Celostátní soutěž mladých strojařů

obrazek
14. října 2014 14:18, aktualizováno 13:18, Bc. Petra Síbalová

Dne 30. 10. 2014 se žáci 4. ročníku Střední školy, Rokycany, Jeřabinová 96, obor vzdělání Mechanik seřizovač, zúčastnili v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně celostátní soutěže v CNC programování obráběcích strojů.

Soutěž byla pořádána Svazem strojírenské technologie ČR a byla rozdělena do tří soutěžních kategorií. Každý den soutěžilo 27 žáků. Měli za úkol vytvořit svůj NC program dle přiděleného výkresu a zadání pro výrobu součásti. Kritéria hodnocení soutěže byla stanovena kvalitou a rychlostí vyhotoveného programu pro obrábění.

Žáci Filip Obrman a Jakub Kořínek soutěžili v řídicím systému pro frézování Heidenhain iTNC 530. Filip Obrman se umístnil na 1. místě s výsledným časem tvorby programu 41 min a získal tak HD kameru v hodnotě 7.000 Kč a další hodnotné ceny. Jakub Kořínek skončil na 2. místě s časem 71 minut. Filip Obrman postoupil do celkového vyhodnocení soutěže. Tam se z 67 soutěžících umístil na 2. místě.

Celkové vyhodnocení soutěže bude probíhat v Praze za účasti pořadatelů soutěže, sponzorů, nejlepších třech soutěžících v jednotlivých kategoriích a za účasti mediálních zástupců. V soutěži žáci prezentovali své teoretické a praktické znalosti a mohli je zároveň porovnat s žáky jiných škol v rámci ČR (např: SPŠ Přerov, SPŠ Písek, SOŠ Vyškov, SŠ Varnsdorf, SPŠS Plzeň, SOU Domažlice, SPŠ Na Třebešíně Praha 9 a další).

Žáci Střední školy, Rokycany, Jeřabinová 96, vzorně reprezentovali nejen svoji školu, ale i Plzeňský kraj. Blahopřejeme!