5. ročník soutěže "Mezinárodní den strojařů"

obrazek
07. dubna 2016 10:20, aktualizováno 09:20, Petra Olivková

Ve dnech 31. 3. - 1. 4. 2016 se žáci SPŠ strojnické a SOŠ prof. Švejcara Plzeň poprvé zúčastnili již 5. ročníku soutěže „Mezinárodní den strojařů“, kterou pořádá Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice. Přihlášeno do soutěže bylo deset středních škol z Česka, Polska a Slovenska. Plzeňskou průmyslovou školu reprezentovali žáci 3. ročníku oboru Strojírenství Simon Kalombo a Jiří Smitka.

Úkolem žáků bylo na základě minima vstupních údajů navrhnout a nakreslit 300t kladnici plovoucího jeřábu. Studenti své návrhy obhajovali před hodnotící porotou, kterou tvořili 2 zástupci Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě a 2 zástupci firmy Huisman konstrukce. Po skončení prezentací zástupci firmy Huisman konstrukce ukázali konstrukční řešení skutečné třísettunové kladnice lodního jeřábu a žáci i pedagogové tak měli zpětnou vazbu, jak dalece se přiblížili skutečnému provedení. Pedagogové získali cenné informace z praxe od firmy s celosvětovou působností mající rozsáhlé zkušenosti v oblasti designu a výroby těžké námořní stavební techniky, které pak mohou dále předávat studentům.

Žáci SPŠ strojnické Plzeň se umístili na 2. místě a spolu s polskými studenty, kteří soutěž vyhráli, se nejblíže přiblížili skutečnému konstrukčnímu řešení. Velice kladně porota hodnotila vystoupení žáků při vlastní prezentaci. Slavnostního předání cen se zúčastnila také náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro oblast školství, sportu a tělovýchovy Mgr. Věra Palková a zástupce firmy C. V. Prototyp, která do soutěže věnovala hodnotné ceny.