V Plzni proběhlo zasedání Předsednictva Výboru regionů

16. ledna 2009 12:04, aktualizováno 11:04, Ing. Milan Kozel
 

Čtvrtek byl pro Plzeňský kraj a město Plzeň ve znamení zahájení výjezdního zasedání Předsednictva Výboru regionů. Předsednictvo této instituce, jejíž členové jsou zástupci evropských regionů a měst, pořádá vždy jedno ze svých zasedání v zemi předsedající Radě EU a v době českého předsednictví se rozhodli pro „hlavní" město Plzeňského kraje.

Ve čtvrtek program začal veřejnou diskusí týkající se zejména Lisabonské smlouvy, ale obecně i fungování EU a rolí Výboru regionů v Evropě. Hlavní představitele této instituce - předsedu pana Luca van den Brandeho a místopředsedu pana Michela Delebarra - doprovodili senátorka paní Alena Gajdůšková, člen předsednictva Výboru regionů a plzeňský zastupitel pan Petr Osvald a paní Jana Vítková, ředitelka Eurocentra Plzeň, která celou debatu moderovala.

Později odpoledne se konala další tři zasedání užších pracovních skupin. Pro Plzeňský kraj byla nejpodstatnější Konference presidentů, na které pronesli svá přivítání a úvodní slova náměstek hejtmanky Plzeňského kraje pan Ivo Grüner a primátor města Plzně pan Pavel Rödl. Pan náměstek Grüner vedle vyjádření přání úspěšného jednání a příjemně strávených chvil v Plzni zmínil i dva problémy, kterými se Plzeňský kraj bude v nejbližš budoucnosti zabývat – jednak problém hrazení poplatků v krajských nemocnicích a jednak problém spojený se současnou ekonomickou krizí – velké propouštění cizích zaměstnanců z podniků v Plzeňském kraji.

Vedle Konference presidentů se konala ještě dvě zasedání, a to Setkání národních koordinátorů a Jednání komise pro revizi finančního rámce.

Odpolední jednání zakončila večer slavnostní večeře pořádaná Plzeňským krajem a městem Plzní v prostorách plzeňského pivovaru. Vedle možnosti ochutnat proslavené plzeňské pivo se mohli členové předsednictva projít po prohlídkové trase pro návštěvníky pivovaru, včetně prostoru varny a pivovarských sklepů.

Hlavní bod dvoudenního jednání – vlastní zasedání Předsednictva – bylo na programu v pátek dopoledne. Kromě běžné agendy se během jednání diskutovalo také o aktuálním vývoji evropských politik a o roli samospráv v nich.

Celý dvoudenní program byl zakončen tiskovou konferencí, po které předal náměstek hejtmanky Ivo Grüner předsedovi Výboru regionů malé dárky a pozval ho na delší návštěvu našeho kraje.

 

Výbor regionů je poradním orgánem EU zastupujícím místní a regionální orgány. Svými stanovisky, která vycházení ze znalosti a zkušeností představitelů místní a krajské samosprávy, se podílí na tvorbě a zlepšování legislativy EU. Jako takový vystupuje v pozici strážce principu subsidiarity v EU. Výbor regionů je tvořen 344 členů ze všech zemí EU a v jeho čele stojí předseda spolu s 56-tičlenným Předsednictvem.

 

 

Debatou s veřejností bylo zahájeno výjezdní zasedání Předsednictva Výboru regionů.

 

Během debaty s veřejností.

 

Náměstek hejtmanky Plzeňského kraje pan Ivo Grüner na Konferenci presidentů.

 

Jednání komise pro revizi finančního rámce