Jan Nepomucký v Bruselu

18. listopadu 2004 14:40, aktualizováno 13:40,
V úterý 5. října 2004 proběhne slavnostní zahájení výstavy „Jan Nepomucký, světec střední Evropy“ v sále Jehudi Menuhina Evropského parlamentu v Bruselu.

 

Výstavu pořádá Plzeňský kraj společně se Svobodným státem Bavorsko a spolkovou zemí Horní Rakousy. Výstava je průřezem děl současných významných umělců, kteří se zúčastnili sympozia Nepomucenium v klášteře v Plasích. Právě postava Jana Nepomuckého je společným tématem všech vystavených děl. V Bruselu budou vystaveny velkoplošné malby a fotografie umělců z 12 evropských zemí. Plzeňský kraj zastupují díla malířů Václava Maliny a Václava Fialy.

 

Výstavu „Jan Nepomucký, světec střední Evropy“ zahájí hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann. Dále na vernisáži promluví pan Markus Ferber, předseda bavorské CSU-evropští poslanci, bývalý vícekancléř Dr. Erhard Busek, zvláštní koordinátor Paktu stability pro jihovýchodní Evropu a pan Mgr. Noël Treanor, generální sekretář Komise biskupských konferencí. O hudbu ´pro Jana Nepomuckého´ se postará náměstek hejtmana a klavírista Vladislav Vilímec se svým bratrem Miroslavem (housle).

 

Plzeňský kraj této příležitosti využije také k širšímu seznámení poslanců Evropského parlamentu s nejkrásnějšími památkami a přírodou v Plzeňském kraji.

 

Výstava, která se koná pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Petr Zimmermann, potrvá do 15. října.

 

Seznam vystavujících umělců:

ČESKÁ REPUBLIKA

Jiří David; Jiří Degl; Václav Fiala; Petr Jindra; Václav Kočí; Anna Kocourková; Karel Kocourek; Jiří Kornatovský; Petr Kvíčala; Aleš Lamr; Václav Malina; František Matoušek; Michael Rittstein; Václav Sika; Margita Titlová-Ylovsky; Václav Vokolek

RAKOUSKO

Hans Hoffmann-Ybbs; Paul Horn; Anka Luger; Edda Seidl-Reiter; Erwin Reiter; Wolfgang Stifter

BOSNA - HERCEGOVINA

Milivoje Unkovic

KANADA

Jiří Ladocha

FRANCIE

Pascal Ewald; Cathy Kober; Rosemarie Krefeld; Claudie Poinsard

NĚMECKO

Hubert Huber; Franziska Lankes; Pia Mühlbauer; Jürgen Reipka

VELKÁ BRITÁNIE

Andrew Stewart

MAĎARSKO

Eszter Csurka; István Haás; György Jovián

ITÁLIE

Fabio Guerra; Angelo Urbani

POLSKO

Gaga Bieganik; Joanna Jedrusik; Tomasz Stando

SLOVENSKÁ REPUBLIKA

Dorota Sadovská

ŠVÉDSKO

Maryanne Ljung