Česká republika je víc než jen Praha, řekl kanadský velvyslanec Otto Jelinek

obrazek
17. června 2015 15:25, aktualizováno 14:25, Bc. Eva Mertlová

O budoucí spolupráci Kanady a Plzeňského kraje hovořili na přátelském setkání hejtman Václav Šlajs a kanadský velvyslanec českého původu Otto Jelinek na krajském úřadě ve středu 17. června 2015.

„Výhodou Plzeňského kraje je především jeho geografická poloha, která nám umožňuje spolupráci s vyspělým sousedním Bavorskem. Přesto si ale uvědomuji, že trh potřebuje být bohatší a proto bych uvítal i investory z Kanady,“ uvedl hejtman Václav Šlajs během přátelského hovoru o záměrech kanadských společností investovat do ČR. A právě téma ekonomiky a obchodu bylo stěžejním při neformálním setkání hejtmana, jeho náměstkyně Zdeňky Liškové a radního Jaroslava Šobra s velvyslancem Otto Jelinkem.

„Česká republika není pouze Praha, jsou zde i další stěžejní regiony. Mezi ty patří právě Plzeňský kraj. My bychom chtěli prostřednictvím dohody EU a Kanady přivést kanadské investory do tohoto průmyslového kraje,“ řekl Otto Jelinek. Sám přiznal, že českou krajinu má velice rád. „Hodně mi zdejší příroda připomíná Kanadu,“ konstatoval při vzpomínkách. Neopomněl také své krasobruslařské úspěchy. „Když jsme se sestrou v roce 1962 získali v Praze titul mistrů světa, bruslili jsme za Kanadu. Srdcem jsme ale reprezentovali Československo. A Češi to věděli a velice nám fandili,“ zavzpomínal na tehdejší úspěchy.

Otto Jelinek odešel s rodiči z vlasti v roce 1948 po znárodnění rodinné továrny na výrobu korku a hliníku. Po Švýcarsku se rodina usadila v Kanadě, kde založila významný podnik na výrobu korku The Jelinek Cork Group.

Mladý Jelinek se věnoval společně se sestrou krasobruslení ve sportovních dvojicích. Po skončení úspěšné sportovní kariéry na ledě se začal věnovat podnikání v oblasti sportovních potřeb a poté vstoupil do politiky. Do rodné vlasti se Otto Jelinek vrátil v devadesátých letech v roli šéfa pobočky společnosti Deloitte pro ČR. Velvyslancem Kanady v ČR se stal v roce 2013.

Fotogalerie