JUNIORFEST 2010

13. prosince 2010 11:39, aktualizováno 10:39, Eva Kolerusová

Ve dnech 7 - 10. listopadu 2010 se konal v Horšovském Týně a letos poprvé i v Plzni již 3. ročník filmového festivalu filmů pro děti a mládež JUNIORFEST. Letos měl proto dvě slavnostní zahájení. Obě moderoval Matyáš Valenta, hvězda televizního seriálu Ulice. Festival otevíral francouzský film Mikulášovy patálie.

K JUNIORFESTU patří různé doprovodné akce. Většina z nich se odehrávala v Erbovním sále horšovskotýnského zámku.

Hned první den festivalu byly přivítány dětské hvězdy z filmů režiséra Jindřicha Poláka (Pan Tau, Lucie postrach ulice, Kačenka a strašidla). Přijela i expedice ADAM 84 ze seriálu Návštěvníci - Dáda Patrasová, Josef Dvořák a Jiří Datel Novotný. Zahraniční hvězdou festivalu byla Inger Nelsson, představitelka populární Pippi Dlouhé punčochy. Převzala "Zlatou rafičku", cenu festivalu.

Účastníky zaujala i hra Pevnost Týn. Družstva žáků ze základních škol Blížejov, Horšovský Týn, Dobřany, Řenče a Staňkov se zájmem plnila soutěžní úkoly. Několikadenní zájezd do Paříže získali vítězní žáci ze základní školy Řenče.

Hvězdou závěrečné doprovodné akce byla jedna z nejpopulárnějších českých hereček paní Jiřina Bohdalová.

 

  

 

 

Čekalo ji překvapení v účasti "utajovaných" kolegů a přátel. Přijel pan režisér Vorlíček, představitelka Arabely Jana Nagyová, herec a režisér Ondřej Kepka, režisér Jiří Strach, dáma českého filmu a divadla paní Jiřina Jirásková. Největším překvapením byla sestra Jiřiny Bohdalové, Jaroslava Hanzel, která již 25 let žije ve Švédsku. 

Partnery festivalu jsou školy a jejich žáci. Je to především Základní škola a Odborná škola Horšovský Týn, která připravuje pro festival veškerou květinovou výzdobu. Její žáci vytváří keramické upomínkové předměty.

Hosté si pochutnali také na jejich pravých chodských koláčích a obdivovali krásně zdobené perníčky.

V letošním roce se podařilo dojednat spolupráci také s Odborným učilištěm a Praktickou školou v Plzni, která připravila květinovou výzdobu na festivalové akce v Plzni.

Letošní ročník JUNIORFESTU skončil ke spokojenosti organizátorů a hlavně diváků. Těšíme se, čím nás překvapí Juniorfest 2011.