Česko-německý kulturní a turistický průvodce Milníky času se věnuje Zlaté Norimberské stezce

obrazek
10. dubna 2018 14:24, aktualizováno 13:24, Bc. Eva Mertlová

Začátkem dubna představil Spolek Via Carolina – Goldene Straße česko-německého kulturního a turistického průvodce Milníky času, slavnostní křest za přítomnosti náměstka hejtmana Plzeňského kraje Vladislava Vilímce, poslance PČR Martina Baxy a senátora Miroslava Nenutila se uskutečnil v Západočeském muzeu v Plzni.

Publikace se věnuje tématu historické Zlaté (Norimberské) cesty, vydává ji spolek Via Carolina – Goldene Straße, zřizovatel Historického parku Bärnau-Tachov a hlavní řešitel projektu ArchaeoCentrum Čechy-Bavorsko. Projekt ArchaeoCentrum Čechy-Bavorsko podporuje EU v rámci programu Cíl EÚS. Po křtu publikace bylo také představeno didaktické pexeso Norimberská (Zlatá) cesta, které vzniklo v rámci projektu ArchaeoCentrum Čechy-Bavorsko, a jehož autorkou je Naděžda Morávková, vedoucí katedry dějepisu FPE ZČU v Plzni. poté následovala přednáška Radka Širokého, ředitele Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek, nazvaná Česká část Norimberské Zlaté cesty ve středověku.

Fotogalerie

    

Západní Čechy byly vždy kontaktním regionem na hranici Podunají a České kotliny. Události velkých dějin přicházely a odcházely po několika významných dálkových obchodních cestách, které byly ve středověku zároveň osami, podél kterých se utvářela sídelní struktura kraje. Dálkové cesty nebyly zeměpisnou konstantou, vyvíjely se v prostoru i v čase. Přednáška je zaměřena na počátky tzv. Norimberské cesty v západních Čechách a na její vývoj ve 12. – 14. století. Pozornost bude věnována především vzájemným souvislostem dálkové cesty a sídelní struktury regionu, která se v této době intenzivně utvářela.