Výstava představí prvorepublikové stavby v Plzeňském kraji

obrazek
05. září 2018 12:02, aktualizováno 11:02, Mgr. René Zeithaml

Ne náhodou právě v prostorách krajského úřadu, který je znám jako prvorepublikový Rašínův dům, byla zahájena výstava "Architektura ve službách první republiky. Prvorepublikové stavby v Plzeňském kraji". Výstava bude v prostorách úřadu do 19. září 2018.

Výstava, kterou připravili zaměstnanci plzeňského Národního památkového úřadu v rámci celorepublikového projektu podle námětu generální ředitelky NPÚ Naděždy Goryczkové, představí prvorepublikovou architekturu z celého Plzeňského kraje. Návštěvníci uvidí nejen obytné domy nebo budovy sloužící pro potřeby úřadů, ale také železniční stanice, školy, sokolovny, mosty či Památník odboje v Sušici, jejichž autoři byli významní architekti tohoto období. Jmenujme zvučná jména Adolf Loos, Ladislav Skřivánek, Jan Pacl, Vladimír Weingärtner nebo Hanuš Zápal.

„První republika přinesla zásadní a nové trendy do oblékání, životního stylu, společenského chování, ve kterém převládala noblesa, ale nové trendy přinesla i do výtvarného umění a především do architektury. Tato výstava mi těší o to víc, že začíná právě v Rašínově domě, který patří k jedněm z nejkrásnějších prvorepublikových staveb v Plzni," uvedl na zahájení náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče Vladislav Vilímec.

Výstava "Architektura ve službách první republiky. Prvorepublikové stavby v Plzeňském kraji" bude k vidění na krajském úřadu do 19. září 2018 a poté na veletrhu cestovního ruchu ITEP, který se koná tradičně v halách TJ Lokomotiva v Plzni ve dnech 20. – 22. září 2018. Poté bude jako putovní výstava k vidění v muzeích, které zřizuje Plzeňský kraj. Jako první ji uvidí návštěvníci Muzea Šumavy Sušice na přelomu letošního a příštího roku.

Další výstavu s obdobným námětem, která bude detailně přibližovat tentokrát meziválečnou architekturu v Plzni, pod názvem "Pracovna republiky. Architektura Plzně v letech 1918–1938" připravuje Západočeská galerie v Plzni jejíž zřizovatelem je Plzeňský kraj. Výstava bude slavnostně zahájena 21. listopadu 2018 ve výstavní síni "13".

Fotogalerie: