13. ročník Mezinárodní noci pro netopýry

obrazek
26. září 2018 15:01, aktualizováno 14:02, Mgr. René Zeithaml

Zámecká zahrada v Manětíně v pátek 7. září 2018 hostila 13. ročník Mezinárodní noci pro netopýry, který si nenechalo ujít více než 160 návštěvníků.

Akce určená široké veřejnosti odstartovala po 18. hodině soutěžemi pro děti - Netopýřím osmibojem a výtvarnou soutěží o nejhezčího netopýra. Účastníci Netopýřího osmiboje plnili na stanovištích tematické úkoly a ověřili si tak svoji obratnost, kreativitu i znalosti o životě netopýrů. Ceny úspěšným výhercům předala radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Radka Trylčová.

Po vyhodnocení soutěží následovala prezentace odchycených netopýrů a populárně naučná přednáška Vladimíra Hanzala z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Ukázka živých netopýrů se těšila velkému zájmu, jelikož si návštěvníci mohli v bezprostřední blízkosti prohlédnout netopýra vodního. Zoologům se do odchytových sítí podařilo chytit celkem pět těchto zástupců a navíc dva ptáci - skorec vodní a konipas horský. Účastníci večerního programu se také mohli seznámit s ultrazvukovým detektorem, který "překládá" ultrazvuk letícího netopýra do slyšitelné podoby, což umožňuje určit, o který druh netopýra se jedná. Mohli si tak poslechnout zvuk netopýra vodního, netopýra hvízdavého, netopýra nejmenšího, netopýra rezavého a netopýra velkého.

Pro návštěvníky byla rovněž připravena atraktivní ukázka hendikepovaných netopýrů, kterou zprostředkovala ZO ČSOP Nyctalus a výstava o netopýrech zapůjčená z Ministerstva životního prostředí, kde se zájemci dozvěděli další zajímavosti ze života těchto nočních létajících savců.

Mezinárodní noc pro netopýry pořádali Plzeňský kraj, Státní zámek Manětín, Město Manětín, Zoologická a botanická zahrada města Plzně a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Český les ve spolupráci s ČESON, MŽP ČR, ZO ČSOP Sylva Lunae, ZO ČSOP Nyctalus a Mezi lesy z.s.

Fotogalerie: