Den s fyzikou

obrazek
16. června 2010 13:38, aktualizováno 12:38,

Také v letošním roce se uskutečnil v prostorách Středního odborné učiliště elektrotechnického, Plzeň, Vejprnická 56 Den s fyzikou. Akce se konala 31. 5. 2010 a záštitu nad ní převzali hejtmanka Plzeňského kraje doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc. a rektor Západočeské univerzity v Plzni doc. Ing. Josef Průša, CSc. Fyzikální olympiáda má v České republice dlouhou tradici. Na letošní rok připadá její 51. výročí. Po organizační a odborné stránce ji zajišťuje vědecká společnost Jednota českých matematiků a fyziků (JČMF) a vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. V rámci "Podpory zájmové činnosti" ji každoročně finančně podporuje také Plzeňský kraj. Soutěž v současnosti probíhá v kategoriích A, B, C a D pro žáky ze středních škol. Pro základní školy se soutěž vypisuje v kategoriích E, F, G. Zástupci JČMF garantují a organizují krajská kola Fyzikální a Matematické olympiády, za což jim patří velký dík. Cílem soutěže je vyhledávat a pěstovat talenty pro oblast fyziky a technických věd. V souvislosti s neustálým vývojem vědy a techniky je těchto odborníků stále více zapotřebí. Řešitelé Fyzikální olympiády (FO) při soutěži ukazují své vědomosti, které využívají při řešení fyzikálních úloh i v praxi. Mezi přednášejícími na Dni s fyzikou nechyběl prof. RNDr. Ivo Volf, CSc., vedoucí katedry fyziky Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové a předseda Ústřední komise FO.

 

Den s fyzikou byl spojen s vyhlášením vítězů krajských kol Fyzikální a Astronomické olympiády. Ceny předávala také vedoucí odboru školství, mládeže a sportu JUDr. Jaroslava Havlíčková. Pro úspěšné žáky a jejich pedagogy byla účast na této akci jistě další příjemnou odměnou. Mohli zhlédnout a někdy si i vyzkoušet netradiční pokusy z fyziky. Jako například Teslův transformátor, psychotroniku – ovládání materiálních objektů vůlí s fyzikálním zákulisím, levitaci v několika provedeních, funkční model jaderné bomby, radioaktivitu viditelnou i slyšitelnou, pokusy s vývěvou a interaktivní pokusy s podtlakem.

 

Výsledkové listiny krajských kol předmětových soutěží a olympiád naleznete na Portále Plzeňského kraje (v sekci Vzdělávání a sport/Oblast mládeže a sportu/Soutěže) a na webových stránkách projektu Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji (www.podporatalentu.cz), který byl na Dni s fyzikou také prezentován.


Předávání ocenění nejlepším řešitelům Fyzikální olympiády