Soutěž odborných dovedností žáků elektrotechnických škol proběhla v Plzni

obrazek
18. března 2019 14:31, aktualizováno 25. března 2019 13:42, Petra Olivková

Střední odborné učiliště elektrotechnické Plzeň, Vejprnická 56, pořádalo ve dnech 11. až 12. března 2019 Soutěž odborných dovedností žáků elektrotechnických škol. Soutěž organizovala Asociace energetického a elektrotechnického vzdělání a Asociace energetických manažerů. Soutěž se konala pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Bc. Josefa Bernarda.

Letošní ročník byl pojat jako mezinárodní soutěž. Vedle 8 škol z České republiky se soutěže zúčastnily i 2 školy ze Slovenska (Žilina, Trnava). Soutěžní družstva tvořili 4 žáci, přičemž 2 soutěžili v slaboproudých oborech a 2 v oborech silnoproudých. Soutěžící žáky doprovázeli vždy 2 pedagogové.

Soutěžící, učitele a hosty přivítal ředitel školy, Ing. Jaroslav Černý. Dále se projevu ujali JUDr. Jaroslava Havlíčková MBA, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu; doc. Ing. Jiří TUPA, Ph.D., proděkan FEL ZČU a Mgr. Petr Husník, MŠMT.

Cílem soutěže bylo porovnat praktické dovednosti a teoretické vědomosti žáků škol sdružených v Asociaci energetických manažerů. Pedagogové a hosté u kulatého stolu při neformálním posezení hodnotili odborné náplně školních vzdělávacích programů, vybavení škol odbornou technikou a nastavili parametry dalšího ročníku soutěže.

Žáci slaboproudých oborů byli limitováni časem 240 minut a za tu dobu osadili desku plošného spoje zkontrolovanými součástkami a nastavili v jednotlivých krocích zařízení na dané parametry.  Žáci stavěli chytré elektronické relé ovládané prostřednictvím wifi sítě. Výrobek byl osazen moderními elektronickými součástkami a moduly. Relé umí spínat nezávisle na sobě až 4 samostatné obvody. Hotovou „chytrou krabičku“ si odvezli domů. Její praktické využití je všestranné – lze jím ovládat prostřednictvím wifi sítě spínání osvětlení v místnostech, spínat zalévání rostlin, spouštět filtraci bazénu nebo si jen tak před příchodem domů spustit kávovar.

Žáci silnoproudých oborů museli za 240 minut osadit panel silnoproudými komponenty s ovládacími chytrými prvky. Část panelů byla připravena pro práce zaměřené do domovních elektroinstalací a část panelů obsadili žáci – odborníci zaměření na průmyslové instalace. Na cvičných panelech domovních elektroinstalací zapojovali žáci instalace v koupelně a na chodbě bytu. V koupelně instalovali svítidlo a ventilátor, na chodbě svítidla. Funkce spotřebičů v koupelně byly řízeny multifunkčním relé. Světla na chodbě byla ovládána impulsním relé a jedním tlačítkem. Celá instalace byla provedena v soustavě TN-S.

Na cvičných panelech průmyslových elektroinstalací zapojovali žáci rozběh třífázového asynchronního motoru Y/D, pomocí časového relé se světelnou signalizací chodu motoru do hvězdy a do trojúhelníku doplněnou světelnou signalizací poruchy motoru.

Součástí soutěže byly i testové otázky. Žáci řešili testové otázky zaměřené nejen do oblasti bezpečnosti práce, ale prokazovali i znalosti základních elektrotechnických norem a vyhlášek.

Ceny nejlepším žákům za prokázané výborné teoretické znalosti předal doc. Ing. Jiří TUPA, Ph.D.

Nezávislá odborná hodnotící komise, složená ze zástupců zřizovatele školy a odborníků z praxe hodnotila výsledky prací žáků. Komise hodnotila nejen dodržování bezpečnosti práce, pracovní postupy a funkčnost, ale i estetiku provedení a hospodaření s materiálem.

Hodnotné ceny převzali nejúspěšnější žáci z rukou ředitele školy Ing. Jaroslava Černého; náměstkyně hejtmana pro oblast školství a cestovního ruchu Mgr. Ivany Bartošové; vedoucí odboru školství, mládeže a sportu JUDr. Jaroslavy Havlíčkové MBA; Mgr. Petra Husníka, MŠMT; doc. Ing. Jiřího Tupy, Ph.D., proděkana FEL ZČU; Ing. Františka Plecháče, prezidenta Asociace energetických manažerů; Bc. Zuzany Šolcové, Asociace energetických manažerů; Ing. Jana Klase, MBA, Český svaz zaměstnavatelů v energetice; Ing. Štěpána  Harašty, Asociace energetických manažerů.

Putovní pohár za první místo v kategorii slaboproud si odvezli žáci Střední průmyslové školy Třebíč, Manželů Curierových 734, 674 01 Třebíč a v kategorii silnoproud za první místo žáci Střední školy elektrotechnické a energetické Sokolnice, příspěvková organizace.

Žáci pořádající školy, Středního odborného učiliště elektrotechnického Plzeň, nebyli zařazeni do systému pořadí škol, ale rozhodně by zaujali přední pozice na místech pomyslné „bedny vítězů“.

Bohumír Sobotka
zástupce ředitele
SOU elektrotechnické, Plzeň, Vejprnická 56

Soutěž různými formami podpořili:
Skupina ČEZ, která byla generálním sponzorem soutěže,
Plzeňský kraj,
Plzeňský Prazdroj, a.s.,
Plzeňské městské dopravní podniky, a.s.,
Asociace energetických manažerů,
OMEXOM GA Energo s.r.o.,
Český svaz zaměstnavatelů v energetice,
LASSELSBERGER, s.r.o.,
Gemini - ELEKTROMONTÁŽE Pavel Sobotka,
IMONT spol. s r.o.,
Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání, z.s.,
Techmania Science Center o.p.s.