Mgr.Jakub Žákavec návštěvu z Krajského úřadu Plzeňského kraje provedl všemi prostory kromě pokojů, aby se nenarušilo soukromí klientů.

Na závěr proběhla revize havarovaného ústavního automobilu, - na poslední Radě PK to byl jeden z bodů k projednání.

Dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, který bude plně v platnosti od 1. 1. 2010 Domov důchodců musí změnit název ( je nutno zvolit některou z dvanácti možností, uvedených v zákoně-např.Domov pro seniory).

                                                                                                   

                       Ředitel DD Kdyně Jakub Žákavec s hejtmankou Miladou Emmerovou

                                                                                            

                          Poslání ve vstupní hale                              

Zahradní pavilon v DD Kdyně