Cenu pro Největší osobnost Plzeňského kraje převzal za Emila Škodu Josef Bernard

obrazek
29. dubna 2015 15:40, aktualizováno 14:40, Bc. Eva Mertlová

Ceny za hlasování v anketě Největší osobnost Plzeňského kraje, kterou uspořádal Plzeňský kraj ve spolupráci s Deníkem, předal ve středu 29. dubna 2015 hejtman Václav Šlajs trojici vylosovaných výherců. Cenu pro největší osobnost Plzeňského kraje, kterou byl čtenáři periodika vybrán Emil Škoda, symbolicky převzal bývalý generální ředitel Škody Transportation Josef Bernard.

Z došlých hlasů vylosovali zástupci Deníku a Plzeňského kraje tři čtenáře, kteří dostali dárek. Pobyt na zámku Zbiroh vyhrála Michala Vávrová z Horažďovic, studentka medicíny. Digitální čtečku knih dostal Petr Balák z Kaznějova, třetí cenu v podobě koše s regionálními potravinami obdržel František Michálek z Plzně.

Symbolickou cenu pro Emila Škodu převzal bývalý generální ředitel Škody Transportation Josef Bernard, jelikož přímí potomci Emila Škody nebyli dohledáni. "Je potřeba propagovat vzory, je třeba zdůrazňovat to především mladým lidem, kteří často mívají nevhodný vzor. A právě tato anketa je vzácnou příležitostí, jak mladým lidem toto připomenout," uvedl Josef Bernard. Ten také přiblížil účastníkům slavnostního předání cen ankety historii slavného podniku Škoda, který dodnes funguje, ač není v jediných rukou.

"Úspěchy a osobnosti je třeba neustále připomínat, snadno se na ně zapomene. A tato anketa přispěla k povědomí lidí o kraji i osobnostech," řekl hejtman Václav Šlajs při setkání s výherci ankety, která se uskutečnila u příležitosti letošního 15. výročí vzniku novodobých krajů.

V anketě Největší osobnost Plzeňského kraje bylo nominováno 36 osobností historie i současnosti. Byli mezi nimi sportovci, umělci ale také bojovníci za svobodu, kteří buď z kraje pochází nebo zde alespoň působili za svého života. Do finále pak postoupil vždy jen vítěz každé ze šesti soutěžních kategorií.

Celkem čtenáři rozdělili více než 18 tisíc hlasů. Ve finále získal zakladatel největší strojírenské továrny v Evropě Emil Škoda 1002 hlasů, v základním kole to bylo 887 hlasů od čtenářů Deníků.

 

 

Fotogalerie