Do podpory technického vzdělávání je třeba víc zapojit firmy

obrazek
18. února 2015 15:11, aktualizováno 14:11, Mgr. Alena Marešová

Na společném pracovním jednání se ve středu 18. února 2015 sešel hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs, náměstek hejtmana Ivo Grüner, radní Jaroslav Šobr, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Jaroslava Havlíčková, předseda představenstva Okresní hospodářské komory (OHK) Plzeňsko Miloslav Zeman, členka Komise pro technické vzdělávání v PK Jana Holečková a zastupitel města Plzně a také člen Komise pro technické vzdělávání v PK Pavel Duchek.

„Je patrné, že zájem o technické vzdělávání se postupně zvedá, ale stáje je potřeba hledat cesty, jak jej nadále podpořit. Efekt bezpochyby mají programy a soutěže, které organizuje Plzeňský kra. Je potřeba oslovit ale ještě více rodiče a prarodiče," uvedl v úvodu hejtman Václav Šlajs. Koordinaci technického vzdělávání bude mít nově ve své pravomoci radní Jaroslav Šobr.

Na setkání zazněly náměty na podporu zvýšení zájmu žáků studovat technické obory, jak z oblasti přilákání samotných budoucích studentů, tak také zapojení rodičů či prarodičů a v neposlední řadě firem.

„Jednou z cest je inspirovat. Prezentovat zajímavé výdobytky techniky a více je přiblížit veřejnosti. Technika je všude kolem nás a je potřeba na to upozornit," uvedl jeden z námětů Pavel Duchek. Předseda OHK Plzeňsko Miloslav Zeman zmínil důležitost stanovení strategického plánu v oblasti podpory technického vzdělávání. „Nyní máme první údaje o tom, jak funguje dosavadní podpora zájmu o technické obory, je ale potřeba tyto údaje stále aktualizovat a podle toho zjišťovat, kam naši snahu dále směřovat," řekl Zeman.

Výstupem jednání je zřízení pozice specialisty na technické vzdělávání, který bude v kontaktu se školami a firmami a bude koordinovat postupy v oblasti programů a projektů na podporu zájmu o technické obory. Na téma technické vzdělávání se 27. května 2015 uskuteční v plzeňské Techmanii konference zástupců firem, škol, reprezentantů Plzeňského kraje a města Plzně.