Enersol 2012

obrazek
02. března 2012 14:17, aktualizováno 13:17, Bc. Petra Síbalová

Dne 1. 3. 2012 se konalo ve Středním odborném učilišti elektrotechnickém Plzeň, Vejprnická 56 krajské kolo projektu Enersol 2012 – program environmentálního vzdělávání spojený se zpracováním a prezentací žákovských projektů na téma: „Jak žáci hodnotí využívání OZE, energetických úspor a snižování emisí v dopravě v kraji“.

Projekt Enersol se snaží zajímavou formou prosadit témata obnovitelných zdrojů energií, učí jak prezentovat svou myšlenku a vyjádřit vlastní názor před početným publikem. Cílem je prosadit do školních vzdělávacích programů výuku odborných modulů z oblastí solární energie, tepelných čerpadel, malých vodních elektráren, větrné energie, energie biomasy, výstavby nízkoenergetických domů a úspor energií v bydlení.

Krajská soutěž se konala pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance a Ing. Petra Smutného člena rady pro oblast životního prostředí a zemědělství, který byl nejen v porotě, ale jako překvapení udělil cenu za žákovský projekt, který ho nejvíce zaujal.

Žáci prezentovali své projekty v hlavní nebo vedlejší soutěži. V hlavní soutěži zvítězil Jiří Procházka ze Středního odborného učiliště elektrotechnického, Plzeň, Vejprnická 56, oboru Informační technologie, který okouzlil porotu nejen výborným tématem o solární energii, ale také svým osobitým přednesem.

 

Ve vedlejší kategorii pak zvítězil Tomáš Ježek ze Středního odborného učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640, oboru Truhlář, který zaujal porotu vyřezávanými dřevěnými puzzle pro děti v předškolním věku.

 

Nejlepších pět žáků tak postupuje do národního kola pořádaného v Pardubicích, kterého se účastní 14 krajů z celé České republiky. Vítěz celostátního kola postoupí do mezinárodního kola, které se koná v Hradci Králové.

Na závěr udělil Ing. Jiří Herodes zakladatel a hlavní organizátor soutěže Enersol za poskytnutou záštitu medaili Ing. Petru Smutnému a řediteli Středního odborného učiliště elektrotechnického Ing. Jaroslavu Černému za skvělou organizaci soutěže.