4. regionální konference

obrazek
18. listopadu 2004 14:40, aktualizováno 13:40,
 

 

Ve dnech 14. a 15. října se v Regensburgu koná již 4. přeshraniční konference za účasti představitelů Plzeňského kraje i zástupců vlády Horního Falcka a Dolního Bavorska.

Počátky této vzájemné spolupráce se datují od května roku 2001. Oficiální začátky byly ztvrzeny 9. listopadu 2001, kdy v rámci 1. regionální konference byla podepsána „Deklarace o přeshraniční spolupráci mezi Plzeňským krajem a vládními kraji Horní Falcko a Dolní Bavorsko“.

V červenci roku 2002 byly v rámci přeshraniční spolupráce vytvořeny pracovní skupiny, které působí v sedmi oblastech – hospodářství, cestovní ruch, doprava, ochrana životního prostředí, zemědělství a obnova venkova, komunální spolupráce a média a informační systémy (založena na konci roku 2003).

V průběhu tří let svého působení vznikly 4 formy pravidelné spolupráce. Konkrétně se jedná o:

§        každoroční Regionální konferenci probíhající střídavě v Plzeňském kraji a v krajích Horní Falcko / Dolní Bavorsko

§        oficiální návštěvy hejtmana a vládních prezidentů, popř. jejich návštěvy u dalších partnerů

§        jednání členů 7 pracovních skupin

§        ostatní informativní rozhovory konající se pod vedením, popř. z podnětu regionálních koordinátorů (koordinátoři regionální spolupráce byli jmenováni na jaře roku 2002 – za Plzeňský kraj náměstek hejtmana pro regionální rozvoj pan Stanislav Rampas,  za Horní Falcko vládní ředitel pan Joachim Merk a za Dolní Bavorsko vládní ředitel pan Walter Czapka)

Navíc se v dubnu roku 2003 konala v Plzni Dopravní konference. Výsledkem jednání byla tzv. „Dopravní rezoluce“, jejímž obsahem jsou návrhy na řešení projektů v oblasti silniční a železniční dopravy.

Během uplynulých 4 let byly vytvořeny i společné projekty. Např. v oblasti hospodářství je to přeshraniční internetový portál „Regioport“, kulturní portál „bbkult.net“ či přeshraniční informační clustrově orientovaný systém CORIS. Na tvorbě všech jmenovaných projektů se podílejí různou měrou obě strany – jak česká, tak německá.

V těchto dnech probíhá poslední konference před volbami do krajského zastupitelstva pro českou stranu a pro  pana Dr. Weidingera je to poslední konference v roli prezidenta Horního Falcka vůbec. „Bylo by smutné, kdyby naše úspěšná spolupráce neměla dalšího trvání. Já však pevně věřím, že naše spolupráce bude mít i přes tyto okolnosti pokračování. Je však nutné, abychom společně navázali na deklaraci, která znamenala začátek této spolupráci a vytvořili deklaraci, která by zajistila spolupráci i pro období let 2005 až 2008“, dodává náměstek hejtmana pan Stanislav Rampas.