Italští úředníci na stáži na krajském úřadu

18. června 2008 12:00, aktualizováno 11:00, Ing. Milan Kozel

V týdnu od 9.6. do 13.6. proběhla na Krajském úřadu Plzeňského kraje pracovní stáž úředníků z partnerské italské provincie Bergamo. Celkem 13 osob z různých oborů zastupovalo úřad provincie Bergamo a zajímalo se o fungování krajské samosprávy i krajského úřadu, přenesené i samostatné působnosti a seznamovalo se s činností jednotlivých odborů KÚ.

Krajský úřad připravil pro italské kolegy powerpointové prezentace v italštině, címž se značně zjednodušila vzájemná komunikace a zatraktivnilo se představení konkrétních odborů. Podstatnou část jednání tvořila diskuse, při níž si úředníci vyměňovali zkušenosti , porovnávání právnických norem i konkrétních případů v dané oblasti.

Stáž probíhala nejen v budově krajského úřadu, ale částečně i mimo - např. Odbor fondů a programů EU uspořádal svou prezentaci v kavárně Kačaba, jejíž zřizovatelé získali na projekt kavárny peníze z evropských fondů. Obor sociálních věcí a zdravotnictví zase zařídil návštěvu dvou ústavů sociální péče.

Celkem se italským partnerům představilo 9 odborů krajského úřadu.

Pracovní stáž - Formative Project - je vzdělávací projekt provincie Bergamo, jehož prostřednictvím se úředníci provincie seznamují s fungováním státní správy a samospráv na úrovni regionů. V Plzeňském kraji byli italští úředníci již podruhé (první stáž se konala v roce 2006), v loňském roce bylo naopak několik úředníků Krajského úřadu Plzeňského kraje na pracovní stáži na úřadu provincie Bergamo.

 

Italští kolegové při prezentaci Odboru fondů a programů EU v kavárně Kačaba

 

Prezentace Odboru ekonomického

 

Při prohlídce Ústavu sociální péče ve Zbůchu

 

Ředitelka Centra sociálních služeb Mirošov Mgr. Radka Trylčová při prezentaci Domova Harmonie

 

Odbor dopravy a silničního hospodářství představil Ing. Jaroslav Vejprava

 

Prezentace Odboru informačních technologií

 

V pivovarských sklepích pivovaru Plzeňský Prazdroj