Sousedé se vzájemně přibližují

obrazek
18. listopadu 2004 14:40, aktualizováno 13:40,
 

Ve středu 29. září se v budově Krajského úřadu Plzeňského kraje v Plzni konal v rámci regionální spolupráce Horní Falcko - Dolní Bavorsko - Plzeňský kraj workshop „pracovní skupiny Hospodářství“ na téma přeshraniční hospodářská spolupráce. Spolupráci mezi uvedenými regiony uvedli společně v život předseda bavorské místní vlády Dr. Wilhelm Weidinger a hejtman Plzeňského kraje MUDr. Petr Zimmermann již před téměř 4 lety. Pracovní skupina Hospodářství je jednou ze sedmi pracovních skupin v rámci této iniciativy a zabývá se hospodářským rozvojem na obou stranách hranice.

Vedení workshopu se ujali společně paní Ing. Jana Klementová (BIC Plzeň), pan Gerold Eger (místní vláda Horního Falcka) a pan Ing. Tomáš Kuták (Hospodářská komora Plzeň) a celá akce probíhala v přátelské atmosféře. Cílem tohoto setkání bylo prohloubit do budoucna spolupráci osob zodpovědných za hospodářský rozvoj v okresech, obcích a hospodářských komorách Horního Falcka a Dolního Bavorska s jejich protějšky na české straně. Přes všechnu konkurenci mezi Českem a Bavorskem a samozřejmě i mezi jednotlivými investičními lokalitami v rámci jedné země existuje společný cíl - rozvíjet společný hospodářský prostor jako celek a zabránit odchodu investorů jinam popř. přilákat nové firmy do tohoto prostoru. Již dnes využívají mnohé podniky výhody přeshraniční spolupráce ku prospěchu na obou stranách. Tyto šance je možné samozřejmě ještě dále rozvíjet. K tomu je ale třeba vytvořit síť osob zodpovědných za hospodářský rozvoj na obou stranách hranice, které se navzájem znají a které si budou vzájemně přihrávat míč místo aby hráli proti sobě. Jenom pomocí spolupráce naplněné vzájemnou důvěrou lze do budoucna zabránit tomu, aby oba regiony byly vytlačeny někam na okraj.

Tomuto cíli se cítí být zavázány obě dvě strany a proto budou společně hledat možnosti, jak stále přispívat ke zlepšování spolupráce.