Česko-čínské sympozium a ekonomické fórum přilákalo stovky podnikatelů

obrazek
20. srpna 2014 14:47, aktualizováno 13:47, Mgr. René Zeithaml

Více než 320 českých a čínských podnikatelů vedla jednání v rámci ekonomického fóra 2014, které spolu s česko-čínským sympoziem uspořádal ve čtvrtek 29. května 2014 Plzeňský kraj a čínská provincie Zhejiang. Při této příležitosti přijel do Plzně také guvernér provincie Zhejiang pan Li Qiang, který vedl jednání na politické úrovni s hejtmanem kraje, ale setkal se také ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a s ministrem vnitra a bývalým hejtmanem Milanem Chovancem.

Zájem čínských podnikatelů o Plzeňský kraj potvrdil jak guvernér provincie, tak vysoká účast čínských podnikatelů, kteří na B2B jednání s českými firmami dorazili. „Početnou účastí na ekonomickém fóru se potvrzuje zájem o vzájemnou spolupráci. Je to cesta jako rozvíjet spolupráci, jak na regionální, tak na celostátní úrovni," uvedl předseda představenstva Asociace Hospodářských komor Jihozápad Miloslav Zeman s tím, že je mezi oběma zeměmi mnoho rozdílů, ať už jazykových nebo zvykových, ale vzájemná setkávání poznávání krok po kroku pomáhají. „Z reakcí podnikatelů vnímám, že je naše snaha kladně hodnocena a budeme proto připraveni udělat další krok," dodal Miloslav Zeman. Součástí sympozia, které předcházelo obchodním jednání, bylo podepsání Dohody o spolupráci mezi Čínským výborem pro podporu mezinárodního obchodu Zhejiang a Asociací Hospodářských komor Jihozápad. Konkrétní podobu spolupráce už znají dvě společnosti, které společnou dohodu o spolupráci podepsaly přímo na pódiu při sympoziu. Jedná se o českou společnost F AIR, spol. s r. o. a čínskou firmu Zhejiang Haoheng General Aviation Co. Ltd.

Deklarace o posílení společné spolupráce byla v dopoledních hodinách podepsána také mezi politickými zástupci obou regionů. „Spolupráce mezi provincií Zhejiang a Plzeňským krajem se intenzivně rozvíjí a dnes mohu říci, že se nejedná jen o partnerství, ale i o přátelství," uvedl hejtman kraje Václav Šlajs.

Ještě před zahájením sympozia slavnostně otevřel guvernér provincie Zhejiang pan Li Qiang spolu s hejtmanem Plzeňského kraje Václavem Šlajsem výstavu fotografií s názvem "Krásný Zhejiang" instalovanou v prostorách Parkhotelu, kde se česko-čínské sympozium konalo. Po zahájení sympozia a podpisu dohod o spolupráci se guvernér setkal s ministrem vnitra Milanem Chovancem a poté navštívil společnost Škoda Transportation. Odpoledne vedla cesta guvernéra a jeho doprovodu na jednání na krajském úřadě, jehož se účastnil také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. „Možnost účastnit se jednání mezi Plzeňským krajem a provincií Zhejiang je pro mě přípravou na cestu do Číny, kterou zahajuji 6. června. Doufám, že pracovní cesta napomůže k navázání dalších obchodních vztahů, protože součástí delegace bude skupina českých podnikatelů," uvedl Jan Mládek s tím, že cílem vlády je zlepšit vztahy s Čínskou lidovou republikou.

Na krajském úřadě předal také hejtman guvernérovi dar – skleněnou broušenou mísu. Od představitele čínské provincie obdržel Václav Šlajs velkou čínskou vázu zdobenou metodou krakelování v barvách, které jsou pro provincii typické. V závěru dne byla připravena pro čínskou delegaci návštěva Plzeňského Prazdroje.

Souběžně s česko-čínským sympoziem se uskutečnilo také setkání mladých čínských podnikatelů z provincie Zhejiang s českými protějšky. Jednání probíhala v malém konferenčním sále plzeňského Parkhotelu.

Fotogalerie: