Diskusní setkání "Oběhové hospodářství: Výzvy pro Plzeňský kraj"

obrazek
31. ledna 2017 14:34, aktualizováno 13:34, Mgr. René Zeithaml

Diskusní setkání "Oběhové hospodářství: Výzvy pro Plzeňský kraj" proběhlo 30. ledna 2017 na krajském úřadě za účasti místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky.

Hlavním tématem byla otázka "Jak může aktuální balíček EU k oběhovému hospodářství ovlivnit nakládání s odpadem z pohledu zúčastněných stran působících v Plzeňském kraji?"

Přítomní diskutovali o tom, zda oběhová ekonomika představuje omezování skládkování, zvyšování podílu recyklace a předcházení vzniku odpadů příležitost nebo jde o "nesmyslný tlak z Bruselu". Jakým způsobem mohou nové cíle z evropského balíčku k oběhovému hospodářství do roku 2030 (recyklace 65 % komunálního odpadu, 75% recyklace obalů, omezení skládkování na 10 %) ovlivnit využívání odpadů v Plzeňském kraji a zda mohou vést k zásadnímu přehodnocení Krajského plánu odpadového hospodářství. Velkým tématem bylo i letošní uvedení do provozu spalovna ZEVO Chotíkov. Jaké jsou dosavadní zkušenosti s jejím provozem a jaké jsou s ohledem na vývoj v institucích EU její vyhlídky do budoucna. Zda se nebude spalovna potýkat s nedostatkem odpadu, pokud budou recyklační cíle vyšší a budou navíc pro ČR závazné a jestli může jít ZEVO Chotíkov příkladem dalším krajům.

Diskusi zahájil místopředseda EP Pavel Telička slovy „Oběhová ekonomika je složité téma. Je to směr – trend – úplně nové průmyslové odvětví, které přináší vedle šetrného chování se k životnímu prostředí řadu nových pracovních míst, inovací a technologií."

Po té formou prezentace seznámila přítomné radní pro životní prostředí a zemědělství Radka Trylčová s Plánem odpadového hospodářství Plzeňského kraje. „Současný plán Plzeňského kraje stanovuje cíle v třídění odpadu v souladu s republikovými cíli. Pokud by došlo na úrovni EU k jejich zpřísnění, je kraj povinen tyto změny zapracovat po vzoru POH ČR. Nicméně, cíle, které tzv. Balíček oběhového hospodářství obsahuje a které budou v Bruselu schvalovány, považujeme za vysoké a nad rámec ekonomických a i lidských možností," uvedla Radka Trylčová.

Fotogalerie: