Bronzový oštěpař Frydrych převzal poděkování a ocenění od hejtmana

obrazek
24. srpna 2017 15:41, aktualizováno 14:41, Bc. Eva Mertlová

Poděkování za reprezentaci kraje v podobě děkovného listu a pamětní medaile hejtmana si ve čtvrtek 24. srpna 2017 převzal z rukou hejtmana Josefa Bernarda bronzový oštěpař Petr Frydrych, který na letošním světovém šampionátu získal výkonem v oštěpu 88,32 m třetí místo mezi světovou špičkou. Petr Frydrych je rodákem z Klatovska, kde také svou sportovní éru začínal. "Ze začátku jsme na atletiku chodil spíš pro zábavu. Dost mi šel hod krikeťákem a tak jsem pak zkusil oštěp," osvětluje své začátky sportovec, který v současné době žije kousek od Prahy a reprezentuje pražskou Duklu. "K atletice jsem se dostal asi v deseti letech a odešel jsem do Prahy až v devatenácti," doplnil.

Kromě sportu se hejtman s úspěšným oštěpařem dostali na téma nedostatečné podpory sportovců v ČR, v menších regionech. "Plzeňský kraj potřebuje takové silné osobnosti ve sportu a bohužel postrádáme nějaký silný klub, který by tyto talentované lidi udržel. Odchází pak ve většině do Prahy a dochází k odlivu sportovců, kteří jsou pro svůj rodný kraj významnou ikonou," uvedl hejtman Josef Bernard s tím, že podpora sportu je v tomto směru zásadní.

Petr Frydrych se v Plzni představí ještě 10. září na finále atletické extraligy, mistrovství republiky družstev, kde stejně jako další české špičky bude soutěžit v nejvyšší extralize.