Výsledky ocenění Žena regionu za Plzeňský kraj 2019

obrazek
12. září 2019 13:51, aktualizováno 12:51, Mgr. René Zeithaml

Vítězkou jubilejního desátého ročníku prestižního ocenění Žena regionu se za Plzeňský kraj stala Alžběta Vachelová, studentka architektury a iniciátorka akce Zapiš se někomu do života, v níž se registrují dárci kostní dřeně. V hlasování veřejnosti obdržela v konkurenci dalších devíti finalistek z Plzeňského kraje nejvíce hlasů.


Ocenění převzala za vítězku Alžbětu Vachelovou její matka

Slavnostní předání ceny Žena regionu se uskutečnilo ve středu 11. září 2019 v budově Krajského úřadu Plzeňského kraje. Ocenění Alžbětě Vachelové předal za přítomnosti zástupců soutěže a partnerů hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard a jeho výkonná Marie Heřmánková. Slavnosti byly přítomny také finalistky regionálního kola.

„Je mi velkou ctí zapojit se i v letošním roce do veřejně prospěšné soutěže Žena regionu, a pomoci tak vyjádřit uznání ženám, které dokážou svým aktivním přístupem motivovat ostatní. Vítězka letošního ročníku nepatří k těm ženám, které by se v dnešní uspěchané době soustředily jen na sebe a svou kariéru. Alžbětě Vachelové není její okolí lhostejné a neváhá obětovat svůj čas pro druhé. Uznání však patří všem finalistkám. Chci jim touto cestou poděkovat za jejich práci a velký přínos pro náš kraj," uvedl hejtman Josef Bernard.

Vítězka ceny Žena regionu v Plzeňském kraji Alžběta Vachelová je mladou absolventkou architektury na ČVUT a zakladatelkou projektu Zapiš se někomu do života, v němž se vysokoškoláci registrují jako dárci kostní dřeně. Tři roky již objíždí vysoké školy i regionální akce po celém Česku a aktivně hledá další mladé a zdravé dárce dřeně. Díky jejímu nápadu a také nasazení přibylo v seznamech skoro tři tisíce nových dárců, kteří jsou nadějí pro nemocné. Kromě ocenění Žena regionu již v minulosti získala Cenu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy za mimořádný čin studentů a byla nominovaná na Cenu Via Bona v kategorii Mladý srdcař.

Alžběta Vachelová postupuje do národního kola soutěže Žena regionu, kde si prvenství odnese ta z krajských vítězek, která v hlasování veřejnosti obdržela absolutně nejvyšší počet hlasů. Vyhlášení celostátní vítězky se bude konat 30. října 2019 v Senátu Parlamentu ČR.


Finalistky 10. ročníku za Plzeňský kraj:

Jana Červánková
Jana našla cestu k vybudování domácího hospice, kde již čtvrtým rokem nabízí možnost důstojného odchodu v domácím prostředí. Hospic s příhodným jménem "Domov" je zároveň i místo podpory pro pečující rodiny v Plzni a okolí.

Hana Dostálová
Bezmála deset let vede Hana TyfloCentrum Plzeň, která nabízí zrakově postiženým možnost soběstačného života. Zároveň centrum nabízí odborné sociální služby, poradenství a celou škálu volnočasových aktivit vhodné pro zrakově postižené.

Eliška Ferková
Eliška pomáhá dětem, které na některé věci zůstali v životě sami. Vede pro ně keramický kroužek, zajišťuje doučování, podniká s nimi desítky výletů. Pomáhá ale i jejich rodičům, kterým hledá práci či lepší bydlení a šanci na nový, lepší, společný život.

Hana Fuksová
Na dvacet let zraněné, opuštěné a týrané kočky nacházejí útočiště u Hany, která se o přibližně stovku z nich stará každý den. Zajišťuje i odchyt koček, které potřebují veterinární péči, kastraci nebo alespoň pořádně nakrmit. 

Natálie Heinrichová
Natálie ve své firmě vyrábí ekologicky šetrné plenky bez chemikálií. Jako jediné jsou vhodné i pro děti s nemocí motýlích křídel. Organizátorka sbírek pro děti také dodává ubrousky, podložky a další šetrné produkty, které již odebírají i velké nemocnice.

Tereza Karbanová
Výkonná ředitelka Moving Station stojí za podporou nezávislé umělecké tvorby. Divadlo, tanec nebo například performing arts. Svými projekty zvyšuje zájem veřejnosti o dění ve světě, o místo, v němž žije. Působí nejen v lokálním, ale i v mezinárodním měřítku.

Daniela Kovářová
Prezidentka a zakladatelka Unie rodinných advokátů popularizuje právo a srozumitelně jej vysvětluje široké veřejnosti. Prosadila tabulky pro výpočet výživného na děti a založila časopis Rodinné listy. Daniela je také aktivní autorkou knih a povídek.

Naděžda Mauleová
Naděžda se věnuje podpoře technického vzdělávání a vytváření zajímavých kariérních příležitostí jakožto ředitelka VOŠ a SPŠ elektrotechnické v Plzni. Ve škole také aktivně prosazuje práci s nejmodernějšími dostupnými technologiemi a moderní práci i vzdělávání učitelů.

Zuzana Sladká
Zuzana je hirudoložkou, tedy léči pijavicemi. Blahodárné sliny pijavic tak pod jejím dohledem působí proti bolesti, zmenšují otoky, snižují tlak, rozpouští krevní sraženiny, obnovují poškozené cévky a také například zvyšují aktivitu imunitního systému.

Alžběta Vachelová
Alžběta založila iniciativu „Zapište se někomu do života“. Tři roky objíždí vysoké školy i regionální akce po celém Česku a aktivně hledá mladé a zdravé dárce dřeně, kterých našla na 2800. Alžběta tak díky své iniciativě potencionálně zachránila již 25 lidských životů.