Kovářský den ve Střední škole Oselce

obrazek
13. prosince 2010 11:35, aktualizováno 10:35, Eva Kolerusová

Málokteré řemeslo se může pochlubit tak dlouhou tradicí jako to kovářské. Díky Střední škole Oselce na jižním Plzeňsku má v našem regionu i svoji budoucnost. Přesvědčili se o tom všichni návštěvníci již sedmého Kovářského dne, který se v Oselcích uskutečnil ve čtvrtek 2. prosince. Kovářský den pořádá škola v Oselcích vždy jednou za dva roky. Pro návštěvníky jsou připraveny ukázky práce mladých zručných řemeslníků, mohou si prohlédnout výstavu jejich výrobků, akce slouží také k přátelskému setkání současných a bývalých žáků i učitelů.

     

 

 

Letošní ročník měl oproti minulým jednu zvláštnost. Devětadvacet žáků převzalo osvědčení o vykonání odborné stáže ve Francii. Absolvovali ji v rámci evropského programu Leonardo da Vinci 2010. Osvědčení jim předal Jiří Struček, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblasti školství, mládeže a sportu.

Kovářského dne se kromě řady dalších hostů zúčastnili také zástupci škol obdobného zaměření z Jaroměře a Moravského Krumlova.

 

Střední škola Oselce připravuje na budoucí profesní dráhu kováře, podkováře i zájemce o čtyřletý maturitní obor Umělecké řemeslné zpracování kovů. Krásné žákovské výrobky zaujmou nejen ve školní galerii a na nejrůznějších výstavách, ale také přímo v městech a obcích. Mezi nejzdařilejší práce určitě patří plastiky, které jsou součástí křížové cesty vedoucí ke kapli Anděla Strážce v Sušici. Škola úzce spolupracuje se Společenstvem zámečníků, uměleckých kovářů, kovářů a podkovářů nejen v Plzeňském kraji, ale i v rámci celé České republiky.