Hejtmanka přivítala americké vojáky

obrazek
07. března 2009 21:28, aktualizováno 20:28, Mgr. Jindra Radová

Ve středu 4. 3. 2009 na letišti v Líních u Plzně v budově armádního Centra letecké záchranné služby (CLZS) přivítala hejtmanka Plzeňského kraje, Milada Emmerová, skupinu amerických vojáků, která se přiletěla seznámit s činností a úkoly útvaru.

V diskuzi, která předcházela příletu Američanů, s brigádním generálem Jaroslavem Kociánem, velitelem sil podpory, a plukovníkem Pavlem Zbořilem, ředitelem odboru vojenského zdravotnictví MO, hejtmanka projednala možné připomínky do připravovaného zákona o záchranné službě. Státní záchranná letecká služba je v tomto zákonu určitým způsobem diskriminována, a proto hejtmanka přislíbila pomoc při řešení tohoto problému.

Americkou delegaci v čele s brigádním generálem Keithem W. Gallagherem provedl náčelník CLZS podplukovník MUDr. Michal Mareček. Účastníci setkání si mohli prohlédnout dva plně vybavené vrtulníky. Oba vrtulníky se předvedly i s jejich posádkou v akci při modelových situacích.

Hejtmanka zdůraznila, při rozhovoru s americkým generálem, jak důležité je nepřetržité fungování letecké záchranné služby. „Záchranné a pátrací akce, převozy pacientů, transplantačního týmu, orgánů k transplantaci a další činnosti CLZS jsou určitým tréninkem na řešení krizových situací, jako byly povodně v roce 2002. Naše vojenská letecká záchranná služba je plně vybavena a zajišťuje kompletní služby, což je velkou výhodou oproti soukromým leteckým záchrankám“, uvedla hejtmanka.

 

Americkou stranou byla účast hejtmanky na tomto jednání vysoce hodnocena. „Američané přislíbili spolupráci mezi oběma subjekty např. stáže českých zdravotníků atp.“, řekl podplukovník MUDr. Michal Mareček.

 

 

Americký generál při rozhovoru s hejtmankou

 

Hejtmanka vysvětluje důležitost CLZS v našem kraji

 

Americký generál si prohlíží zásahový vrtulník

 

(zleva) Pavel Zbořil, Keith W. Gallagher, Milada Emmerová, Jaroslav Kocián, Michal Mareček

 

Společná fotografie

 

Ukázka vrtulníku a jeho posádky v akci