Desítka škol získala vstup do Techmanie zdarma

obrazek
19. srpna 2014 09:55, aktualizováno 08:55, Mgr. René Zeithaml

V prostorách prvního 3D Planetária v České republice, které je součástí plzeňské Techmanie, byly vyhlášeny ceny I. ročníku soutěže "Objevujte jinak!". Soutěž, za níž stojí partnerství Techmanie, Plzeňského kraje a města Plzně, hodnotí efektivitu, s níž základní a střední školy dokázaly využít nástroje neformálního vzdělávání ve své výuce. Deset nejlepších škol získalo volný vstup do 3D Planetária a „nové" Techmanie pro všechny své žáky.

Soutěž "Objevujte jinak!" podporuje propojení formálního a neformálního vzdělávání a oceňuje školy, které dokázaly nejlépe využít nabídku Techmanie k výuce technických a přírodovědných oborů. V I. ročníku soutěže byl hodnotícím kriteriem počet žáků z dané školy Plzeňského kraje, kteří ve druhém pololetí školního roku 2012/2013 navštívili Techmanii. Projekt vychází z přesvědčení, že školy, které Techmanii navštěvují nejčastěji, umí zároveň nejlépe využít expozice, show či workshopy, které nabízí science center pro výuku fyziky, chemie, matematiky a dalších předmětů. Při vyhodnocení výsledků byl zohledněn celkový počet žáků na škole.

Deset oceněných škol z Plzeňského kraje získalo volný vstup pro každého ze svých žáků do 3D Planetária a hlavní expoziční haly Techmanie, která bude otevřena 28. března 2014. Vstupy mohou být využity až do 30. června 2014. Je zcela na dané škole, zda do Techmanie přivede všechny své žáky, nebo zda bude Techmanii opakovaně navštěvovat s vybranými třídami „Velmi si vážím aktivit, které podněcují mladé lidi k technickému vzdělávání. Podobné soutěže by měly být podporovány, proto mě velmi těší, že se Plzeňský kraj na celém projektu může podílet," uvedl hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs na slavnostním vyhlášení výsledků soutěže.

Hejtman PK Václav Šlajs předává "volnou vstupenku" při slavnostním vyhlášení výsledků soutěže "Objevujte jinak!"

Oceněné školy:

  • 14. základní škola Plzeň
  • 16. ZŠ a MŠ Plzeň
  • Gymnázium Luďka Pika, Plzeň
  • 2. základní škola Plzeň
  • Základní škola a Mateřská škola dr. Eduarda Beneše, Kožlany
  • 34. základní škola Plzeň
  • Základní škola Staňkov
  • Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Plzeň
  • Masarykova základní škola a mateřská škola v Žihli
  • Základní škola a mateřská škola, Staré Sedliště

Fotogalerie:

      

Soutěž "Objevujte jinak!" je součástí projektu PLACES, který ve více než 200 městech evropské osmadvacítky propojuje místní správu, samosprávu a instituce neformálního vzdělávání. V České republice je do něj zapojena Techmania spolu s Plzeňským krajem a městem Plzeň. Druhý ročník soutěžního projektu "Objevujte jinak!" Bude vyhlášen v březnu tohoto roku, soutěžit se začne opět v prvním pololetí školního roku 2014/2015.

Více na www.techmania.cz.