12. jednání Bezpečnostní rady Plzeňského kraje

obrazek
08. září 2015 16:56, aktualizováno 10. září 2015 06:40, Mgr. René Zeithaml

Na Krajském úřadě Plzeňského kraje proběhlo 8. září 2015 12. jednání Bezpečnostní rady Plzeňského kraje.

Se stavem připravenosti odborné skupiny Krizového štábu Plzeňského kraje (KŠPK) dopravy a silničního hospodářství k řešení mimořádných událostí a krizových situací, včetně zpracování plánů zimní údržby SÚS a zabezpečení sjízdnosti vozovek v zimním období v Plzeňském kraji seznámil přítomné vedoucí Odboru dopravy a silničního hospodářství Jaroslav Vejprava.

Vedoucí Odboru sociálních věcí Filip Zapletal pak informoval o způsobu zajišťování prevence kriminality a protidrogové politiky v Plzeňském kraji. Jiří Lohr z Odboru informatiky představil funkčnost a využitelnost portálu ePUSA k získávání kontaktních údajů pro řešení mimořádných událostí a krizových stavů.

Pavel Hrdlička, ředitel záchranky, informoval o spolupráci složek integrovaného záchranného systému při zajištění psychosociálních intervenčních služeb v Plzeňském kraji. Vedoucí Odboru zdravotnictví Jan Karásek pak všechny seznámil s projednáním Plánu pokrytí území kraje výjezdovými základnami Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

Informace o stavu naplňování IS ARGIS, dodavatelích nezbytných dodávek k pokrytí potřeb kraje a o systému varování a vyrozumívání obyvatelstva při vzniku mimořádných událostí a krizových situací, odpovědnosti jednotlivých orgánů krizového řízení a jeho organizaci poinformoval ředitel Hasičského záchranného sboru František Pavlas. Plzeňský kraj usiluje o zlepšování informovanosti obyvatel v případě mimořádných událostí. Např. v Třemošné, kde působí společnost Čepro, není městský rozhlas. Plzeňský kraj bude pracovat na vylepšování a budování místních informačních systémů (rozhlasů). Poté byl projednán návrh ročního plánu kontrol prováděných v rámci prověřování havarijní a krizové připravenosti kraje u ORP, obcí, právnických osob a podnikajících osob v roce 2016.

O průjezdu vojsk NATO krajem seznámil přítomné ředitel Krajského vojenského velitelství Roman Kučera, o bezpečnostní situaci v Plzeňském kraji v souvislosti s tranzitní nelegální migrací a o zprovoznění zařízení v Bálkové a jeho případném otevření pro zajištění cizinců hovořil ředitel krajského ředitelství Policie ČR Jaromír Kníže. V kraji v současné době nehrozí žádné nebezpečí ani se nezvyšuje zájem migrantů o usazení na našem území.

Tajemník Krizového štábu Plzeňského kraje Radek Svoboda podal návrh "Pracovního plánu Bezpečnostní rady Plzeňského kraje na rok 2016", a předložil schválení požadavků na finanční zabezpečení příprav na řešení mimořádných událostí a krizových situací v roce 2016 a projednání návrhu ročního plánu cvičení orgánů krizového řízení.